Provning 182 Whisky & Mat med Janne Groth

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

17-12-12 18:30-19:30

17-12-13 07:00-07:20

17-12-20 16:30-17:30

17-12-22 16:30-17:00

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Highland Park,

Caol Ila från 17-12-20

  • Provning t.o.m. #186 Arran

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 182: Whisky&Mat med Janne Groth, 2017-09-09

Under jubileumsåret 2017 är det ett stort fokus på utländska provningsledare. Finns bara ett undantag från den regeln - Janne Groth. Det finns ingen som varit i närheten av att vara så flitig som provningsledare hos SMAD som Janne Groth. 28 januari 2006 gjorde han sitt första besök hos SMAD. Dagens provning var åttonde gången som Janne besökte oss!!

 

Kombinationen whisky & mat har blivit populärt de senaste 10 åren. Och då är det whisky som måltidsdryck och inte bara en krydda och smaksättare till maten. Pionjär och förgrundsfigur i Sverige när det gäller whisky & mat är Janne Groth. 2011 arrangerade SMAD sin första provning på temat whisky & mat på Domnarvsgården under ledning av Janne. Han hade då kort tid före släppt sin första utgåva av "Whisky & Mat" - en kokbok där han med hjälp av olika kockar komponerade spännande menyer med whisky som måltidsdryck. I samband med provningen 2011 fann Janne och Domnarvsgårdens chefskock, Johan Fredriksson, varandra. I Jannes andra upplaga av boken "Whisky & Mat" var därför Johan Fredriksson en av de deltagande kockarna med en egen meny.

 

Eftersom det är jubileumsår så räcker det naturligtvis inte med en whiskymeny. Nej 2017 måste det vara lite mer. Och så blev det verkligen. En sjurätters avsmakningsmeny med en whisky till varje rätt. Det här är vad vi njöt av under eftermiddagen - kvällen. Jag har också tagit med några egna kommentarer och reflektioner till varje rätt. Andra deltagare har fått andra upplevelser och gör andra prioriteringar.

 

Rätt 1

Ostron - Talisker 10yo, 45,8 %. Whiskyn skall vara ordentligt kyld.

Hällde på lite whisky och droppade citron på ostronet enligt Jannes anvisning.

Jättebra kombination trots att whiskyn hade hunnit värmas upp en del innan ostronet intogs.

 

Rätt 2

Lagavulingravad röding med rostad spetskål - Lagavulin 16yo, 43 %.

Ganska bra kombination, men whiskyn blev lite för dominant. Kanske skulle varit lite mer whisky i marinaden? Skinnet från rödingen hade friterats och serverades till - en riktig hit!

 

Rätt 3

Älgfärsburgare med syltad rödlök och parmesan - Mortlach Rare Old, 43,4 %.

En bra kombination där smakerna matchade varandra och det var ungefär samma smaknivå på whisky och mat. En av kvällens två bästa kombinationer.

 

Rätt 4

Lingonsill med kavring - Makers Mark, 45 %.

Matchningen mellan lingonsillen och whiskyn var perfekt med smaker på samma nivå. Min andra favorit för kvällen.

 

Rätt 5

Rökt lammrygg med Västerbottenkaka - Glendronach Cask Strength Batch 6, 56,1 %.

Kvällens maträtt! Vilken höjdare. Whiskyn var OK men klarade inte av att matcha maträtten. Jag hade förväntat mig mer smaker från en fatstark Glendronach. Men med en kraftigare whisky hade det här blivit kvällens solkara etta.

 

Rätt 6

Jordgubbar med vaniljsås med whisky - Laphroaig Quarter Cask, 48 %.

Balanserade smaker i desserten och Laphroaig ganska bra till. Godkänt med överbetyg.

 

Rätt 7

Kolafudge - Box orökt bourbon, 54 %.

Söt fudge där jag inte hittade någon motpol i whiskyn, så jag tyckte inte matchningen blev så bra. För mig kvällens sämsta kombination och den enda som jag inte ger godkänt betyg.

 

Ja vad säger man då efter att under fyra timmar avnjutit en avsmakningsmeny med whisky? En verkligt minnesvärd upplevelse och som jag verkligen uppskattade. Det var liknande kommentarer jag hörde från alla deltagare som jag pratade med. T.o.m. någon som föreslog att en sån här provning borde vi ha varje år. I Borlänge tror jag att det finns bara en plats som kan ordna en sån här tillställning - Domnarvsgården med sin stjärnkock Johan Fredriksson.

 

Efter maten blev det kaffe fyrverkeri från Festival Salute. En värdig avslutning på en sådan tillställning.

 

2017-09-14

Bernt Sjödin