Provning 31 Springbank

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 031: Springbank - 021026

De 35 förväntansfulla medlemmar som samlades till provningen fick först två personliga beskrivningar, dels berättade Ulf Carlsson om sina intryck av Springbank och dels Per-Olof Kull om Glengyle. Glengyle är ett gammalt destilleri som håller på att rustas upp av Springbank och beräknas tas i drift 2004.

 

De whiskyn som provades var följande:

1. Springbank 15Y, 46%; en mindre mängd släpptes hösten 2002

2. Springbank 10Y/First fill sherry, cask strength; fatprov från Springbank

3. Springbank 12Y/Portwood, cask strength; fatprov från Springbank

4. Springbank 34Y/1967, 47%; Signatory, flaska nr 4 av 188

5. Springbank 34Y/1967, 43,4%; Old Malt Cask; en av 216 flaskor

6. Springbank Local Barley 36Y/1965, 49,1%; flaska nr 22 av 132

7. Longrow 1973, 46%; buteljerad i slutet av 1980-talet, ca 15 år gammal

 

Provningen fick mycket gott betyg av de deltagande och ansågs vara en av de absolut bästa som SMAD genomfört. Det blev dock en överlägsen vinnare i form av Springbank Local Barley, som fick 22 av de 35 deltagandes röst. Som tvåa placerade sig 34-åringen från Signatory med 6 röster och trea var Longrow med 4 röster.

 

De två fatproven som vi fått direkt från destilleriet ansågs båda vara av hög klass och klart bättre än 15-åringen (som också är av god klass). Knapp segrare av dessa två blev den sherryfatslagrade.

 

En slutsats som också kan dras från röstning och kommentarer är, att Springbank är en whisky som blir allt bättre med ökad lagringstid; åtminstone med de tider som var aktuella i denna provning. De äldsta skulle utan problem ha klarat av några år till på fat; fanns inte tillstymmelse till träighet i någon whisky.

 

Eftersom Springbank inte har någon gammal whisky i lager, så dröjer det många år innan en motsvarande provning kan genomföras igen. Den äldsta whiskyn som finns i lager hos Springbank idag är från 1986.

 

2002-10-29

Bernt Sjödin