Provning 179 Micheal Urquhart G&M

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 179: Michael Urquhart/Gordon & MacPhail, 2017-04-01

Jubileumsåret 2017 års superprovning – Michael Urquhart med unik whisky från Gordon & MacPhail. Gammal whisky från Gordon & MacPhail har under flera år funnits med som förslag till superprovning. Gordon & MacPhail har i sin ägo ett lager av gammal whisky som saknar konkurrens. Och finns det någon bättre tidpunkt att genomföra en sådan provning än under 2017? Och Michael Urquhart har i Sverige blivit sinnebilden för Gordon & MacPhail. Michael besökte oss förra gången 6 april 2013. Alltså nästan på dagen fyra år senare så återkommer han till SMAD. För SMAD var Michael det självklara valet som en representant för oberoende buteljerare i Skottland.

 

Företaget grundades 18 maj 1895 i Elgin av James Gordon och John Alexander MacPhail och startade som en livsmedelsbutik. En av de först anställda var 15-årige John Urquhart som också snabbt blev involverad i inköp av maltwhisky från lokala destillerier i Speyside. När J.A. MacPhail pensionerade sig 1915 gick John Urquhart in som delägare. Bara ett par veckor senare dog James Gordon och John Urquhart tog då över hela företaget. I och med detta så blev Gordon & MacPhail ett familjeföretag i familjen Urquharts ägo. Ett förhållande som råder än idag och med ett 60-tal familjemedlemmar som delägare. Med tiden utvecklades Gordon & MacPhail till en ledande leverantör av maltwhisky och ett område där dom gjort en verklig pionjärinsats. Gordon & MacPhail har också utvecklats till den ledande oberoende buteljeraren. Genom sina goda kontakter med destillerier så kan dom köpa new make från de flesta. Strategin är att fylla egna fat med new make hos olika destillerier; inte att köpa fat som lagrats av annan ägare. Lagringen sker antingen hos destilleriet eller i deras lagerlokal i Elgin. Som ett familjeföretag så behöver man inte vara lika kortsiktiga som ett publikt börsbolag många gånger tvingas vara, utan kan arbeta mycket mer långsiktigt. Naturligtvis en avgörande faktor till att dom kan erbjuda gammal whisky som ingen annan. De senare årens kraftiga prisökningar har medfört större vinster än för några år sedan. Vinster som till stor del återinvesteras i inköp av mer new make och därmed bygga och säkra företaget för framtiden. Michael Urquhart som tillhör den tredje generationen var under sina sista år VD. I och med att han lämnade den posten 2014 som den siste i tredje generationen så är det nu den fjärde generationen som driver vidare i verkställande positioner.

 

1993 förvärvade Gordon & MacPhail det stängda destilleriet Benromach. En komplett renovering påbörjades och 1998 återinvigdes Benromach. Naturligtvis en både stor utmaning och möjlighet för Gordon & MacPhail. Ett ytterligare ben att förlita sig på samtidigt som Benromach krävde ett annat affärsupplägg än Gordon & MacPhail. För en utomstående betraktare så verkar man ha lyckats väl med Benromach.

 

Jag hade 2006 den stora äran att få utmärkelsen Gordon & MacPhail Whisky Scolarship i samband med Svenska Whiskyförbundets Convention. Ett pris som överlämnades av Michael Urquhart. Michael tog också hand om mig när jag kom till Skottland för att njuta av priset. I och med detta så har jag utvecklat en nära relation med Michael. Kändes därför naturligt att försöka ta hand om Michael och visa honom lite av Dalarnas skönhet och sevärdheter. En tur till Siljansområdet med lunch på Hotell Dalecarlia och dess magnifika utsikt över Siljan. Sedan gjordes också ett besök hos familjeföretaget Leksands Bröd. Ett besök som uppskattades mycket av Michael. Inte enbart att se produktionen av hårt bröd utan också utbyte av erfarenheter med ett annat familjeföretag. Det visade sig vid jämförelser att de två företagen, Gordon & MacPhail och Leksands Bröd, hade ungefär lika stor omsättning och också ungefär lika många anställda. Oberoende av bransch så finns det många gemensamma frågeställningar mellan familjeföretag där t.ex. att föra vidare till nästa generation är en av de viktigaste. 1 april och före provningen blev det också ett besök i Falu Gruva.

 

Så var det då äntligen dags för 2017 års superprovning! 69 medlemmar och Michael samlades på Domnarvsgården till en högtidsstund. En whisky från varje årtionde från 1940-talet till 2000-talet, d.v.s. whisky från sju decennier. Dessutom hade Michael tagit med sig en speciell whisky. En buteljering som för och på uppdrag av Keepers of the Quaich – en buteljering som inte går att köpa! En fråga man kan fundera över är, kommer SMAD någon gång mer att ha möjlighet att prova så gammal whisky som den här dagen? Med tanke på prisutvecklingen så är det tveksamt. Därför var det också med både spänning och stor förväntan som medlemmarna tog sig an vad som erbjöds. Baserat på de många kommentarer jag fått efter provningen, så var många (alla?) nöjda. Jag har bara fått positiva kommentarer och ett antal medlemmar specifikt uttalat sig positivt om whiskyn i glas 3 -7, d.v.s. de som var äldst. Något förvånande så placerade sig ingen av de två äldsta whiskyn på de två förstaplatserna och whisky som går vidare till omröstningen om Årets malt vid årets slut. Strathisla 1965 och Mortlach 1984 fick väsentligt fler poäng än tredjeplacerade Glenlivet 1948. En rangordning som överensstämde med min bedömning också. Med tanke på den höga kvalitesnivå som en del gammal Strathisla från Gordon & MacPhail uppvisar, så var det kanske inte förvånande att det blev dagens vinnare.

