Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Då har dagen kommit för årets exklusivprovning. Embryot till denna provning började när Bernt för SMAD´s räkning ropade in Highland Park 40yo/1958-1998 hos Stockholms Auktionsverk i slutet av januari 2012. Ytterligare fyra av flaskorna köptes in på auktion hos McTear´s och en på Whisky Auction. Hur kan man då göra något extra när man har så exklusiv whisky till en provning? Vi ville förlänga upplevelsen och bakade därför in middagen i priset på provningen. Det är ett bra sätt att reflektera på vad man nyss varit med om.
Vi var 35 förväntasfulla som bänkade oss för att genomföra en av de bästa provningar som genomförts i SMAD´s historia whiskymässigt sett. I startfältet fanns det några riktiga rariteter och legendariska buteljeringar.
Provningen började med Highland Park 40yo/1958-1998, vilken whisky att börja en provning med! En enormt stor doft och lång eftersmak, det skall bli spännande och se var den står när man provat igenom startfältet.
Vi fortsatte med en av Glenmorangie´s legendariska buteljeringar, Tain L´Hermitage. Glenmorangie började med cask finish runt 1994/95 och är nog de som tar åt sig äran att ha uppfunnit cask finish. Denna whisky var den som fick minst antal röster.
Den tredje whiskyn för kvällen var Macduff, några av oss i styrelsen har provat en 35-åring från 1967. Jag måste säga för min egen del att jag tycker bättre om 67:an. Men lika här, det var inte en dålig whisky, den tillhör ändå toppskiktet av whiskyn jag provat i år.
Glas fyra, dags för kvällens andra 40-åring Glen Moray 1959. Det är den bästa Glen Moray jag någonsin provat. Glas fem blev kvällens bästa whisky enligt de flesta och jag håller verkligen med.
Bunnahabhain 35yo 1965-2001 cask 7159, troligen den fösta buteljeringen som släpptes i samband med Feis Ile. Det skall vara den bästa Bunnahabhan enligt många, jag är beredd att hålla med.
Slutligen glas sex. Detta är nog den mest legendariska whiskyn av kvällens uppställning. Springbank 18yo 1973-1991 Rum butt, från Cadenhead även kallad Green Springbank. Man förstod verkligen var smeknamnet kommer ifrån när man tittade på whiskyn i glaset. Det var ett tydligt grönt skimmer i den annars mörka nästan svarta whiskyn. En som jag tror var lyrisk över att fått provat Green Springbank är nog Bernt som har väntat i 15 år.
När jag lyssnade av med flera efter provningen så tyckte nog alla att det var den bästa provningen för i år.
Anders Norström
För min del var det årets provning med god marginal. Av de fem bästa whiskyn jag provat hos SMAD under året så var tre från den här provningen. Den Springbank vi provade och som går under namnet Green Springbank har jag väntat i 15 år på att få prova. Äntligen fick jag chansen! Och den märkligaste whisky jag någonsin sett när det gäller färg.
Bernt Sjödin
Glas 1 | Highland Park 40yo/1958-1998, 44,0%, fl. 169/665, 12050 kr | 27 | poäng |
Glas 2 | Glenmorangie 28yo/1975-2003, 46,0%, Tain l´Hermitage, 4363 kr | 4 | poäng |
Glas 3 | Macduff 36yo/1965-2002, 49,2%, Douglas Laing Old & Rare, 3307 kr | 5 | poäng |
Glas 4 | Glen Moray 40yo/1959-1999, 50,9%, fl. 48/400, 7261 kr | 43 | poäng |
Glas 5 | Bunnahabhain 35yo/1965-2001, 53,9%, cask 7159, 594 fl., 4730 kr | 69 | poäng |
Glas 6 | Springbank 18yo/1973-1991, 57,9%, Rum butt, Cadenhead, 6172 kr | 54 | poäng |
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, fikon, mycket torkad frukt, aning fat, kryddig, komplex
Smak: Sötma, torkad frukt, fattoner
Eftersmak: Lång, mycket fikon – torkad frukt, fattoner, sötma, lite pepprig
Poäng: 95
Färg: Bärnsten med antydan rödtoner
Doft: Lite torkad frukt, peppartoner, antydan av vinösa toner
Smak: Sötma, fattoner, kryddig/peppar, visse fruktighet
Eftersmak: Medellång med tydliga toner av röda frukter och lite fat
Poäng: 89
Färg: Mörk guld - ljus bärnsten
Doft: Vaniljtoner, mogna äpplen, måttlig
Smak: Vanilj, lite fat, kryddig, gula mogna äpplen
Eftersmak: Medellång – lång med vanilj, lite russin och sötmatoner
Poäng: 91
Färg: Bärnsten
Doft: Fikontoner, lite eldig, ganska stor
Smak: Russin, torkad frukt, fat
Eftersmak: Lång med sötma, mycket torkad frukt och fat
Poäng: 93
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, mycket fikon, kryddig
Smak: Fikon, fattoner, sötma, choklad
Eftersmak: Lång med mörka choklad, sötma, torkad frukt, fattoner
Poäng: 95
En helt fantastisk Bunna. Troligen den första buteljeringen vid Feis Ile – en banbrytare! Idag finns det fler festivalbuteljeringar än destillerier.
Färg: Mörk, nästan svart med tydlig grön färg. Har aldrig sett något liknande när det gäller whisky.
Doft: Romtoner, sötmatoner, gröna äpplen
Smak: Lite sockrig, eldig, choklad, lite fat
Eftersmak: Lång med sötmatoner, lite choklad, romtoner
Poäng: 95
Den överlägset bästa romfatslagrade whisky jag provat.
Doft: Frukt, bär, sötma, jul, godis, choklad, taniner
Smak: Fat, choklad, sherry, godis, frukt, fikon, dadlar, julkaka
Eftersmak: Frukt, godis, fat, choklad, stor, fikon, julkaka, lång
Poäng: 96
Doft: Vinös, mjuk, ek, torr, frukt, vanilj, citrus, apelsinchoklad
Smak: Fat, ek, godis, vinös, krutrök
Eftersmak: Svavel, fat, ek, choklad, citru
Poäng: 87
Doft: Sherry, sötma, choklad, fat, frukt, bär, taniner, vanilj
Smak: Frukt, godis, sötma, vanilj, fat, sherry, bär
Eftersmak: Citrus, vanilj, godis, choklad, russin, fat, lång
Poäng: 94
Doft: Frukt, bär, godis, fat, sherry, choklad,, sötma, jul
Smak: Ek, fat, choklad, vanilj, sockersöt, gdis, frukt, fikon
Eftersmak: Ek, fat, sherrytoner, frukt, godis, lång
Poäng: 95
Doft: Ek, choklad, citrus, mycket fat, torr ek, godis
Smak: Fat, ek, citrus, choklad, godis, mjuk
Eftersmak: Fat, choklad, godis, frukt, bär, torr ek, låg
Poäng: 93
Doft: Sötma, rom, fat, arrak, vanilj, lite spritig, bär
Smak: Sötma, arrak, godis, fat, sockrig, vanilj
Eftersmak: Fat, sötma, vanilj, ek
Poäng: 94
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024