Provning 101 Zacapa rom med Mario Navarra

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 101: Zacapa med Mario Navarra - 100522

Jag träffade Mario på Viking Lines whiskymässa i januari. Jag blev så imponerad både av honom som föreläsare och av den rom han hade med sig, att jag bad honom komma hit till Borlänge och hålla en provning. Under kvällens provning smakade vi Zacapa 23Y tillsammans med en liten bit grönmögel ost. Detta var en fantastisk upplevelse. Det måste upplevas. Det går inte att beskriva.

 

Guatemala är duktigt på sockerrörsodling. De är faktiskt världens tredje största exportör. Zacapa äger sina egna sockerrörsodlingar. De har även numera sina egna sherry fat i Jerez för att få full kontroll på hela processen.

 

Zacapa gör sin rom på Virgin Sugar Cane Honey till skillnad mot de flesta andra producenter som gör sin rom på melass.

 

Den jäst som används vid jäsningen utvinns från färsk ananas. Jäsningen sker under 5 dagar.

 

Destilleringen sker i en kolumn panna och spriten tas ut vid 72 % alkohol. Sedan späds den ner till 60 % för lagringen. Alla fat lagras på 2300 meters höjd över havet. Just nu finns det 40 miljoner liter i lager men ett nytt lagerhus håller på att byggas. Lagringen sker enligt ett avancerat solera system, där 4 olika typer av fat används för 23 åringen och 5 olika för XO.

 

Förts lagras spriten i bourbon fat, sedan i brända bourbon fat, sedan i sherry fat, sedan i Pedro Ximenez fat, XO lagras till slut på cognacs fat. Vid varje byte av fat tappas tre fjärdedelar över på nya fat och resten får ligga kvar och blandas med nästa sats. När romen har lagrats färdigt späds den ner till 40 % varefter den får vila ett tag på stora ekfat före buteljeringen.

 

Åldern 15 eller 23 år betyder att mer än hälften av innehållet i flaskan har den åldern.

 

På flaskorna finns det en vävd ring som kallas Petate. Det är en gammal Maya symbol som bara fick bäras av aristokratin. Den är handvävd i indian byar som delvis tack vara detta arbete kan leva sin gamla traditionella livsstil.

 

Zacapa har kallats världens bästa rom och det kommer från en tävling som anordnas av rom tillverkare. 1998 var en av domarna på plats i Guatemala och fick syn på en Zacapa 23. Han köpte två flaskor och delade den ena med några vänner. De blev imponerade och den andra flaskan fick delta i tävlingen. Den vann första pris i superpremium kategorin. Zacapa ställde sedan upp med den igen. Zacapa 23 vann samma pris fem år i rad. Efter det ville arrangörerna inte ha den med längre eftersom andra rom tillverkare inte ville ställa upp mot Zacapa 23. Zacapa fick då en utmärkelse som världens bästa rom mot att de inte deltog mer med denna.

 

Zacapa vann omröstningen helt överlägset.

 

Zacapa XO 131 poäng (flest röster som första plats)

Zacapa 23Y 131 poäng

Zacapa 14Y 44 poäng

Matusalem 15Y 8 poäng

Grönstedts XO 7 poäng

Apleton Estate 21Y 4 poäng

 

Per Eriksson 100523