Provning 136 Glenmorangie med Bryony MacIntyre

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


2019-05-10

Superspecial 2019

55 anmälda på 46 platser

NYHETER


2019-05-09

Nu kan du amäla ditt intresse till 2019 års Superspecial!

Gör det här


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Just nu har vi inga flaskor för utlämning


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 136: Glenmorangie med Bryony MacIntyre - 131003

Så var det då dags för årets kvinnliga skotska provningsledare. Enligt plan skulle Glenmorangies Global Brand Ambassador Karen Fullerton komma till SMAD. Tyvärr måste hon ställa in Sverigeresan med kort varsel och i stället ryckte Bryony MacIntyre in som ersättare. Bryony är en Islaytjej som är född i Port Ellen men som numera bor i Edinburgh och arbetar hos Ardbegs och Glenmorangies provningslaboratorium. Kan nämnas att Bryonys far arbetar hos Ardbeg.


Vid SMAD:s första provning 7 juni 1997 var Glenmorangie Port Wood en av de fem malterna. Vi har under en längre tid haft Glenmorangie på vår önskelista men det dröjde ända till provning nr 136 innan det kunde realiseras.


Några fakta om Glenmorangie.

  • Är idag ett av de större destillerierna i Skottland med en kapacitet om 6 miljoner liter alkohol/år och som produceras i sex par pannor.
  • Den dominerande delen av produktionen säljs som single malt.
  • Man talar ofta om deras pannor som är de högsta i Skottland. Ursprungligen var det en ombyggd ginpanna som installerades.
  • Glenmorangie är en av pionjärerna när det gäller olika typer av slutlagring (second maturation). Den andre är Balvenie.
  • All new make fylls i bourbonfat och dessa används två gånger.
  • Ägs idag liksom Ardbeg av den franska lyxkoncernen Lois Vitton Moët Hennessy.


Provningen genomfördes i en annan turordning än enligt underlägg och glasnumrering nedan. Vi började med de två fatproverna (glas 5 och 6). Detta är den typ av whisky som ingår i Glenmorangie Original 10yo. Efter att ha smakat vart och ett av fatproven så blandades de två och vi provade blandningen. Annorlunda än resp. fatprov och kanske inte alltför olik vad som köps på flaska. Därefter provades Nectar d´Or och Ealanta. Nu kom en liten överraskning. Till 25-åringen serverades en smakbit av Papillon Roquefort. En riktigt god Roquefort. Den passade ganska bra tillsammans med osten, men förmådde inte riktigt att leva upp till osten kraftighet. Kanske lite synd att ”offra” en så dyr och god whisky som inte kom till sin fulla rätt tillsammans med osten. Avslutningsvis så hade Bryony tagit med sig chokladpraliner att avnjuta tillsammans med avslutningswhiskyn, Signet. Personligen var jag inte speciellt förtjust i kombinationen. Tyckte att det blev en förstärkt beska i mötet mellan de två.

 

I Whisky Magazine´s omröstning 2013 om bästa whisky i olika klasser så blev Glenmorangie 25yo vinnare i klassen ”Best Highland Single Malt 21 Years & Over”. Den gick därmed även till finalomröstningen om World´s Best Single Malt. Men den nådde inte ända fram utan Ardbeg Galileo blev den ärade vinnare.


Det verkade på deltagarna som att de var mycket nöjda med Bryony som provningsledare. Många kom fram och tackade henne efter avslutad provning.



Bernt Sjödin


Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Glenmorangie Nectar D’or 12Y Sauternes Cask. 46% OB

13

poäng

Glas 2

Glenmorangie Elanta 19Y. 46% OB

56

poäng

Glas 3

Glenmorangie Signet. 46%  OB

110

poäng

Glas 4

Glenmorangie 25Y. 43% OB

70

poäng

Glas 5

Glenmorangie Original second fill cask 11599 2003 58,4%

2

poäng

Glas 6

Glenmorangie Original first fill cask 12434 2003 58,0%

10

poäng









Provningsnoteringar Per Eriksson


Glenmorangie Nectar D’or 12Y Sauternes Cask. 46% OB

Doft:                Blommig, lite vin, lite fat, sötma, honung

Smak:              Sötma, honung, lite vin, fat, kryddor, choklad, citrus

Eftersmak:       Honung, mörk choklad, kryddor, lång

Poäng:            86


Glenmorangie Elanta 19Y. 46% OB

Doft:                Fat, taniner, choklad, sötma, honung, vanilj, elegant, balanserad

