Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Svenska whiskyförbundet, SWF, bildades 2003 av 10 väletablerade klubbar. SWF har därefter vuxit år för år och består idag av fler än 100 klubbar med över 4600 medlemmar. Förutom Whisky Convention, där klubbar från hela landet träffas i samband med Stockholm Beer & Whisky Festival, är SWF:s buteljeringar exklusivt för sina medlemmar en av huvudaktiviteterna.
Det hela började 2004 i liten skala då SWF ville ge sina medlemmar något mer än bara möjligheten att delta på Whisky Convention och som oberoende av geografiskt läge skulle kunna gagna medlemsklubbarna. Att göra en egen buteljering visade sig vara en riktig utmaning. Förutom val av whisky skulle hela fatet vara sålt innan beställning. Lägg därtill buteljering och leverans i kombination med svensk alkohollagstiftning så blev turerna många. I samarbete med Symposion buteljerades hösten 2004 en Clynelish 1991 på en 0,5-litersflaska. Resultatet mottogs väl och sedan dess har SWF gjort ytterligare nio buteljeringar, nu i standardflaska på 0,7 liter.
Från början var alla buteljeringar av typen ”single cask” som buteljerades vid 46 % och med ett pris upp till 500 kronor, men allt eftersom har antalet medlemmar i SWF ökat och likaså efterfrågan på dessa buteljeringar. Många medlemsklubbar fick således inte alltid önskat antal flaskor. Utöver detta höjdes även röster för att buteljera en något mer exklusiv whisky. Detta har resulterat i att SWF numera har två typer av buteljeringar.
En standardbetonad höstbuteljering, sedan 2008, i form av en årgångsbuteljering (Vintage) där man genom att blanda samman två eller fler fat från samma destilleri och årgång kan tillgodose önskemålen från klubbarna så att alla får de flaskor man har beställt. Dessa buteljeras vid 46 % och är liksom exklusivbuteljeringen vare sig färgade eller kylfiltrerade.
Vårbuteljering är en exklusivare whisky med en högre prisnivå och därmed oftast lite äldre. Dessa är alltid ”single cask” som buteljeras vid fatstyrka. Första exklusiva buteljeringen 2008 var dessutom ett resultat av direktkontakt med destilleriet vilket inte skett tidigare. Sedan 2006 är buteljeringarna försedda med SWF’s egna etiketter. Ljus botten för standardbuteljeringarna och svart botten för den exklusivare varianten. Buteljeringarna har hittills levererats av Symposion, Nigab och Galatea.
Hittills har SWF buteljerat 10 olika whisky.
- SWF nr 1 Clynelish 1989 (2004 – höst), 43,6 %, 374 flaskor (0,5 l)
- SWF nr 2 Linkwood 1991 (2005 – höst), 46 %, 316 flaskor
- SWF nr 3 Pulteney 1989 (2005 – höst), 46 %, 275 flaskor
- SWF nr 4 Laphroaig 1999 (2006 – höst), 46 %, 827 flaskor
- SWF nr 5 Ardmore 1992 (2007 - höst), 46 %, 209 flaskor
- SWF nr 6 Tamdhu 1994 (2007 – höst), 46 %, 775 flaskor
- SWF nr 7 BenRiach 1989 (2008- vår), 60,0%, 261 flaskor
- SWF nr 8 Edradour 1997 (2008 – höst), 46 %, 1154 flaskor
- SWF nr 9 Tormore 1984 (2009- vår) 57,9%, 187 flaskor
- SWF nr 10 Bunnahabhain Peated 1997 (2009 – höst), 46 %, 1638 flaskor
SWF’s buteljeringsgrupp bestående av Bernt Sjödin (Single Malt Academy of Dalecarlia), Bengt Carlson (Borås Uisge Beatha Whisky Club) och Hans Sundquist (Avesta Whiskysällskap) arbetar just nu med kommande exklusivbuteljering. Vid utvärdering av fatproverna tar de respektive styrelse till hjälp. Sedan 2008 används föregående års buteljering som referens. Provningarna genomförs som blindprovningar där endast arbetsgruppen känner till vilka sorter som provas. På så sätt fås ett brett beslutsunderlag som tar hänsyn till att alla inte alltid tycker lika.
Då beslut fattats om kommande buteljering skickas erbjudande ut till medlemsklubbarnas kontaktpersoner som i sin tur tar in reserveringar från sina medlemmar. Resultatet sammanställs och leverantören kontaktas för att påbörja buteljeringen. Leverans av SWF-buteljeringarna sker sedan till Systembolaget på den ort klubben är verksam. För att klara detta så kontaktas Systembolagets huvudkontor i god tid före leverans. För att respektive butik skall få det antal flaskor den lokala klubben beställt så har Systembolaget tagit fram en särskild rutin för detta med central orderläggning för att säkerställa leverans av rätt antal flaskor till rätt butik.
