Provning 94 Amrut

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 094: Amrut med Ashok Chokalingam - 091010

Amrut – den indiska maltwhiskyn som gjort ett segertåg över Europa. Från den första lanseringen på skotska pubar för några år sedan så har utvecklingen i Europa gott otroligt snabbt för Amrut.

 

Idéen till dagens provning föddes i Limburg i april 2009. Några styrelsemedlemmer träffade Ashok och blev imponerade av den whisky från Amrut som han bjöd på. Ashok berättade, att provningen i Borlänge sedan har initierat en turné till ett antal whiskyklubbar i Sverige.

 

Amrut Distillery ligger i Bangalore i södra Indien på 1000 meter över havet. Trots den höga höjden så är det varmt. Närmare 40 grader på sommaren och aldrig under 17 grader på vintern. Den höga temperaturen gör att avdunstningen är hög och whiskyn mognar snabbt. Ca 16% avdunstar/år vilket betyder att efter fem år är faten endast halvfulla med whisky. Detta kan jämföras med Skottland där ca 2%/år avdunstar. Med undantag av Two Continents som lagrats 7 år, så har övriga whisky lagrats 5 – 5½ år. Att mognaden går snabbt var alla deltagarna överens om. Kändes ungefär som 10-14 år gammal skotsk whisky. Tomatin 12 serverades helblint och var ett sätt för vår provningsledare att visa skillnaden mellan skotsk och indisk whisky.

 

Kornet till tillverkningen kommer från Punjab och Rajasthan i nordvästra Indien. Till Bangalore är det en transportväg på 2000 km.

 

Vid den här provningen var det premiär på Scandic med mikrofon. Något som visade sig vara en riktig lyckträff. Ashok vandrade runt i lokalen, berättade, och alla kunde höra honom.

 

Eftermälet som jag kunde höra från många deltagare var, att Ashok var en riktigt intressant provningsledare och whiskyn var överraskande bra. Inte så många som tidigare överhuvudtaget smakat Amrut. Så därför kan man säga att det var en mycket lyckad provning.

De whisky som provades:

Glas 1

Amrut Single Malt, 40%, OB, 549 kr

8

poäng

Glas 2

Amrut Two Continents, 46%, OB, 798 kr

18

poäng

Glas 3

Amrut 62,3%, Blackadder, 789 kr

63

poäng

Glas 4

Amrut Fusion, 50%, OB, 629 kr

87

poäng

Glas 5

Amrut Rum Finish, 62,2%, Blackadder, 859 kr

80

poäng

Glas 6

Amrut Peated Single Malt, 62,78%, OB, 769 kr

116

poäng

Glas 7

Amrut Peated, 62%, Blackadder, 869 kr

93

poäng

Glas 8

Tomatin 12Y, 40%, OB, 309 kr

7

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Amrut Single Malt, 46%, OB

Doft: Söt, vanilj, apelsin, lätt ek

Smak: Vanilj, ek, sötma, kryddor

Eftersmak: Ek, vanilj, lite taniner

Poäng: 82

 

Amrut Two Continents, 46%, OB

Doft: Ung, fruktig, lätt beska, vanilj, blommor

Smak: Lätt ek, vanilj, sötma, honung, persika

Eftersmak: Honung, vanilj, frukter

Poäng: 79

 

Amrut, 62,3%, Blackadder

Doft: Spritig, blommor, lätt ek, sötma, vanilj, apelsin, persika

Smak: Frukt, honung, vanilj, ek, choklad

Eftersmak: Ek, kryddor, honung sötma

Poäng: 83

 

Amrut Fusion, 50%, OB

Doft: Läder, fruktig, lätt ek, blommor, vanilj, apelsin

Smak: Lätt rök, sälta, choklad

Eftersmak: Ek, lätt rök, choklad

Poäng: 82

 

Amrut Rum Finish, 62,2%, Blackadder

Doft: Spritig, arrak, söt, fruktig, apelsin, läder

Smak: Ek, läder, vanilj, honung, sötma

Eftersmak: Lätt beska, honung, ek

Poäng: 80

 

Amrut Peated Single Malt, 62,78%, OB

Doft: Lätt rök, fruktig, läder, lätt sälta

Smak: Rök, sälta, spritig, choklad, lakrits

Eftersmak: Choklad, rök sälta, ek

Poäng: 84

 

Amrut Peated, 62%, Blackadder

Doft: Spritig, lätt tök, sälta, vanilj

Smak: Vanilj, lätt rök, spritig, choklad

Eftersmak: Lätt rök, choklad, sötma

Poäng: 83

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Amrut Single Malt, 46%, OB

Färg: Bärnsten

Doft: Vanilj, aning maltig/korn, alkohol, exotiska frukter

Smak: Lätt, vanilj, lite vaniljsötma

Eftersmak: Kort med tydliga vaniljtoner

Poäng: 74

 

Amrut Two Continents, 46%, OB

Färg: Guldfärgad

Doft: Vanilj, ananastoner

Smak: Vaniljsötma, sädig, kryddig

Eftersmak: Kort – medellång med kryddtoner och lite sötma

Poäng: 75

 

Amrut, 62,3%, Blackadder

Färg: Bärnsten

Doft: Vanilj, sötmatoner, päron, romtoner

Smak: Choklad, kryddig, vanilj, medelfyllig – fyllig

Eftersmak: Medellång – lång med tydlig choklad

Poäng: 87

 

Amrut Fusion, 50%, OB

Färg: Mörk guld

Doft: Vaniljtoner, aning kryddig, tobak, citrus

Smak: Apelsin, lite kryddig, vanilj, aning choklad

Eftersmak: Medellång med vaniljtoner, choklad, aning rök

Poäng: 78

 

Amrut Rum Finish, 62,2%, Blackadder

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Exotiska frukter, romtoner

Smak: Sötma, fat, fruktig, romtoner

Eftersmak: Medellång med romtoner och lite vanilj

Poäng: 66

 

Amrut Peated Single Malt, 62,78%, OB

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Rökig, torvtoner

Smak: Oljig, torvig – rökig, lite sötma

Eftersmak: Lång med torvrök, alkoholsötma, mogna äpplen, chokladtoner

Poäng: 79

 

Amrut Peated, 62%, Blackadder

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Torvrök, gula äpplen

Smak: Oljig, rökig, sötma, mogna äpplen

Eftersmak: Lång med angenäm rökighet, fruktig

Poäng: 84