 

Ursprungligen var det planerat med bara whisky från Speyside. Men det kom med en Jura i stället för ursprungligt planerat Imperial. Skälet är, att Jurawhiskyn är destillerad 6 juni 1997 – en dag före SMAD:s formella bildande! Det närmaste 7 juni 1997 som vi kunde hitta.

 

För ovanlighetens skull så vet vi inte priset på respektive flaska. Vi har betalat 95.000 kr totalt för den whisky vi köpt. Ingen av flaskorna finns tillgänglig i Sverige, så det går inte att hitta något pris hos Systembolaget. Jag tror att flaskorna levererats från Skottland till Symposion och sedan vidare till Domnarvsgården. En uppskattning har dock gjorts av priset per flaska bl.a. baserat på uppgifter hos Whisky Exchange. Kan då konstateras, att Glenlivet 1948 är den dyraste flaska som SMAD någonsin köpt in till en provning.

 

De whisky som provades:

Glas 1

Jura CC 1997-06-06/2015-04-08, 46 %; ca 1500 kr

2

poäng

Glas 2

Macallan 2007/2016-06-16, 43 %; ca 600 kr

0

poäng

Glas 3

Mortlach 1984/2014-03-05. 43 %; ca 3000 kr

96

poäng

Glas 4

Longmorn 1973/2015-09-21, 43 %; ca 6000 kr

46

poäng

Glas 5

Strathisla 1965-12-09/2016-01-19, 43 %; ca 8000 kr

108

poäng

Glas 6

Glen Grant 1954-04-24/2014-02-07, 40 %; ca 20000 kr

46

poäng

Glas 7

Glenlivet 1948-02-11/2010-07-26, 43 %; ca 37000 kr

68

poäng

Glas 8

Strathisla 1998 - 2016, 59,4 %, For Keepers of the Quaich

6

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Jura CC 1997- 2015, 46 %

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Kryddig/peppartoner, vaniljtoner, exotiska frukter

Smak:Vanilj, lite sötma, mogna äpplen

Eftersmak:Pepprig, vanilj, lite sötma, mycket mogna äpplen

Poäng:90

 

Macallan 2007 – 2016, 43 %

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Måttlig, citrustoner

Smak:Lite und, träig, chokladtoner

Eftersmak:Ganska lätt, sötma, vanilj, mjölkchoklad

Poäng:83

Fat:First fill & refill sherry casks

 

Mortlach 1984 – 2014. 43 %

Färg:Bärnsten – ljus bärnsten

Doft:Russin, stor, torkad frukt, apelsintoner

Smak:Sötma, fat, torkad frukt

Eftersmak:Söt, torkad frukt, mörk choklad, lite fat, ganska lång

Poäng:93

Fat:First fill sherry butts

 

Longmorn 1973 – 2015, 43 %

Färg:Bärnsten – ljus bärnsten

Doft:Russin, torkad frukt, stor, lite mörk choklad

Smak:Söt, chokladtoner, torkad frukt

Eftersmak:Söt, torkad frukt, fattoner, mörk choklad, ganska lång, vaniljtoner

Poäng:92-93

Fat:American oak

 

Strathisla 1965 – 2016, 43 %

Färg:Mörk bärnsten med bruna nyanser

Doft:Fattoner, mörk torkad frukt, lite mörk choklad

Smak:Fyllig, sötma, pepprig/chili, torkad frukt, munnen blir uttorkad

Eftersmak:Torkad frukt, mörk choklad, lång, lite sötma, apelsintoner

Poäng:94

Fat:European oak

 

Glen Grant 1954 – 2014, 40 %

Färg:Bärnsten

Doft:Chokladtoner, apelsin, fruktig

Smak:Strävhet/fattoner, aning choklad, aning vanilj

Eftersmak:Fat, mörk choklad, fattoner

Poäng:92

Fat:First fill sherry cask

 

Glenlivet 1948 – 2010, 43 %

Färg:Mörk guld

Doft:Apelsintoner, måttlig

Smak:Sötmatoner, lite vanilj, exotiska frukter

Eftersmak:Fattoner, lite sötma, exotiska frukter

Poäng:93

 

Strathisla 1998 – 2016, 59,4 %, For Keepers of the Quaich

Färg:Guldfärgad

Doft:Äpplig, ganska stor

Smak:Äpplig, lite eldig

Eftersmak:Exotisk frukt, lite sötma, vaniljtoner

Poäng:91

Fat:Refill sherry butt

 

Lite fakta om Strathisla 1998 – 2016.

  • Destillerad: 1998-07-07
  • Buteljerad:2016-08-16
  • Antal flaskor:529
  • Cask no:99642