Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Ladyburn/Ayrshire
1966 byggdes Ladyburn i det nya graindestilleriet Girvan i sydvästra Skottland. I november 1975 stängdes Ladyburn och 1976 revs utrustningen. Det är därmed destilleriet med den kortaste livslängden av de whiskyn som vi provar idag. Anledningen var främst för att skapa en bra maltwhisky för tillverkning av blended whisky. Genom att destilleriet byggdes inuti Girvan så hoppas man att driften skulle vara billigare. När Ladyburn startade var det modernaste destilleriet i hela Skottland. En man kunde sköta hela processen från mäskning till destillering bara genom att trycka på några knappar på en kontrollpanel. Jäskaren var av kolstål. När man stängde destilleriet 1975 så flyttade man mäsktunnan till Glenfiddich där den fortfarande används. Pannorna var dock redan utslitna så de smältes ned. Man tror att de stränga regler om rengöring och det mycket starka rengöringsmedel som användes bär ansvaret för detta. Det finns buteljeringar såväl från Independent Bottlers som från ägarna. Utgåvor från Independent Bottlers går ofta under namnet Ayrshire Destillery; namnet på platsen för destilleriet. De ägarbuteljeringar som gavs ut kom år 2001. Alla flaskorna har buteljerats som single cask. Det finns fortfarande några få fat kvar i lager men whiskyn tenderar att bli träaktig med lång lagring.
Historien verkar dock upprepa sig. Det finns planer på att bygga ett nytt maltdestilleri i Girvans lokaler under nästa år. Detta för att avlasta Balvenie.
Brora
Whiskyn från Brora har inte alltid varit den rökiga malt som alla Islay fans uppskattar idag. Före 1968 var den en traditionell highland malt. Anledningen till ändringen av receptet var att DCL i flera år hade haft brist på rökig whisky som är viktig för deras Johnnie Walker. Istället för att bygga ut kapaciteten på Islay så bestämde man sig för att testa den gamla delen av Clynelish som nyligen blivit ersatt av ett nybyggt destilleri. Eftersom man inte fick ha två destillerier med samma namn döptes det gamla till Brora. Man gjorde kraftigt rökt malt från 1969 till 1973 varefter rökigheten minskades något. Vissa batcher gjordes dock mycket rökiga. Brora stängde för gott 1983. Byggnaderna står kvar och är idag K märkta. Lagerhusen används för whiskyn från Clynelish. Diageo har sänt iväg sina sista fat med Brora. De har endast kvar whisky från 1972, 1979 och 1982. Det finns även vissa independent bottlers som har en del fat med Brora kvar. Destilleriet byggdes ursprungligen 1819 under den tid då många utökade sina får farmer och körde iväg de fattiga bönder som bodde på deras marker. Den grymmaste av dem var markisen av Stafford som grundade Brora. Diageo har buteljerat en del Brora som single malt. 2002 kom den första 30 åriga och därefter har det kommit en ny varje år. Douglas Laing har även en del mycket bra fat med Brora. Den som vi skall prova idag är dock lite annorlunda då den inte är rökig.
Craigduff / Glenisla
När det första fatet av Signatorys Craigduff 1973 buteljerades trodde de att den kom från Strathisla. Att de hade gjort en rökt maltwhisky. Så var dock inte fallet utan Craigduff är en experiment whisky gjord på Glen Keith.
Det har cirkulerat en del rykten om hur whiskyn egentligen gjordes. Men förmodligen så använde man sig av vatten med lätt röksmak, som kommer av att vattnet rinner över torvmossar, tillsammans med koncentrerat ’rök’ vatten. Malten som användes var den vanliga lätt rökta.
Vattnet togs in från Stornaway I 45 gallons fat. Vattnet destillerades i den lilla pannan på Glen Keith som hade kopplats till en vinklad kondensor. På detta sätt koncentrerades röksmaken i vattnet. 10 gallon av detta hälldes i varje färdig sats med vört före jäsningen.