Det har gjorts ett flertal utvärderingar efter leverans om vad medlemmarna tycker och de allra flesta tycker att buteljeringarna är prisvärda eller mycket prisvärda. Att SWF’s buteljeringar är populära syns på det ökande antalet sålda flaskor vid varje buteljering . Med den volymökning som har varit har förutom de oberoende buteljerarna även destillerierna och dess representanter börjat visa stort intresse för SWF’s buteljeringar vilket bådar gott inför framtiden. Arbetsgruppen poängterar att ett brett kontaktnät är en nyckelfaktor för ett lyckat resultat och att efterfrågan och erbjudanden får avgöra hur många buteljeringar som släpps varje år. Något bättre ord än succé finns inte för att beskriva utvecklingen sedan den första buteljeringen gjordes 2004.
Vi provar dock I lite annan ordning för att passa in smaker och alkoholhalt
Fattyp: Refill Sherry Butt
Antal fat: 1
Buteljerare: Signatory
Importör: Symposion International AB
Destillerifakta
Region: Speyside
Ägare: Edrington Group (även Macallan, HP, Glenturret, Glenrothes)
Kapacitet: 4 000 000 liter/år.
Ej rök/Rökig: Ej rökig, JAG känner inte till att man gör någon rökig whisky.
Övrigt: Mältar själva i en s.k. salladin box!
Buteljeringar: Få OB, en ”standard” + 18yo samt en handfull från oberoende buteljerare.
På SB just nu: Tamdhu 18yo samt en handfull från oberoende buteljerare, bl a en McPhails 30yo för 1125.
EXTRA: Detta är dagens oskuld! Detta är alltså första gången Tamdhu provas hos SMAD!
Fattyp: Bourbon Hogshead
Antal fat: Single cask
Buteljerare: BenRiach Destillery Co
Importör: Nigab
Destillerifakta
Region: Speyside
Ägare: BenRiach Destillers Co äger BenRiach och numera även Glendronach
Kapacitet: 2 800 000 liter/år
Rök/icke rök: Gör både delarna sedan många år. Den rökiga var tidigare i första hand avsedd för blended-industrin men förekommer nu flitigt som destilleributeljering.
Övrigt: Jobbar liksom Glenmorangie m fl. mycket med wood finishing.
Buteljeringar: Många standard men även single cask och wood finishing
På SB just nu: 23 olika vara 13 destilleributeljeringar
EXTRA: Kommer troligen att starta upp sitt mältningsgolv igen.
Fattyp: First fill Sherry Butt
Antal fat: 2
Buteljerare: Signatory/Edradour
Importör: Symposion International AB
Destillerifakta
Region: Eastern Highlands
Ägare: Signatory (2002)
Kapacitet: 90 000 liter/år, dvs. tillsammans med Kilchoman ett av de minsta i Skottland.
Ej rök/Rökig: Edradour/Ballechin (>50ppm) sedan 2003
Övrigt: Jobbar mycket med wood finishing.
Buteljeringar: Finns nästan uteslutande som OB-buteljeringar.
På SB just nu: Edradour 10yo och Ballechin #4 Oloroso cask matured
EXTRA: Många av deras Singel Cask-buteljeringar är på 0,5l-flaska.
Fattyp: Bourbon Barrel
Antal fat: Single cask
Buteljerare: Gordon & McPhail
Importör: Symposion International AB
Destillerifakta
Region: Speyside
Ägare: Chivas Brothers (Pernod Ricard) + ytterligare 1 destillerier. Bara Diageo är större.
Kapacitet: 4 100 000 liter/år
Rök/icke rök: JAG känner inte till att man gör någon rökig whisky.
Övrigt:
Buteljeringar: Standard 12yo samt en handfull från oberoende buteljerare.
På SB just nu: Standard 12yo samt 3 från oberoende buteljerare.
EXTRA: Flaskan är försedd med både SWF och G&M-etikett. Vad som är fram och baksida är ju upp till betraktaren.
Fattyp: Bourbon Barrel
Antal fat: 5
Buteljerare: Signatory
Importör: Galatea
Destillerifakta
Region: Islay
Ägare: Burn Stewart Distillers (CL Financial) (även Deanston och Tobermory)
Kapacitet: 2 500 000 liter/år.
Ej rök/Rökig: Standard 2ppm, rökig ca: 38ppm i liten mängd per år.
Övrigt: Torde likna hur Bunna smakade före 1963 då man i samband med att man slutade mälta kornet själva och fördubblade kapaciteten började göra en lättare whisky anpassad till Cutty Sark som dåvarande ägaren producerade.
Buteljeringar: Bl a 12, 18, 25, Toiteach, Darch Uhr samt flertalet festivalbuteljeringar mm samt en stor mängd buteljeringar, både rökig och ickerökig whisky, från oberoende buteljerare.
