Provning 68 Fatets påverkan på whiskyn med Roger Melander

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


87 platser bokade

Provning 201

190403

NYHETER


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Just nu har vi inga flaskor för utlämning


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 068:Fatets inverkan på whiskyn med Roger Melander - 070317

Som provningsledare hade Sveriges störste fatexpert engagerats, nämligen Roger Melander från Wexio Maltwhiskysällskap. Wexio är en av de få klubbar som konkurrerar med SMAD om epitetet ”Sveriges bästa whiskyklubb”.


Under Rogers eminenta ledning fick vi tränga ända in i fatets innersta beståndsdelar. Du kan se det bildspel som Roger visade HÄR. Vi har aldrig tidigare trängt så djupt in i detaljerna vid någon tidigare provning som jag bevistat. Lite Per Ellsberger-djup på det hela. Och fascinerande.


Du kan se det bildspel som Roger visade här.


Det som på mig gav störst bestående intryck var:

·        Utveckling av huvudaromer under rostning, bild 11 i bildspelet

·        Effekt av lagringstid på smaken, bild 16

·        Hur karaktären förändras som funktion av lagringstiden, bild 17

·        Dofter/smaker vid olika typer av fat, bild 19


De whiskyn som provades var:

·        Glenlivet Nadurra 16 Y, ??%, First Fill Bourbon

·        Mortlach 17Y/1988, 58%, Finosherry

·        Edradour 22Y/1984, 48,2%, Pedro Ximenes Finish

·        Balvenie 14Y, 47,1%, Rum Wood Finish

·        Bruichladdich 20Y 3rd Edition, 46%, Madeira Malmsey Finish

·        Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989, 56%, First Fill Oloroso


Mortlach har buteljerats av Signatory. De övriga fem är detilleributeljeringar.


När vi skulle försöka plocka fram vad det var för typ av fat som resp. whisky lagrats i, så blev det ett blandat resultat. PX finish och Rum wood finish var uppenbarligen svåra att hitta. Så här många hade rätt betr. vilket fat som använts:

Glenlivet, First Fill Bourbon

20

st

Mortlach, Finosherry

22

st

Edradour, Pedro Ximenes Finish

1

st

Balvenie, Rum Finish

5

st

Bruichladdich, Madeira Malmsey Finish 

30

st

Glengoyne, First Fill Oloroso   

20

st

När det gäller kvaliteten på whisky, så tycker jag det var lite blandat. Och vi har haft åtskilliga provningar med bättre whisky. Men däremot var möjligheterna till kunskapsinhämtande större än vid de flesta andra provningar vi haft. Omröstningen om bästa whisky gav följande resultat:


Den inbjudan som skickades ut

De whisky som provades:

Glas 1

Glenlivet Nadurra 16Y OB

0

poäng

Glas 2

Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory

2

poäng

Glas 3

Edradour Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB

2

poäng

Glas 4

Balvenie Rum Wood Finish 14Y 47.1% OB

16

poäng

Glas 5

Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey 46% OB

11

poäng

Glas 6

Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB

11

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson


Glenlivet Nadurra 16Y OB


Färg:            Blekt gyllene


Doft:              Godistoner, kola, sötma, vanilj, viss fat, Ahlgrens bilar


Smak:            Lätt beska, godis, vanilj, lite taniner, Ahlgrens bilar


Eftersmak:    Ek, bourbontoner


Poäng:         84


 


Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory


Färg:            Blekt gyllene


Doft:              Torr, spritig, äpple, rök, gummi och en otäck biton


Smak:            Torr, lätt gummi, bränd, spritig


Eftersmak:     Gummi


Poäng:         70


 


Edradour Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB


Färg:           Gyllene 


Doft:             Sötma, russin, torkad frukt, blommig, aprikos


Smak:           Sötma, russin, godis, fyllig, honung, lätt bränd karaktär


Eftersmak:    Fin sötma


Poäng:         89


 


Balvenie Rum Wood Finish 14Y 47.1% OB


Färg:          Gyllene 


Doft:             Sötma, godistoner, bourbon karaktär, arrak, nougat


Smak:           Arrak, godis, vanilj, ljus choklad, nougat


Eftersmak:    Choklad


Poäng:        87


 


Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey 46% OB


Färg:             Bärnsten


Doft:               Söt, vinös, fikon, dadlar, godiston


Smak:             Vinös, bränt socker, söt frukt, jul, nötter


Eftersmak:      Julen ligger kvar


Poäng:           86


 


Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB


Färg:             Mörk bärnsten


Doft:               Sherry, gummi, mörk choklad


Smak:             Spritig, dammig, gummi, nötter


Eftersmak:      Typisk oloroso


Poäng:           82


Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Glenlivet Nadurra 16Y - ??%; 370:-


Färg:              Ljus guld


Doft:               Vanilj, sega gubbar


Smak:             medelfyllig, vanilj, fruktkompott


Eftersmak:      Kort med vissa vaniljtoner, ganska lätt


Poäng:           80


 


Mortlach 17Y/1988 – 58%; 760:-


Färg:              Guldfärgad


Doft:               Frisk, mogna äpplen/gröna äpplen


Smak:             Sötmaton, fattoner; med vatten blev smaken oangenäm


Eftersmak:      Kort – medellång med aning sötma


Poäng:           75 (utan vatten) – 70 (med vatten)


 


Edradour 22Y PX Finish – 48,2%; 1292:-


Färg:              Mörk guld


Doft:               Aning sötmaton, fattoner, chokladtoner


Smak:             fattoner, torkad frukt, choklad, fyllig och smakrik


Eftersmak:      Medellång – lång med tydliga fattoner, choklad, aning sötma; något för mycket fat för att falla mig i helt i smaken


Poäng:           85


 


Balvenie 14Y Rum Wood Finish – 47,1%; 876:-


Färg:              Ljus bärnsten


Doft:               Frisk, gröna äpplen, nougat, nötter


Smak:             Medelfyllig, sötma, sprittoner, nöttoner


Eftersmak:      Medellång med vissa nöttoner


Poäng:           82


 


Bruichladdich 20Y 3rd Edition – 46%; 910:-


Färg:              Ljus bärnsten


Doft:               Torkad frukt, nötton, stor, aning sötma


Smak:             Medelfyllig, fattoner, mycket nötter


Eftersmak:      Medellång med vissa fattoner, choklad; mycket god eftersmak


Poäng:           86


 


Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989 – 56%


Färg:              Bärnsten


Doft:               Stor, fikon, bränt gummi/svavelton, nötter, choklad


Smak:             Fyllig, nötig, bränt gummi, torkad frukt, choklad


Eftersmak:      Lång med nötiga chokladtoner


Poäng:           88