Provning 256 Gammal Cognac och Armagnac

Provning 256 Gammal Cognac och Armagnac  med Johan Hofvander

Johan Hofvander kom på besök för att hålla en provning med gammal Cognac och Armagnac. Johan är även en duktig samlare av whisky men
denna provning fick vi lära oss mycket om annan ädel dryck.


Samlingsnamnet för den här typen av vindestillat i världen är brandy och just cognac och armagnac som är vindestillat är även ursprungsskyddat.
Det rör sig om två områden i Frankrike.

Med vindestillat menas att man först producerar ett vin som bas och sedan destillerar vinet för att få en brandy.


Cognac och Armagnac framställs lite olika där man i basen för en Cognac använder druvan Ugni Blanc till 97% och sedan destillerar i alambics 2 gånger batchvis.

Till basen i en Armagnac däremot används flera andra druvor förutom Ugni Blanc och destilleringen sker i kontinuerliga pannor.


Armagnac är dessutom mer en familjeproduktion berättar Johan medans Cognacproduktionen istället leds av några stora producenter som har de
största marknadsandelarna.


Vi lärde oss att man får använda sig av E150 och även ett avkok på ekspån som ger färg till drycken samt att Johan tycker att drycken är godare i whiskyglas än i cognacskupor, närmare bestämt Bugattiglas
Mycket trevlig provning och lärorik.


Vi provade 8 olika Cognac och Armagnac.

Kvällens röstning:

Glas 1

Meukow 40%

0 poäng

Glas 2

Chateau de Laubade 1922, 40%

13 poäng

Glas 3

Remy Martin 1724/1974, 40%

19 poäng

Glas 4

Cognac #18 Le Chef de Meute (lot 75) Malternative Belgium, 50,3%

21 poäng

Glas 5

Cognac #16 Le Roi de l´Automne (lot 75) Malternative Belgium, 50,4%

15 poäng

Glas 6

Cognac Bouju Daniel (lot 79) Malternative Belgium & The Nectar #1, 51,8%

20 poäng

Glas 7

VALLEIN-TERCINIER Trés Vieux Cognac, Small batch 41-43 for Heads & Tails, 48,2%

10 poäng 

Glas 8

Domaine Boingneres 1981 Folle Balnche, 48%

53 poäng