Provning 37 Richard Joynson

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 037: Richard Joynson - 030924

Vår provningsledare var Richard Joynson från Loch Fyne Whiskies i Inveraray, Skottland. Detta var Richards första besök i Sverige. Besöket inleddes med provningen hos SMAD och därefter deltagande i Öl- och Whiskymässan i Nacka Strand. De 68 provningsdeltagarna fick träffa en riktig entertainer som provningsledare! Han förklarade också det dubbeltydiga engelska ordet ”rambling”, att vandra eller att prata fritt ur hjärtat (där munnen är snabbare än tanken); det var det senare Richard representerade.

 

Det var inte bara vi provande som var mycket nöjda med kvällen. Som framgår av Loch Fyne Whiskies hemsida, www.lfw.co.uk så var även Richard mycket nöjd med sitt Sverigebesök. För att visa något av vårt vackra Dalarna så tog jag med mig Richard till dels Carl Larsson-gården i Sundborn och dels en tur längs Siljans östra strand med bl.a. besök i Nusnäs och tillverkning av trähästar hos Grannas A. Olsson samt en lunch hos det underbart vackra Åkerblads i Tällberg.

 

För att komma till de whiskyn vi fick prova, så var det några rariteter som erbjöds. Först var det den unika Decadence; en whisky från Aultmore som vid 14 års ålder blev utspädd till ca 40% alkohol och hälldes tillbaka i 3 fat för att få gifta sig. Men som tydligen glömdes bort och har lagrats ytterligare 6 år på fat vid låg alkoholhalt, vilket är något helt unikt. Av de 3 faten höll endast ett den lagliga alkoholhalten min. 40% alkohol och kunde buteljeras som whisky. Detta har gjorts speciellt för Richard och är ett led i firandet av 10 år sedan whiskyaffären etablerades. Lagring har skett på sherryfat, vilket också framgick tydligt i såväl doft som smak. Mitt omdöme var, att detta var en riktigt bra whisky. Eftersom konkurrensen var hård, så blev det dock endast tredje plats i min ranking. Priset för denna raritet är £69 vilket är drygt 900:- kr.

 

Nästa whisky för provning var en Glenlivet 27Y/1976, 56.5%, från Signatory och lagrad på sherryfat. Den bästa Glenlivet jag någonsin smakat. Färgen var mörk och med tydliga sherrytoner i såväl doft som smak. Eftersmaken var lång och kunde där också känna lite röktoner tillsammans med sötma. Nr 2 i min ranking för kvällen. Priset för denna delikatess var vid provningsdagen £51, men prisökningar är på gång; har kanske redan skett.

 

Den tredje whisky var en Brora 20Y/1982, 58.6%, också från Signatory. Var en besvikelse. Den mognad man kan förvänta sig efter 20 år fanns inte. Den var rå och endimensionell. Man får väl förmoda att whiskyn lagrats på ett dåligt fat. Var den sämsta Brora jag smakat. Priset provningskvällen var £62, men har nu ökat till £67.50.

 

I glas nr 4 blandade vi lika andelar från glas 2 och 3. Var här helt tydligt att Glenlivet lyfte upp blandningen.

 

I glas nr 5 var också en blandning av glas 2 och 3, men som hade lagrat på flaska sedan 10 april 2003. Slutsatsen av jämförelsen av glas 4 och 5 var, att i varje fall något händer när en whisky får komma till ro även i flaska. Finns endast 2 flaskor ytterligare som inte är till försäljning!

 

I glas nr 6 var det också en blandning av Glenlivet 1976 och Brora, men från 1981 som lagrat på fat sedan 17 december 2002 och som buteljerades 10 september 2003. Kvällens bästa whisky! Detta var världspremiär på den andra jubileumswhiskyn från Richard. Kommer att finnas till försäljning som ”Living Cask” i 75 cl-flaskor till ett pris inom intervallet £125-150, d.v.s. ca 2000:- kr. Dyrt och gott, men några kronor för mycket (?) genom sin exklusivitet.

 

Sammanfattningsvis var det whisky av hög klass som vi provade enligt min bedömning. Det blir ju då en extra krydda med en bra provningsledare och några unika whiskyn.

 

2003-10-05

Bernt Sjödin