Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Söndagen 7 februari 2010 fick SMAD sitt hittills mest långväga besök när den numera kultförklarade Ichiro Akuto kom för att leda en provning och berätta om Hanyu och Chichibu. Ichiro åtfäljdes också av sin Europaimportör Marcin Miller från Number One Drinks Company Ltd. Från den svenske importören Cask Sweden AB deltog Patrik Strandberg – en välkänd och välkommen gäst hos SMAD
Familjen Akuto har en mycket lång tradition som sprittillverkare. 1626 började man tillverka sake i staden Chichibu. Isouji Akuto, 19:e generationen i Akutofamiljen, byggde 1941 ett destilleri i Hanyu som ligger nordväst om Tokyo. Produktionen startade 1946 när han fick licens att tillverka sprit. 1980 anskaffades två pot still och whiskyproduktion startade; wash still på 4.000 liter och spirit still på 2.000 liter. Men ekonomiska problem gjorde att familjen så småningom tvingades att sälja Hanyu Distillery. 2004 stängdes och revs destilleriet. Den nye ägaren planerade att hälla bort all whisky som fanns lagrad vid Hanyu, men Ichiro Akuto, sonson till grundaren av destilleriet, lyckades köpa faten och i oktober 2004 transporterades faten till Ichiro´s lager. I maj 2005 lanserades den första Ichiro´s Malt. Oktober 2005 kom den första whiskyn i den s.k. Card-serien. Hittills har 34 whisky buteljerats i Card-serien varav vi provade tre. Totalt planeras 53 buteljeringar; kortlekens 52 spelkort + Joker.
Ichiro´s dröm var att kunna starta ett nytt destilleri. För att lära sig mer om whiskytillverkning arbetade Ichiro 2006 vid Karuizawa och under 2007 vid BenRiach. Efter att ha varit stängt sedan 2000 återöppnades Karuizawa 2006 och Ichiro köpte new make därifrån. Februari 2006 erhöll Ichiro utmärkelsen ”World Whisky Awards” som bästa japanska whisky. En oerhört stor framgång i ett land där whiskyproduktionen helt domineras av Nikka och Suntory. 2008 blev Ichiro´s dröm sann – det egenbyggda Chichibu Distillery startade produktionen. Några fakta om destilleriet:
Malt för Chichibu tillverkas i Storbritannien.
Använder 425 kg malt per sats (mash).
Kapacitet mash tun = 2.400 liter; omröring sker för hand.
5 jäskar (washbacks) av japansk ek (Mizunara); enda destilleri som använder japansk ek i jäskaren.
Wash still 2.000 liter.
Spirit still 2.000 liter – små pannor ger kraftfullare whisky än stora pannor p.g.a. av mindre reflux.
Har nedåtlutande lynearm och lägre temperatur an normalt i kondensorn – två faktorer som skall ge en kraftfullare whisky.
Gör tre typer av whisky:
a. Non-peated medium
b. Non-peated heavy
c. Peated, ca 50 ppm fenol
Traditionella dunnage warehouse
Marcin Miller ledde den direkta provningen av olika whisky. Samspelet mellan Ichiro och Marcin fungerade utmärkt. Även om Ichiro´s engelska inte var den bästa så gick det bra att förstå honom och vi imponerades också av hans kunskap. Det hördes många positiva kommentarer efter provningen över såväl whisky som provningsledare. Eller som en deltagare uttryckte sig – jag tror vi måste starta en ny klubb som bara provar japansk whisky! Den största upplevelsen kanske, men inte bästa whisky, var Chichibu Newborn. Att så mycket har kunnat hända under bara tre månader på fat! Lovar mycket för framtiden.
