Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Vi har inom SMAD vid några tillfällen provat och jämfört en äldre buteljering med dagens av samma sort. Det har genomgående varit så att den äldre buteljeringen har gått segrande ur striden. Nu hade vi äntligen bestämt att genomföra en provning som helt och hållet koncentrerade sig på det temat. De destillerier som valdes var Bowmore, Highland Park och Macallan. Som provningsledare hade vi engagerat Johan Hofvander eftersom han har mer erfarenhet än de flesta i Sverige av äldre whisky. Inte förvånande, så var det två av de äldre buteljeringarna - Macallan och Highland Park - som "sopade banan" med övriga whisky. Så helt klart var många whisky bättre förr (eller har den utvecklats och förbättrats under sin tid på flaska?).
Glas 1 | Highland Park 12Y 40% | 1 | poäng |
Glas 2 | Highland Park 12Y 43% Buteljerad på 70 talet | 116 | poäng |
Glas 3 | Macallan 12Y 40% | 32 | poäng |
Glas 4 | Macallan 8Y 43% Buteljerad på 60 talet | 124 | poäng |
Glas 5 | Bowmore 12Y 40% | 45 | poäng |
Glas 6 | Bowmore 12Y Dumpy bottle Buteljerad 1980 | 4 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Ung, choklad, äpplen, godis
Smak: Ung, choklad, lätt sötma
Eftersmak: Choklad, rå, ung
Poäng: 80
Doft: Sherrytoner, choklad, komplex, fin ek, fikon, dadlar
Smak: Sherry, choklad, ek, fikon, bär
Eftersmak: Choklad, ek, sherry, lång
Poäng: 87
Doft: Lite ung, sherrytoner, Choklad, äpple, godis
Smak: Choklad, sherry, gummi, bränt svavel
Eftersmak: Svavel, gummi
Poäng: 75
Doft: Tung sherry, godis, choklad, julkaka, komplex, söta bär
Smak: Ek, sherry, frukt, bär, julkaka, komplex
Eftersmak: Choklad, ek, taniner, lång
Poäng: 90
Doft: Rök, lavendel, blommig, lätt sälta, malt
Smak: Sälta, rök, godis, ljus enkel choklad
Eftersmak: Ek, sälta, rök
Poäng: 83
Doft: Felaktig i olika grad
Smak: Felaktig i olika grad
Eftersmak: Felaktig i olika grad
Poäng: -
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Mörk guld
Doft: Aning spritig, aceton
Smak: Sötma, fruktig, kryddig
Eftersmak: Medellång med kryddighet
Poäng: 80
Färg: Bärnsten
Doft: Lite torkad frukt, sötmatoner
Smak: Fyllig, sötmatoner, torkad frukt
Eftersmak: Lång med aning sötma, lite fattoner och torkad frukt
Poäng: 89
Färg: Bärnsten med grön nyans
Doft: Torkad frukt, stor, kryddtoner
Smak: Torkad frukt, kryddig
Eftersmak: Medellång - lång med torkad frukt och sötma
Poäng: 87
Färg: Bärnsten med grönton
Doft: Stor med torkad frukt, sötmatoner, kryddig
Smak: Sötma, torkad frukt, aning fattoner; en finstämd whisky
Eftersmak: Lång med torkad frukt och markant kryddighet
Poäng: 91
Färg: Mörk guld
Doft: Rökig, lite torkad frukt
Smak: Rökig, sötmatoner, fruktig
Eftersmak: Lång med rök och lite söt torkad frukt
Poäng: 83
Färg: Guldfärgad
Doft: Aprikos, tropisk frukt, fattoner
Smak: Röktoner, aning sötma, violtablett
Eftersmak: Lång med röktoner och violtablett
Poäng: ?? Har missat att sätta poäng
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024