Provning 182 Whisky & Mat med Janne Groth

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Inbjudan till provning 193:

Anders Gjörling och Dreams of Drams

Nu är inbjudan ute! Läs mer här!

 

Info om Oppigårdsölen!

Uppdaterat 13/6 2018

Det är nu möjligt att beställa ölen!

 

Inbjudan till provning 192:

Nya Styrelsens Favoriter

Nu är inbjudan ute för provning 192.

Läs inbjudan här

 

Inbjudan till 2018 års Exklusivprovning är ute nu!

Läs mer och anmäl dig här

 

Inbjudan till provning 191:

Plantation Rum med Alexandre Gabriel

Nu är inbjudan ute till provning 191! Läs mer här

 

The Whisky Show 2018

Sugen att åka till London och The Whisky Show? Nu finns det ett erbjudande ute att åka med SMAD. Läs mer här!

 

ANMÄLNINGSLÄGET

 

Diageo Special Releases

Provningen är fulltecknad!

Kölista finns.

Anmälan stänger 1/5

 

2018-04-12

 

 

FLASKUTLÄMNING

 

Följande finns att hämta ut

 

Box SMAD-buteljering

 

Måndag 20/8

17.00-18:00

 

Onsdag 22/8

17:00-18:00

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 182: Whisky&Mat med Janne Groth, 2017-09-09

Under jubileumsåret 2017 är det ett stort fokus på utländska provningsledare. Finns bara ett undantag från den regeln - Janne Groth. Det finns ingen som varit i närheten av att vara så flitig som provningsledare hos SMAD som Janne Groth. 28 januari 2006 gjorde han sitt första besök hos SMAD. Dagens provning var åttonde gången som Janne besökte oss!!

 

Kombinationen whisky & mat har blivit populärt de senaste 10 åren. Och då är det whisky som måltidsdryck och inte bara en krydda och smaksättare till maten. Pionjär och förgrundsfigur i Sverige när det gäller whisky & mat är Janne Groth. 2011 arrangerade SMAD sin första provning på temat whisky & mat på Domnarvsgården under ledning av Janne. Han hade då kort tid före släppt sin första utgåva av "Whisky & Mat" - en kokbok där han med hjälp av olika kockar komponerade spännande menyer med whisky som måltidsdryck. I samband med provningen 2011 fann Janne och Domnarvsgårdens chefskock, Johan Fredriksson, varandra. I Jannes andra upplaga av boken "Whisky & Mat" var därför Johan Fredriksson en av de deltagande kockarna med en egen meny.

 

Eftersom det är jubileumsår så räcker det naturligtvis inte med en whiskymeny. Nej 2017 måste det vara lite mer. Och så blev det verkligen. En sjurätters avsmakningsmeny med en whisky till varje rätt. Det här är vad vi njöt av under eftermiddagen - kvällen. Jag har också tagit med några egna kommentarer och reflektioner till varje rätt. Andra deltagare har fått andra upplevelser och gör andra prioriteringar.

 

Rätt 1

Ostron - Talisker 10yo, 45,8 %. Whiskyn skall vara ordentligt kyld.

Hällde på lite whisky och droppade citron på ostronet enligt Jannes anvisning.

Jättebra kombination trots att whiskyn hade hunnit värmas upp en del innan ostronet intogs.

 

Rätt 2

Lagavulingravad röding med rostad spetskål - Lagavulin 16yo, 43 %.

Ganska bra kombination, men whiskyn blev lite för dominant. Kanske skulle varit lite mer whisky i marinaden? Skinnet från rödingen hade friterats och serverades till - en riktig hit!

 

Rätt 3

Älgfärsburgare med syltad rödlök och parmesan - Mortlach Rare Old, 43,4 %.

En bra kombination där smakerna matchade varandra och det var ungefär samma smaknivå på whisky och mat. En av kvällens två bästa kombinationer.

 

Rätt 4

Lingonsill med kavring - Makers Mark, 45 %.

Matchningen mellan lingonsillen och whiskyn var perfekt med smaker på samma nivå. Min andra favorit för kvällen.

 

Rätt 5

Rökt lammrygg med Västerbottenkaka - Glendronach Cask Strength Batch 6, 56,1 %.

Kvällens maträtt! Vilken höjdare. Whiskyn var OK men klarade inte av att matcha maträtten. Jag hade förväntat mig mer smaker från en fatstark Glendronach. Men med en kraftigare whisky hade det här blivit kvällens solkara etta.

 

Rätt 6

Jordgubbar med vaniljsås med whisky - Laphroaig Quarter Cask, 48 %.

Balanserade smaker i desserten och Laphroaig ganska bra till. Godkänt med överbetyg.

 

Rätt 7

Kolafudge - Box orökt bourbon, 54 %.

Söt fudge där jag inte hittade någon motpol i whiskyn, så jag tyckte inte matchningen blev så bra. För mig kvällens sämsta kombination och den enda som jag inte ger godkänt betyg.

 

Ja vad säger man då efter att under fyra timmar avnjutit en avsmakningsmeny med whisky? En verkligt minnesvärd upplevelse och som jag verkligen uppskattade. Det var liknande kommentarer jag hörde från alla deltagare som jag pratade med. T.o.m. någon som föreslog att en sån här provning borde vi ha varje år. I Borlänge tror jag att det finns bara en plats som kan ordna en sån här tillställning - Domnarvsgården med sin stjärnkock Johan Fredriksson.

 

Efter maten blev det kaffe fyrverkeri från Festival Salute. En värdig avslutning på en sådan tillställning.

 

2017-09-14

Bernt Sjödin