Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Efter att under en längre tid bearbetat Stewart Laing från Douglas Laing & Co Ltd att komma till SMAD och hålla en provning så var det nu äntligen dags. Stewart kom till Sverige för att leda denna SMAD-provning. För att få lite mer valuta för sina resekostnader så genomfördes även i provning hos vår systerklubb i Avesta på fredagkvällen.
Douglas Laing & Co ägs idag av bröderna Fred & Stewart Laing. Företaget grundades 1948 av deras fader. Vid dennes bortgång 1984 tog bröderna över ledningen. Under de första 50 åren var företaget mycket inriktat på blended whisky och den asiastiska marknaden. Den ekonomiska krisen i sydostasien 1996-1997 innebar stora problem för Douglas Laing. Helt plötsligt minskade marknaden kraftigt. Och vad göra? Det visade sig dock snabbt att dom satt på en riktig guldgruva i form av stora mängder gammal maltwhisky. Bl.a. stora mängder av Ardbeg, Brora och Port Ellen. Whisky som idag nått kultstatus och betalas till höga priser. Och som givit Douglas Laing en position som en av de ledande Independent Botttlers i Skottland. När det gäller gammal maltwhisky så är det troligen endast Gordon & MacPhail som har ett större lager.
Iklädd kilt så lotsade Stewart oss igenom dagens startfält. För att hålla en riktigt hög nivå, så hade vi valt fem maltwhiskyn från deras Platinum-serie; det bästa som dom buteljerar från de olika destillerierna. Detta hade kompletterats med en gammal grainwhisky; en annan specialitet för Douglas Laing. Jämte Duncan Taylor så är dom ganska ensamma om att sälja gammal grainwhisky.
Eftersom Stewart är född in i whiskybranschen så fanns det många anekdoter att berätta från de 45 år han arbetat med whisky. T.ex. misstag som han gjorde i början av sin karriär. Och inte minst när en barnlös farbror och faster som ägde Bruichladdich ville köpa lillebror Fred och lämna Bruichladdich som köpeskilling!!
Jag hörde många positiva kommentarer efter provningen. Dels att det var bra whisky och dels en provningsledare som bjöd på sig själv. Den mest personlige skotte vi hittills haft.
Som extrawhisky hade Stewart tagit med sig en special-Islay som vi fick prova. En relativt ung whisky som var en blandning av Bowmore, Bruichladdich, Caol Ila och Laphroaig.
Glas 1 | Clan Denny Caledonian 42Y/1965 47,8% | 0 | poäng |
Glas 2 | Macduff (Glen Deveron) Platinum 35Y/1967 53,8% | 14 | poäng |
Glas 3 | Macallan Platinum 28Y/1977 48,4% | 9 | poäng |
Glas 4 | Lochnagar Platinum 34Y/1971 57,2% | 20 | poäng |
Glas 5 | Glencadam Platinum 20Y/1985 54,2% | 5 | poäng |
Glas 6 | Inchgower Platinum 38Y/1965 50,4% | 19 | poäng |
Glas 7 | Clan Denny Blended Islay Malt 46% | - | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Ek, ålder, choklad, mycket vanilj, lite kokos
Smak: Mycket ek, vanilj, ljus choklad, mycket sötma
Eftersmak: Lång söt och vanilj
Poäng: 89
Doft: Söt sherry, frukter, hallon, blåbär, komplex, lite vanilj
Smak: Taniner, ek, frukt, bär, mycket komplex, choklad
Eftersmak: Mycket lång, mörk choklad, frukt
Poäng: 93
Doft: Blommig, taniner, kola, citrus, lätt honung, vanilj
Smak: Lätt rök, taniner, pepprig, russin, nötter, mörk sötma
Eftersmak: Kryddig, lång, russin sötma
Poäng: 92
Doft: Sherry, lite källare, spritig, nötter
Smak: Alkoholstark, ek, sötma, frukter, honung
Eftersmak: Sherry, frukt, lång
Poäng: 90
Doft: Massor av frukter, godistoner, Bourbon, vanilj
Smak: Vanilj sötma, bär, godis
Eftersmak: Lång med sötma, vanil,j fruktig
Poäng: 89
Doft: Söt sherry, frukt, vanilj, nötter, lite parfym, bär, choklad
Smak: Sherry, frukt, lätt sälta, ek, ålder
Eftersmak: Lång, frukt, nötter, ek
Poäng: 92
Doft: Söt rök, vanilj, godiston
Smak: Torr rök av cigarett typ, vanilj, Kändes enkel mot de övriga
Eftersmak: Rök, frukt, lite sötma
Poäng: 85
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, maltig, gula äpplen
Smak: Rund, lätt, vanilj, aning fat
Eftersmak: Medellång – lång med vanilj och aning kryddighet
Poäng: 88
Färg: Bärnsten - mahogny
Doft: Mörk, aning fattoner, torr , Christmas cake
Smak: Fyllig, mörk choklad, nötig, fatton
Eftersmak: Lång, chokladig, svag fatton
Poäng: 89
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Citrustoner
Smak: Medelfyllig, nötig, aning sötma, chokladton
Eftersmak: Medellång med aning vanilj och nötighet, aning fatton, choklad
Poäng: 86
Färg: Bärnsten - mahogny
Doft: Russin, fikon, choklad
Smak: Fyllig, nötig, gräddig, svag fatton, kryddig, choklad
Eftersmak: Lång, massor av choklad, svag fatton, torr
Poäng: 91
Färg: Guld
Doft: Vanilj
Smak: Medelfyllig, vanilj, sötma/vaniljsocker
Eftersmak: Vanilj, krämig
Poäng: 84
Färg: Bärnsten
Doft: Fattoner, mogna äpplen, fikon
Smak: Fyllig, choklad, fattoner
Eftersmak: Lång med fikon, choklad, aning sötma
Poäng: 90
Färg: Ljus guld – vitt vin
Doft: Rökig, aning gröna äpplen, något råspritig
Smak: Sötma, aning krämig, rökig, fyllighet som växer
Eftersmak: edellång - lång med vaniljnötig rökighet
Poäng: 84
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024