Några fakta om respektive whisky
1. Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%
Finished in Madeira Hogshead, cask 482
Destillerad 1986
Buteljerad 2009
Totalt 309 flaskor varav 48 för export
Pris: 2095 kr
2. Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%
Finished in Spanish Oak Oloroso Sherry Butt, cask 9303
Destillerad 1991
Buteljerad 2008
Totalt 617 flaskor
Pris: 1495 kr
3. Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%
Finished in Mizunara Hogshead, cask 371
Destillerad 1991
Buteljerad 2009
Totalt 372 flaskor
Pris: 1495 kr
4. Chichibu Newborn Heavily Peated, 61,4%
New American Oak Hogshead, cask 452
Korn: Optic som rökts till 51 ppm
Destillerad juni-juli 2009
Fyllt på fat juli 2009
Buteljerad oktober 2009 vilket betyder 12 veckor på fat
Totalt 361 flaskor
Pris: 995 kr
5. Karuizawa 12YO/1995, 63%
Lagrat på japanskt vinfat, cask 5004
Destillerad 1995
Buteljerad 2008
Totalt 186 flaskor
Pris: 1500 kr
6. Karuizawa 1985/2009, 60,8%
Lagrad på Sherry butt, cask 7017
Buteljerad 16.10.2009
Totalt 372 flaskor
Pris: 1295 kr
7. Karuizawa 32YO, 63%
Lagrad på Sherry butt, cask 6719
Destillerad 1976
Buteljerad 2009
Totalt 486 flaskor
Pris: 1740 kr
Bernt Sjödin
Glas 1 | Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3% | 94 | poäng |
Glas 2 | Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8% | 17 | poäng |
Glas 3 | Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4% | 63 | poäng |
Glas 4 | Chichibu Newborn Heavily Petaed, 61,4% | 7 | poäng |
Glas 5 | Karuizawa 1995/2008, 63% | 49 | poäng |
Glas 6 | Karuizawa 1985/2009, 60,8% | 42 | poäng |
Glas 7 | Karuizawa 1976/2009, 63% | 128 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Mjuk ek, lätt vinös söta frukter, ljus söt choklad, godis, söt apelsin
Smak: Vinös, choklad, godis, vanilj, karameller, sötma
Eftersmak: Choklad, lätt bitterhet, frukt
Poäng: 90
Doft: Sherry, russin, torr, svavel, svartkrut
Smak: Kraftig sherry gummi, svavel, krut
Eftersmak: Svavel, gummi
Poäng: 79
Doft: Mjuk choklad, ek, bär, rökelse, ovanlig, japan fatet märks
Smak: Sötma, ek, sandelträ, sockersöt
Eftersmak: Sötma, trä, ek, exotisk
Poäng: 87
Doft: Rök, mycket malt, ung, men fatet märks, viss sötma
Smak: Rök, sälta, maltig, ung men inte rå, torr
Eftersmak: Relativt kort, malt
Poäng: 85
Doft: Ek, torr, bär frukter, syrliga karameller, örter, kryddor
Smak: Torr, kryddor, karameller, ek, vinkaraktär
Eftersmak: Örter, ek, rökelse, lång
Poäng: 88
Doft: Ek, choklad, russin, fikon, torr
Smak: Choklad, sherry, spritig
Eftersmak: Spritig, choklad, lite svavel
Poäng: 87
Doft: Ek, Choklad, fikon, dadlar, ålder, komplex
Smak: Ek, choklad, komplex, fikon, russin
Eftersmak: Ek choklad, godis, frukter, lång
Poäng: 94
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Torkad frukt, choklad, mogna plommon, en stor doft
Smak: Fyllig, mycket torkad frukt, russin, sötmatoner, fattoner
Eftersmak: Lång med torkad frukt och chokladtoner
Poäng: 94
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Tydliga svaveltoner som dominerar
Smak: Medelfyllig – fyllig, eldig, russin, aning choklad
Eftersmak: Medellång – lång med tydliga Olorosotoner, torkad frukt och lite choklad
Poäng: 83
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Torkad frukt, kokos, fattoner, stor doft
Smak: Sötmatoner, medelfyllig, fattoner, mycket frukt
Eftersmak: Lång med lite fat och frukt – russin samt choklad
Poäng: 91
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Rökig, ungdomlig
Smak: Rökig, päron, eldig, ung
Eftersmak: Lång med mycket rök, fruktig - päron
Poäng: 72
Färg: Mörk bärnsten med rödtoner
Doft: Fattoner, vinösa toner, pepprig
Smak: Fyllig, eldig, fruktig – färska röda frukter, lite choklad, oljig
Eftersmak: Medellång med frukt och chokladtoner
Poäng: 90
Färg: Mörk, brun, bärnsten
Doft: Lite svaveltoner, torkad frukt, lite jordig, svamp – multna löv
Smak: Choklad, fattoner, Christmas cake, fat som “torkar ut munnen”
Eftersmak: Lång med mycket tanniner, choklad, lite fikon (smak bättre än doft)
Poäng: 91
Färg: Mörk, brun, bärnsten
Doft: Små svaveltoner, mycket fikon, fattoner
Smak: Fyllig, fattoner, mycket torkad frukt, Christmas cake, choklad, en stor smak
Eftersmak: Lång med många smaker, lite fattoner, choklad och sötmatoner
Poäng: 93
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024