Smak:              Fat, taniner, kryddor, choklad, peppar

Eftersmak:       Choklad, kryddor, fat, lång

Poäng:            87

Kommentar:    Jag upplevde doften som mycket bättre än smaken, vilket var lite av en besvikelse


Glenmorangie Signet. 46%  OB

Doft:                Choklad, mjuk, fat, kryddor, lite torr

Smak:             Kryddor, choklad, sötma, lite fat, vanilj

Eftersmak:      Choklad, kryddor, fat, lång

Poäng:            88


Glenmorangie 25Y. 43% OB

Doft:                Choklad, fat, ålder, malt, komplex, bär, jordgubbe, persika

Smak:             Mörk choklad, fat, frukt, bär, sötma, choklad, kryddor

Eftersmak:      Kryddor, choklad, fat, godis, lång

Poäng:            91


Glenmorangie Original second fill cask 11599 2003 58,4%

Doft:                Äpplen, sötma, vanilj, blommig, malt

Smak:             Äpplen, vanilj, kryddor, blommor

Eftersmak:      Äpplen, vanilj, godis, frukt

Poäng:            87


Glenmorangie Original first fill cask 12434 2003 58,0%

Doft:                Äpplen, vanilj, lite vin, lite torr, kryddor

Smak:             Kryddor, frukt, blommor, choklad, godis, vanilj, kryddor

Eftersmak:      Vanilj, choklad, kryddor, frukt

Poäng:            89


Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Glenmorangie Nectar d´Or Sauternes Cask 12yo, 46%

Färg:               Guld – mörk guld

Doft:                Sötmatoner, honung, lite kryddig

Smak:             Sötma, honungstoner, kryddig

Eftersmak:      Medellång, söt, kryddig, toner av citron, chokladtoner

Poäng:            85

Fat:                 Bourbonfat 10yo + Sauternesfat 2yo


Glenmorangie Ealanta 19yo, 46%

Färg:               Mörk guld

Doft:                Fat, mycket vanilj, stor, gula äpplen

Smak:             Fattoner, torr, äpplig

Eftersmak:      Vanilj, fat, söt, chokladtoner

Poäng:             88

Fat:                  Virgin American Oak Designer Cask

Kommentar:    Nummer 4 i serien Private Edition där de tre första är Astar, Sonnalta PX och Finealta.


Glenmorangie Signet, 46%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Kaffe, stor, lite kryddig, aning fat, chokladtoner

Smak:              Chokladtoner, fattoner, ganska fyllig

Eftersmak:       Fattoner, kryddig, choklad

Poäng:            90


Glenmorangie 25yo, 43%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Aning fat, mörka frukter, russintoner

Smak:             Mjuk, mogna äpplen, vanilj, lite choklad

Eftersmak:      Medellång med vaniljtoner, lite fat, kryddig

Poäng:            92

Fat:                 Fat som tidigare används för bourbon, sherry och Bourgognevin (Pinot Noir)


Glenmorangie 2003 2nd fill bourbon, 58,0%; fatprov

Färg:               Ljus guld – vitt vin

Doft:                Vanilj, gula äpplen, inte helt mogen, eldig

Smak:             Oljig, vaniljtoner, lite äpplen

Eftersmak:      Något omogen, äpplig, lite vanilj

Poäng:            83


Glenmorangie 2003 1st fill bourbon, 58,4%; fatprov

Färg:               Ljus guld (mörkare än 2nd fill ovan)

Doft:                Mycket vanilj, övermogna äpplen, stor

Smak:             Söt, vanilj, kryddig, eldig

Eftersmak:      Vanilj, fattoner

Poäng:            86


Blandningen av fatproven gav jag 85 poäng.