Provning 152 Exklusiv tre

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 152: Exklusivprovning tre - 141213

Så var det då dags för exklusivprovning nr 3. Intresset var betydligt större för den här provningen än de tidigare två, så trots 46 platser var det många medlemmar som inte fick plats. En av de dyraste provningarna i SMAD:s historia och aldrig någonsin så lite whisky vid en provning. Vad var så lockande med den här provningen? Den enkät som genomfördes i samband med provningen hade ett svar som kom från många håll – att få prova exklusiv/unik/gammal whisky. Samtidigt var det många som tryckte på olika sociala faktorer som kan få större genomslag vid en provning där det inte är så många deltagare.

 

Kort beskrivning av de whisky som provades.

1. Black & White Blended Whisky som har köpts vid auktion hos McTear´s i Glasgow. Så här beskrevs whiskyn vid auktionen. ”Pre-war Black & White Whisky. Blended Scotch whisky bottled between 1928 – 1932. Select Committee bottling, produced at Glentauchers-Glenlivet Distillery. Clasp Clap, no capacity or strength stated.” Innebär att det är den klart äldsta whisky som SMAD haft med i någon provning när vi med äldsta menar destilleringstidpunkt.

 

2. Blended Scotch Whisky buteljerad av Berry Bros & Rudd. När vi köpte flaskan fick vi uppgifter att den var buteljerad omkring 1920. Men ytterligare efterforskningar visade, att buteljering skedde omkring 1940. Så den är trots allt riktigt gammal.

 

3. Glenfarclas Family Cask 1953/2007, 53,7 %. Den näst äldsta årgången som givit ut i Family Cask-serien. Den flaska som ingår i provningen är från den första utgåvan av Family Cask-serien. Som oftast när det gäller Glenfarclas, så är det en whisky som är starkt präglad av lagringen på sherryfat. Totalt har 487 flaskor buteljerats, vilket säger att det är en butt (eller möjligen puncheon).

 

4. Master of Malt 60 Year old Speyside, 42,2 %. Så här beskrivs den av Master of Malt. ”Our award-winning Secret Bottlings Series has raised the bar yet again with this extraordinary 60 (!) year old single malt Scotch whisky from a famous Speyside distillery. Our oldest bottling to date and one of the oldest whisky releases in history.” Okänt destilleri – kan det vara Glenfarclas? SMAD har tidigare aldrig haft så gammal whisky som 60 år och det finns få på marknaden och ännu färre till en peng som vi kan betala.

 

5. Port Ellen 34yo/1978-2013, 13th Annual Release, 55,0 %. Det har under senare tid blivit ett riktigt prisrally på Port Ellen. Inte nog med att priset på den årliga utgåvan i stort sett fördubblats sedan 2011 utan det har samtidigt höjt prisnivån kraftigt på i stort sett all Port Ellen. Den utgåva vi har kostade 12.000 kr. 2014 års utgåva kommer att kosta 23.000 kr! Det här är kanske därför den sista Annual Release vi kommer att prova inom SMAD?

 

6. Lagavulin 37yo/1976-2013, 51,0 %. Den äldsta Lagavulin som någonsin buteljerats – en whisky som Henrik Aflodal sjunger lovord om och höjer till skyarna. Av de totalt producerade 1868 flaskorna kom bara 6 till Sverige i slutet av 2013. Vid webblanseringen i december 2013 tog flaskorna slut på delar av en sekund. SMAD var snabba nog och lyckades knipa en av dyrgriparna! (Kom ytterligare 6 flaskor vid en senare tidpunkt till samma pris).

 

Bernt Sjödin redogjorde en del för prisutvecklingen på whisky under senare tid och visade också några exempel från tidigare provningar. Port Ellen Annual Release kan tjäna som ett exempel på vad som händer med en eftertraktad whisky. Det här är priserna som gällt i Sverige vid lansering.

-2011: 4 kkr

-2012: 7 kkr

-2013: 12 kkr

-2014: 23 kkr

 

Några exempel från tidigare provningar.