På SB just nu: OB 12, 18 och Toiteach samt 10-tal buteljeringar, både rökig och ickerökig, från oberoende buteljerare.
EXTRA: Buteljeringsgruppen har fått mail om att SWF-bunnan är bättre än Toiteach!
Fattyp: Refill Sherry Butt
Antal fat: Single cask, del av. Resterande del troligtvis buteljerad i 46 % i serien ”The Daily Dram”
Buteljerare: The Whisky Agency
Importör: AWS via Tyskland
Destillerifakta
Region: Northern Highlands
Ägare: Diageo + ytterligare 27 destillerier. Står för 29 % av whiskyindustrin i Skottland
Kapacitet: 4 200 000 liter/år
Rök/icke rök: Lättrökt malt, 5ppm enligt Ellsberger.
Övrigt: Svårt att nämna Clynelish utan att nämna Brora.
Buteljeringar: Standard 14yo samt sedan några år även i DE-serien/Classic malt. Mycket vanlig hos oberoende buteljerare.
På SB just nu: 16 olika varav 2 destilleributeljeringar
EXTRA: Etiketten, tycker ni att den ser ut som ett klistermärke för bilar så är det alldeles rätt!
Fattyp: Uppskattnings 50/50 Bourbon/Sherry i åldrarna 18-20 år enligt TWYB2010
Antal fat: Tot 6540 flaskor, 2008 års release
Buteljerare: OB Diageo
Importör: Diageo Sverige, denna buteljering som privatimport till ett specialpris för SMAD
Destillerifakta
Region: Eastern Highlands
Ägare: Diageo + ytterligare 27 destillerier. Står för 29 % av whiskyindustrin i Skottland
Kapacitet: 450 000 liter/år
Rök/icke rök: 1-2 ppm, dvs. den får kallas lättrökt, enligt Ellsberger.
Övrigt: Ett av Diageos minsta destillerier.
Buteljeringar: Utöver denna, standard 12yo samt sedan några år även i DE-serien. Relativt vanlig hos oberoende buteljerare.
På SB just nu: 8 olika vara 2 destilleributeljeringar (DE, Selected Reserve)
EXTRA: Här utbildas stora delar av Diageos personal
Glas 1 | Tamdhu 1994/2007, 46 %, SWF | 9 | poäng |
Glas 2 | Edradour 1997/2008, 46%, SWF | 20 | poäng |
Glas 3 | Highland Park 18yo, 43%, OB | 34 | poäng |
Glas 4 | Royal Lochnagar Selected Reserve, 43%, OB | 93 | poäng |
Glas 5 | Tormore 1984/2009, 57,9%, SWF | 98 | poäng |
Glas 6 | BenRiach 1989/2008, 60 %, SWF | 27 | poäng |
Glas 7 | Clynelish 12Y/1995, 60 %, AWS 1 | 59 | poäng |
Glas 8 | Bunnahabhain Peated 1997/2009, 46 %, SWF | 29 | poäng |
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, sötmatoner
Smak: Medelfyllig, torkad frukt, fattoner, kryddig, aning sötma
Eftersmak: Medellång med russin, fikon, lite choklad och sötmaton
Poäng: 86
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Christmas cake, russin
Smak: Medelfyllig, torkad frukt, fattoner, kryddig, sötmatoner
Eftersmak: Medellång med söta russin, aning fat
Poäng: 85
Färg: Bärnsten
Doft: Måttlig, aning fat, lite torkad frukt
Smak: Medelfyllig, fattoner, torkad frukt
Eftersmak: Medellång-lång med tydliga fattoner, aning sötma, torkad frukt, choklad; choklad som växte så eftersmaken blev bättre och bättre
Poäng: 88
Färg: Mörk, bärnsten
Doft: Russin, sötmaton
Smak: Rund, torkad frukt, sötma aning fattoner
Eftersmak: Russin, sötma, chokladtoner och aning fat
Poäng: 90
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, vaniljsötma, fruktig
Smak: Fattoner, mycket fruk – äpplen, lite eldig, vanilj
Eftersmak: Medellång med vaniljsötma, aning fat, äpple
Poäng: 89
Färg: Ljus guld
Doft: Svaveltoner (?), aning vanilj, källartoner; ingen behaglig doft
Smak: Vanilj, fruktig, eldig, äpplen
Eftersmak: Mycket vanilj, fruktig, äpplig, ganska lång
Poäng: 87
Färg: Mörk guld
Doft: Svårdefinierad eldig doft, stentoner, malt
Smak: Eldig, aning russin
Eftersmak: Medellång med russin och vanilj växer
Poäng: 82
Färg: Ljus, vitt vin
Doft: Rökig, skinkröktoner
Smak: Rökig, vanilj, ganska fyllig
Eftersmak: Lång med rök och växande vanilj, sötma
Poäng: 82
Tyckte den här var bättre vid fatprovstestningen och då den valdes ut som SWF-buteljering.
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024