Provning 68 Fatets påverkan på whiskyn med Roger Melander

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 068:Fatets inverkan på whiskyn med Roger Melander - 070317

Som provningsledare hade Sveriges störste fatexpert engagerats, nämligen Roger Melander från Wexio Maltwhiskysällskap. Wexio är en av de få klubbar som konkurrerar med SMAD om epitetet ”Sveriges bästa whiskyklubb”.

 

Under Rogers eminenta ledning fick vi tränga ända in i fatets innersta beståndsdelar. Du kan se det bildspel som Roger visade HÄR. Vi har aldrig tidigare trängt så djupt in i detaljerna vid någon tidigare provning som jag bevistat. Lite Per Ellsberger-djup på det hela. Och fascinerande.

 

Du kan se det bildspel som Roger visade här.

 

Det som på mig gav störst bestående intryck var:

· Utveckling av huvudaromer under rostning, bild 11 i bildspelet

· Effekt av lagringstid på smaken, bild 16

· Hur karaktären förändras som funktion av lagringstiden, bild 17

· Dofter/smaker vid olika typer av fat, bild 19

 

De whiskyn som provades var:

· Glenlivet Nadurra 16 Y, ??%, First Fill Bourbon

· Mortlach 17Y/1988, 58%, Finosherry

· Edradour 22Y/1984, 48,2%, Pedro Ximenes Finish

· Balvenie 14Y, 47,1%, Rum Wood Finish

· Bruichladdich 20Y 3rd Edition, 46%, Madeira Malmsey Finish

· Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989, 56%, First Fill Oloroso

 

Mortlach har buteljerats av Signatory. De övriga fem är detilleributeljeringar.

 

När vi skulle försöka plocka fram vad det var för typ av fat som resp. whisky lagrats i, så blev det ett blandat resultat. PX finish och Rum wood finish var uppenbarligen svåra att hitta. Så här många hade rätt betr. vilket fat som använts:

Glenlivet, First Fill Bourbon

20

st

Mortlach, Finosherry

22

st

Edradour, Pedro Ximenes Finish

1

st

Balvenie, Rum Finish

5

st

Bruichladdich, Madeira Malmsey Finish

30

st

Glengoyne, First Fill Oloroso

20

st

När det gäller kvaliteten på whisky, så tycker jag det var lite blandat. Och vi har haft åtskilliga provningar med bättre whisky. Men däremot var möjligheterna till kunskapsinhämtande större än vid de flesta andra provningar vi haft. Omröstningen om bästa whisky gav följande resultat:

 

De whisky som provades:

Glas 1

Glenlivet Nadurra 16Y OB

0

poäng

Glas 2

Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory

2

poäng

Glas 3

Edradour Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB

2

poäng

Glas 4

Balvenie Rum Wood Finish 14Y 47.1% OB

16

poäng

Glas 5

Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey 46% OB

11

poäng

Glas 6

Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB

11

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Glenlivet Nadurra 16Y OB

 

Färg: Blekt gyllene

 

Doft: Godistoner, kola, sötma, vanilj, viss fat, Ahlgrens bilar

 

Smak: Lätt beska, godis, vanilj, lite taniner, Ahlgrens bilar

 

Eftersmak: Ek, bourbontoner

 

Poäng: 84

 

 

Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory

 

Färg: Blekt gyllene

 

Doft: Torr, spritig, äpple, rök, gummi och en otäck biton

 

Smak: Torr, lätt gummi, bränd, spritig

 

Eftersmak: Gummi

 

Poäng: 70

 

 

Edradour Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB

 

Färg: Gyllene

 

Doft: Sötma, russin, torkad frukt, blommig, aprikos

 

Smak: Sötma, russin, godis, fyllig, honung, lätt bränd karaktär

 

Eftersmak: Fin sötma

 

Poäng: 89

 

 

Balvenie Rum Wood Finish 14Y 47.1% OB

 

Färg: Gyllene

 

Doft: Sötma, godistoner, bourbon karaktär, arrak, nougat

 

Smak: Arrak, godis, vanilj, ljus choklad, nougat

 

Eftersmak: Choklad

 

Poäng: 87

 

 

Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey 46% OB

 

Färg: Bärnsten

 

Doft: Söt, vinös, fikon, dadlar, godiston

 

Smak: Vinös, bränt socker, söt frukt, jul, nötter

 

Eftersmak: Julen ligger kvar

 

Poäng: 86

 

 

Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB

 

Färg: Mörk bärnsten

 

Doft: Sherry, gummi, mörk choklad

 

Smak: Spritig, dammig, gummi, nötter

 

Eftersmak: Typisk oloroso

 

Poäng: 82

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Glenlivet Nadurra 16Y - ??%; 370:-

 

Färg: Ljus guld

 

Doft: Vanilj, sega gubbar

 

Smak: medelfyllig, vanilj, fruktkompott

 

Eftersmak: Kort med vissa vaniljtoner, ganska lätt

 

Poäng: 80

 

 

Mortlach 17Y/1988 – 58%; 760:-

 

Färg: Guldfärgad

 

Doft: Frisk, mogna äpplen/gröna äpplen

 

Smak: Sötmaton, fattoner; med vatten blev smaken oangenäm

 

Eftersmak: Kort – medellång med aning sötma

 

Poäng: 75 (utan vatten) – 70 (med vatten)

 

 

Edradour 22Y PX Finish – 48,2%; 1292:-

 

Färg: Mörk guld

 

Doft: Aning sötmaton, fattoner, chokladtoner

 

Smak: fattoner, torkad frukt, choklad, fyllig och smakrik

 

Eftersmak: Medellång – lång med tydliga fattoner, choklad, aning sötma; något för mycket fat för att falla mig i helt i smaken

 

Poäng: 85

 

 

Balvenie 14Y Rum Wood Finish – 47,1%; 876:-

 

Färg: Ljus bärnsten

 

Doft: Frisk, gröna äpplen, nougat, nötter

 

Smak: Medelfyllig, sötma, sprittoner, nöttoner

 

Eftersmak: Medellång med vissa nöttoner

 

Poäng: 82

 

 

Bruichladdich 20Y 3rd Edition – 46%; 910:-

 

Färg: Ljus bärnsten

 

Doft: Torkad frukt, nötton, stor, aning sötma

 

Smak: Medelfyllig, fattoner, mycket nötter

 

Eftersmak: Medellång med vissa fattoner, choklad; mycket god eftersmak

 

Poäng: 86

 

 

Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989 – 56%

 

Färg: Bärnsten

 

Doft: Stor, fikon, bränt gummi/svavelton, nötter, choklad

 

Smak: Fyllig, nötig, bränt gummi, torkad frukt, choklad

 

Eftersmak: Lång med nötiga chokladtoner

 

Poäng: 88