1.Springbank Limited Edition som SMAD provade 2001 och 2009.

-2001 = 25 kkr.

-2009 = 45 kkr.

-Auktion Bonhams 10 december 2014 = 125 kkr.

2.Black Bowmore buteljerad 1993, 1994 resp. 1995

-SMAD betalade ca 20 kkr/flaska.

-Nuvärde = ca 40 – 50 kkr.

-Auktion Bonhams 10 december 2014 = 55 kkr.

3.Hanyu 18 januari 2014.

-Totalt 8 olika Hanyu som provades.

-Inköpspris = 1800 kr/flaska

-Nuvärde = ca 10 kkr/flaska

-Köpte för 43 kkr – nuvärde =ca 250 kkr. Svindlande tanke!

 

För ett år sedan bestämde styrelsen att 2015 års superprovning skall ha temat Karuizawa. Under året har prisutvecklingen varit nästan lika stor som för Hanyu. Huvuddelen av whiskyn köptes lyckligtvis in omkring årsskiftet 2013 – 2014. Idag skulle kostnaden ha varit för hög. Nuvärde på den whisky som kommer att vara med på provningen är ca 3200 kr/person! Kostnaden för deltagande kommer att bli ca 40 % av nuvärdet, d.v.s. ca 1200 – 1300 kr och med 70 platser.

 

Den utveckling som redovisats ovan har funnits med när styrelsen under hösten har ägnat en hel del tid åt att fundera över, vad skall vi köpa och prova nu som vi inte kommer att ha råd med om något år? Egentligen en omöjlig fråga, men man kan nog räkna med att whisky från stängda destillerier och gammal whisky kommer att fortsätta stiga i pris. Är och kommer att bli en än större bristvara.

 

För 2015 räknar styrelsen med två provningar av samma typ som dagens. Dels 28 mars 2015 då samtliga nio buteljeringar av Flora & Fauna Cask Strength kommer att provas. I december 2015 blir det en vertikalprovning med Brora. Tre flaskor av hög kvalitet är inköpta till den provningen. Bl.a. det som anses vara de två bästa Brora som överhuvudtaget har buteljerats – 22yo/1972 Rare Malt 58,7 % och Douglas Laing 31yo/1972-2003 Old & Rare Platinum 49,3 %.

 

En serie kallad Antica Casa som buteljerats av Sestante 1990 för Marchese Spinola är vi också på gång med. Av de totalt sex som finns så har vi fått tag på två och räknar med att inom en månad även ha en tredje flaska. Om allt gå bra kan provning ske någon gång under 2016.

 

När man behandlar den här typen av provningar, så kostar dom naturligtvis betydligt mer än normala provningar. I den enkät som genomfördes vid provningen fanns också en fråga om priskänslighet med. Drygt 70 % av deltagarna sade sig vara beredda att betala max 2000 kr om det är tillräckligt intressant/spännande whisky. Av dessa så var det mer än hälften som kunde tänka sig max 2500 kr. Den slutsats som man kan dra är, att prislappen kan vara ganska hög om whiskyn är tillräckligt spännande. Något för oss i styrelsen att fundera vidare på.

 

Den inbjudan som skickades ut.

De whisky som provades:

Glas 1

Blended Scotch Whisky, Berry Bros & Rudd, buteljerad ca 1940, 2500 kr

2

poäng

Glas 2

Black & White Blended Whisky, buteljerad 1928 – 1932, 2500 kr

0

poäng

Glas 3

Master of Malt 60yo Speyside, 42,2 %, 11052 kr

8

poäng

Glas 4

Glenfarclas 1953/2007, 53,7 %, Family Cask I, 8656 kr

64

poäng

Glas 5

Lagavulin 37yo/1976-2013, 51,0 %, 18999 kr

83

poäng

Glas 6

Port Ellen 34yo/1978-2013, 55,0 %, 13th Annual Release, 11999 kr

108

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

Blended Scotch Whisky, Berry Bros & Rudd, buteljerad ca 1940

Doft: Ek, choklad, vanilj

Smak: Choklad, ek lite bränd, lite tunn

Eftersmak: Choklad, kort

Poäng: 82

Kommentar: Doften mer spännande än smaken

 

