Provning 67 Neil Urquhart och Gordon & Macphail

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 067: Gordon & MacPhail/Symposion med Neil Urquarth - 070226

Redan under 2005 hade jag påbörjat arbetet med att genomföra en turné i Svenska Whiskyförbundets regi med representant från Gordon & MacPhail (G&M). Men det tog tid innan framgången kom. I samband med 2006 års Whisky Convention började det röra på sig i positiv riktning. Så det var med tillfredsställelse som jag äntligen i slutet av 2006 fick klart med turnén, vilket faktiskt blev under mitt stipendiebesök hos G&M.

 

Gordon & MacPhail bildades redan 1895 och är därmed den näst äldsta oberoende buteljeraren i Skottland. Cadenhead startade ca 50 år tidigare. Redan från starten så var inriktningen att satsa på single malt whisky. Alltså 70-80 år innan destillerier började marknadsföra sin maltwhisky. G&M är den idag ledande oberoende buteljeraren och har i sina lager ca 14.000 fat. Hälften i sitt lager i Elgin och hälften hos resp. destilleri. Dessutom har man 4.000 fat från Benromach i lager. Finns inte heller någon, varken destilleri eller buteljerare, som har så mycket gammal whisky i lager. Man sitter alltså på en riktig guldgruva med tanke på det kraftigt stigande intresset för single malt.

 

G&M har betytt otroligt mycket för att sprida single malt whiskyns popularitet. Tillsammans med Glenfiddich (och till viss del Glen Grant) så är dom pionjärerna till den nuvarande maltwhiskyboomen.

 

G&M var också den första oberoende buteljeraren som köpte ett destilleri. 1993 köptes Benromach. Efter en total renovering så återstartades destilleriet igen 1998. Senare är det fler oberoende buteljerare som köpt destillerier, nämligen Murray McDavid-Bruichladdich, Signatory-Edradour och Ian Mcleod-Glengoyne.

 

När mitt whiskyintresse väcktes ordentligt 1995, så var det G&M det första företaget jag kom i kontakt med i Skottland. Genom den legendariska Ardbeg 1974 som buteljerats av G&M så upptäckte jag namnet. Jag gjorde också mina första inköp i Storbritannien från just G&M. Paketen skickades till min dotter som på den tiden bodde i England. Så varje besök hos dottern innebar att jag fick med mig några intressanta whiskyn till Sverige. G&M var också dom som tipsade om Loch Fyne Whiskies. Ett företag som såväl jag som SMAD därefter haft en hel del kontakter med.

 

I samband med 2006 års Whisky Convention i Nacka, så förärades jag det första ”Whisky Scholarship”, ett stipendium från Gordon & MacPhail. Innebar att jag fick tillbringa 2 dagar hos dom i slutet av november 2006. Betyder ju också, att jag upplever mig ha lite speciella relationer till G&M.

 

Till provningen i Borlänge (och ytterligare 4 whiskyklubbar) kom Neil Urquhart. Han tillhör den fjärde generationen i ägarfamiljen och kommer säkerligen att i framtiden vara en av dom som går in i högsta ledningen hos G&M. Idag är det den tredje generationen bestående av tre bröder och en syster som utgör den högsta ledningen.

 

Neil hälsade väl hemkommen efter veckan i Sverige…

 

’The entire week was excellent, trains connected smoothly, hotels were great,

and the members of each whisky club could not have been more friendly.

Please pass on my best wishes to all at the Academy of Dalecarlia,

and my thanks for the beautiful horse, which now watches me in my office’

 

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Rosebank CC1990 – 40%; 565:-

Färg: Mycket blek

Doft: Vanilj, viss sötma, mörk ek och gräs

Smak: Beska, citrus, pepprig och blommig

Eftersmak: Verkade kort först men växte sen, pepprig

Poäng: 80

 

Benromach Traditional – 40%; 442:-

Färg: Mycket blek – lätt gyllene

Doft: Blommig, äpple liten rökton, syrlig godiston

Smak: Lätt syrlig rök, lite sherry, lätt ekton lite kryddor

Eftersmak: Syrlig rök som ligger kvar

Poäng: 80

 

Speymalt Macallan 1973 – 40%; 1699:-

Färg: Mycket mörkt brunaktig

Doft: Sherry, ek, godistoner, komplex, frukt, russin och äppelkaka

Smak: Sherry, ek, lite taniner, choklad, frukt, sötma och fikon

Eftersmak: Eken ligger kvar med en biton av bränt socker

Poäng: 87

 

Glenlossie 1961/2002 – 40%; 1725:-

Färg: Gyllene med lätt grön ton

Doft: Härlig doft, blommor, frukt, söt sirapston, ek och vanilj

Smak: Ek, sötma, Taniner, blommig, vanilj, en del godis Mycket bra

Eftersmak: Ligger kvar och lätt ek

Poäng: 92

 

Highland Park 1970/2004 – 40%; 2500:-

Färg: Gyllene

Doft: Citrus, viss sötma, jordig, vanilj, en del ek, blommor, Vinner på vatten

Smak: Mjuk, en del ek, söt torkad frukt, toffé och honung

Eftersmak: Mycket ek, viss sötma och russin

Poäng: 86

 

Glen Scotia 1991/2006 – 40%; 489:-

Färg: Ljust gyllene

Doft: Rök, sötma, viss ungdom, syrlig frukt, spritig och lite gräs

Smak: Rökig, konstig sötma väl gräsig

Eftersmak: Viss sötma

Poäng: 72

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Rosebank CC1990 – 40%; 565:-

Färg: Ljus, vitt vin

Doft: Apelsin, nötton, hötoner, vanilj

Smak: Lätt, kryddig, fattoner, torr, frisk

Eftersmak: Medellång med vissa fattoner

Poäng: 82

 

Benromach Traditional – 40%; 442:-

20% first fill sherry + 80% first fill bourbon

Färg: Mörk guld

Doft: Fruktig, nöttoner, svaga röktoner

Smak: Medelfyllig, röktoner, vissa fattoner, först viss sötma men som övergår i torrhet

Eftersmak: Medellång med liten rökighet, fattoner, mörk choklad

Poäng: 78

 

Speymalt Macallan 1973 – 40%; 1699:-

First fill sherry butts

Färg: Bärnsten

Doft: Fikon, julgodis, stor, nöttoner

Smak: Choklad, fyllig, fruktkaka, fattoner, torr men samtidigt lite sötma, mörk choklad

Eftersmak: Lång med fikonaktiga fattoner, mörk choklad och sötmatoner som lyftes fram med vatten

Poäng: 89

 

Glenlossie 1961/2002 – 40%; 1725:-

Färg: Guldfärgad

Doft: Vanilj, stor, mogna gula äpplen, fruktig

Smak: Lätt – medelfyllig, lite blyg, vanilj som kommer och växer

Eftersmak: Medellång - lång med tydliga vaniljtoner som sitter i länge, elegans

Poäng: 86

 

Highland Park 1970/2004 – 40%; 2500:-

Färg: Bärnsten

Doft: Måttlig, apelsin, svaga nöttoner, sötmaton

Smak: Medelfyllig – fyllig, fattoner, torkad frukt, sötmaton, oljig, mörk choklad

Eftersmak: Lång med mycket torkad frukt, svaga fattoner, mörk choklad

Poäng: 92

 

Glen Scotia 1991/2006 – 40%; 489:-

Färg: Guldfärgad

Doft: Maltig, ung, tvålig, svag rökighet

Smak: Medelfyllig, maltig/smak av korn

Eftersmak: Medellång med sädestoner

Poäng: 70