Provning 96 Jim McEwan

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 096: Bruicladdich med Jim McEwan - 091204

Efter 7 års arbete så lyckades vi äntligen få whiskyikonen Jim McEwan till Borlänge. Den första kontakten och diskussionen om ett Borlängebesök skedde 3 oktober 2002 i samband med den absolut första destilleringen av Octomore.

 

Under veckan 30 november – 4 december åkte Jim runt i Sverige på sin absolut sista provningsturné i Sverige och sannolikt över huvud taget utanför Skottland. Som Jim uttryckte det hela. Nu är det dags att ställa in hästen i stallet och hänga upp sadeln på väggen – The Final Countdown! Jim fyller 62 år nästa gång och ett turnérande världen runt sliter. En stor ära för SMAD att få stå som värd för den sista provningen! Intresset för provningen var större än vid någon tidigare provning. 140 personer fick plats – lokalen tillät inte fler deltagare. Om vi hade haft tillgång till en större lokal hade deltagarantalet blivit 175-200 personer. Man kan väl också säga att Jim svepte in som en stormvind och genomförde en helt lysande provning. Han fick efteråt stående ovationer som en rockstjärna. Något som aldrig tidigare hänt vid en provning. Även Jim verkade vara helnöjd med kvällen och han säger i ett tackmail vi fått: I thought it was a brilliant night and everyone seemed to leave on a happy positive note and feeling that they had learned a little more about our whisky.

 

Jim har 47 års erfarenhet av whisky. Han började som tunnbindarlärling vid 15 års ålder 1963 hos Bowmore Distillery. Ett destilleri som han sedan var trogen ända till 2001 då han blev involverad som delägare i Bruichladdich Distillery. Under åren hos Bowmore hade Jim många olika positioner, bl.a. Distillery Manager, Master Blender och Worldwide Brand Promotor. Bruichladdich som varit stängt sedan 1994 väcktes därmed åter till liv och är idag det överlägset mest innovativa destilleriet i Skottland. För innovativa tycker en del. Men här har Jim fått ge fullt utlopp för sin idérikedom och kreativitet. Utöver ”vanlig” Bruichladdich så har flera olika whisky skapats sedan 2001. Port Charlotte som har ungefär samma rökighet som Laphroaig och Octomore som från premiärårets 80,5 ppm fenol i malten i sin senaste version har 140 ppm och är världens mest rökiga whisky. Även en rökig Loch Indaal tillverkas med den har inte kommit ut på marknaden än. En organisk whisky med korn/malt från Islay har tillverkats sedan 2003. Beskrevs av Jim som en ”Old style whisky”. Slutligen måste även X4+3 framhållas – en whisky som är destillerad 4 gånger och till en alkoholhalt på ca 88%. När den tillverkades 2005 så var det första gången sedan 1695 som en kvadrupeldestillerad whisky tillverkades. För nytänkandet och nyskapandet har Bruichladdich Distillery utsetts till ”Distillery of the Year” 2001, 2003 och 2006, ”Innovator of the Year” 2005 samt ”Pioneer of the Year” 2007. Bruichladdich är också ett av få destillerier som har egen buteljeringsanläggning; det enda på Islay. Destilleriet är idag den största privata arbetsgivaren på ön.

 

Under kvällen bjöds deltagarna på en provnig som visade den bredd som idag finns i Bruichladdichs produktion. Sex av de åtta whisky som provades är tillverkade efter övertagandet 2001, d.v.s. är skapade av Jim McEwan. Provningen avslutades med en ”Highland Toast” där deltagarna fick kliva upp på bord och stol. Det var så här skotska soldater en gång i tiden förberedde sig när de skulle dra ut i strid.

 

Jim berättade också att hans dotter Lynne skall gifta sig i Bruichladdichs pannhus onsdag 30 december 2009 kl. 15.00 svensk tid. Vigseln kommer att visas direkt på hemsidan, www.bruichladdich.com. Jim uppmanade oss alla att delta i vigseln via hemsidan, slå upp en dram och förenas i en skål för det lyckliga paret.

 

Den inbjudan som skickades ut

 

De whisky som provades:

Glas 1

Bruichladdich 2001 Resurrection, 46%, 557 kr

10

poäng

Glas 2

Bruichladdich Organic 5YO/2003, 46%, 589 kr

13

poäng

Glas 3

Bruichladdich X4+3, 63,5%, 757 kr

29

poäng

Glas 4

Bruichladdich PX 1992, 46%, 749 kr

109

poäng

Glas 5

Cameronbridge Grain 1974, 48,3%, Celtic Heartlands, 1400 kr

67

poäng

Glas 6

Port Charlotte PC8, 60,5%, 989 kr

99

poäng

Glas 7

Octomore II, 140 ppm, 62,5%, 1289 kr

21

poäng

Glas 8

Bruichladdich Peat, 46% (Highland Toast), 447 kr

9

poäng

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Tydligen var jag så fascinerad av Jim att jag har glömt notering resp. poäng på ett par whisky.

 

Bruichladdich 2001 Resurrection, 46%

Färg: Guldfärgad

Doft: Äpplig, vaniljtoner, små röktoner

Smak: Fruktig, vaniljtoner, chokladtoner

Eftersmak: Medellång med fattoner och lite choklad, vanilj

Poäng: 85

 

Bruichladdich Organic 5YO/2003, 46%

Färg: Ljus guld

Doft: Maltig – malted barley, ungdomlig

Smak: Frisk, maltig, fruktig, ungdomlig

Eftersmak: Kort – medellång med vanilj och friskhet

Poäng: 78

 

Bruichladdich X4+3, 63,5%

Färg: Ljus guld, vitt vin

Doft: ?????

Smak: Ung, eldig, fruktig, söt

Eftersmak: Lång med sötma, vanilj och aning choklad

Poäng: ???

 

Bruichladdich PX 1992, 46%

Färg: Brun med rödtoner

Doft: Russin, torkad frukt

Smak: Choklad, russin, sötma

Eftersmak: Medellång – lång med mycket russin, choklad

Poäng: 91

 

Cameronbridge Grain 1974, 48,3%, Celtic Heartlands

Färg: Mörk guld

Doft: Vanilj

Smak: Lätt, vanilj, choklad, sötma, exotiska frukter, lite bourbonlik i smaken

Eftersmak: Medellång med vanilj och mjölkchoklad

Poäng: 87

 

Port Charlotte PC8

Färg: Guld

Doft: Rökig, torvtoner

Smak: Medelfyllig – fyllig, vanilj, rökig, torvig

Eftersmak: Lång med torvrök, vaniljtoner, sötma, oljig. God eftersmak med choklad som blir tydlig mot slutet.

Poäng: 88

 

Octomore II, 140 ppm, 62,5%

Färg: Ljus guld

Doft: Rök – en annorlunda rök mot annan rökig whisky som jag inte kan beskriva

Smak: Rök – rök, vaniljtoner, choklad

Eftersmak: Lång med rök och choklad, äppeltoner; bra eftersmak

Poäng: 86

 

Bruichladdich Peat, 46%

Ej bedömd då den dracks som Highland Toast.