Black & White Blended Whisky, buteljerad 1928 – 1932

Doft: Choklad, godis, ek, PX sötma, bränd ton

Smak: Rök, bränd ton, ek, choklad, udda, ovanlig

Eftersmak: Ek, choklad, lite rök

Poäng: 82

 

Master of Malt 60yo Speyside, 42,2 %

Doft: Choklad, godis, vanilj, ek, sötma, stor, komplex, kryddor, skumbanan

Smak: Ek, vanilj, choklad, godis, kryddor

Eftersmak: Kryddor, ek, godis, vanilj, lång lite udda bismak

Poäng: 87

Kommentar: Smaken upplevde jag som en stor besvikelse efter doften som var årets bästa, därav det låga betyget

 

Glenfarclas 1953/2007, 53,7 %, Family Cask I

Doft: Ek, lite spritig, vanilj, sherry, komplex, bär, fikon

Smak: Ek, sherryton, julkaka, godis, vanilj, sötma, kryddor, fikon, dadlar

Eftersmak: Ek, kryddor, godis, vanilj, choklad, lång, eken ligger kvar

Poäng: 92

 

Lagavulin 37yo/1976-2013, 51,0 %

Doft: Rök, choklad, ek, godis, kryddor, vanilj

Smak: Rök, sälta, choklad, vanilj

Eftersmak: Rök, sälta, choklad, ek, lång

Poäng: 92

Kommentar: Lite av en besvikelse, mina förväntningar på denna var mycket höga

 

Port Ellen 34yo/1978-2013, 55,0 %, 13th Annual Release

Doft: Rök, choklad, kryddor, vanilj, komplex, ek

Smak: Rök, ek, choklad, kryddor, godis, vanilj, tobak, läder

Eftersmak: Vanilj, ek, rök, choklad, sälta

Poäng: 95

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Blended Scotch Whisky, Berry Bros & Rudd, buteljerad ca 1940

Färg: Guldfärgad med grönton

Doft: Kryddig, röktoner, vanilj

Smak: Söt, lite oljig, vanilj, kryddtoner

Eftersmak: Vanilj, lite sötma, kryddig/pepprig

Poäng: 83

 

Black & White Blended Whisky, buteljerad 1928 – 1932

Färg: Tydligt gröntonad

Doft: Måttlig, vanilj, lite kryddig

Smak: Liten, vanilj, aning peppar

Eftersmak: Pepprig, dåliga fat?, vanilj, aning sötma, romrussin

Poäng: 70

 

Master of Malt 60yo Speyside, 42,2 %

Färg: Guldfärgad med gröna bärnstenstoner

Doft: Kryddig, russintoner, lite sötma

Smak: Fattoner, pepprig, lite torkad frukt

Eftersmak: Medellång – lång, pepprig, fat, lite sötma, vaniljsocker

Poäng: 90

 

Glenfarclas 1953/2007, 53,7 %, Family Cask I

Färg: Ljus bärnsten – bärnsten

Doft: Stor, torkad frukt, fattoner

Smak: Stor, fat, choklad, lite sötma

Eftersmak: Fat, sötma, fikon, lång, russin

Poäng: 95+

 

Lagavulin 37yo/1976-2013, 51,0 %

Färg: Mörk guld – ljus bärnsten

Doft: Rök, vaniljtoner, fruktig, komplex

Smak: Rök, sälta, pepprig, aning fat

Eftersmak: Lång med rök och maltiga toner, fruktig, lite sötma, vanilj

Poäng: 94

 

Port Ellen 34yo/1978-2013, 55,0 %, 13th Annual Release

Färg: Mörk guld

Doft: Röktoner, vanilj, gula äpplen

Smak: Vanilj, sötmatoner, fattoner, lite rök

Eftersmak: Rök, vanilj, lite sötma

Poäng: 95