Iden till detta kom från ett destilleri i Japan. När man gjorde detta skulle man skicka ett prov på vattnet till Japan. Men tullarna på Heathrow trodde att det var whisky och hällde bort en hel del innan de fattade att det verkligen var bara vatten.
Glenisla är ett annat rökigt experiment från Glen Keith. Exakt hur den är gjord har jag inte lyckats få fram. Det enda jag tror om tillverkningen är att det är mäsk från malt som destillerats i en kolonn panna.
Glen Keith har fungerat som ett experiment destilleri för Chivas under en längre tid. Det första man provade var trippeldestillering som dock upphörde 1970. De var också först med att använda såväl gas eldade pannor som datorer i tillverkningen. Destilleriet stängdes 2000.
Linlithgow/St Magdalene
Whiskyn Linlithgow kommer från destilleriet St Magdalena. Magda är ett av de destillerier som stängdes under den stora utrensningen 1983. Byggnaderna byggdes om till lyxiga lägenheter i flera omgångar. Destilleriet startade redan 1795 i den lilla byn Linlithgow. Där det låg bra till för transporter alldeles intill vägen mellan Stirling och Edinburgh. Detta är ett av de två låglands destillerierna som alltid har dubbeldestillerat whiskyn. St Magdalene var aldrig riktigt populärt hos blenders, däremot så är det en riktigt bra maltwhisky. Det är numera svårt att hitta denna whisky. Men de senaste åren har Diageo släppt fyra buteljeringar, tre som Rare Malts och sen den 30 åriga Linlithgow som vi har idag. Whiskyn har även buteljerats under namnet Glen Levko.
Highland Park
Vi har länga haft Highland Park som referenswhisky vid våra provningar. Vi startade med den 12 åriga men bytte sen till den 18 åriga dels därför att den 12 åriga brukade komma sist i omröstningarna om kvällens bästa whisky och dels därför att den 18 åriga är en av de mest prisvärda whiskyn som finns i systemets ordinarie sortiment. Highland park är ett av de få destillerier som fortfarande mältar en del av sitt korn själva. Det går inte att göra whisky på korn som odlats på Orkney men däremot så används torv som växer på ön. Man röker sin egen malt till 20ppm vilket är ungefär lika mycket som den malt som Bowmore använder. 20 % av malten är av denna typ. Resten köps in från Tamdhu och är orökt. Whiskyn är alltid en blandning av bourbon och sherryfats lagringar. Ju äldre whiskyn är ju mer sherryfats lagringar är med i blandningen. I 12 åringen är det bara 20 % och i 30 åringen är det hela 75 %.
Glas 1 | Brora 24Y/1982, 43%, Gordon&MacPhail | 8 | poäng |
Glas 2 | Ayrshire (Ladyburn) 31Y/1975, 47,7%, Signatory | 16 | poäng |
Glas 3 | Linlithgow (St. Magdalene) 30Y/1973, 59,6%, OB | 61 | poäng |
Glas 4 | Highland Park 18Y, 43%, OB | 6 | poäng |
Glas 5 | Highland Park 25Y, 50,7%, OB | 86 | poäng |
Glas 6 | Craigduff 32Y/1973, 49&, Signatory | 41 | poäng |
Glas 7 | Glenisla 28Y/1977 | 1 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Blommor, malt, godis, vanilj
Smak: Mörk sötma, malt, lite ek, fatton, vanilj, godis
Eftersmak: Lång med ek och viss sötma
Poäng: 89
Doft: Mjuk, vanilj, sötma, viss malt, lite ek, komplex
Smak: Ek, vanilj, sötma, på gränsen till för mycket ek
Eftersmak: Stor, med mycket ek
Poäng: 92
Doft: Spritig, sherry, sötma, honung, lite vanilj
Smak: Sötma, kryddig, nötig, mycket ek
Eftersmak: Nötig, sherry massor av ek
Poäng: 90
Doft: Ljung,m sötma, honung, lätt ekton
Smak: Sherry toner, honung
Eftersmak: Lång, nötig, söt
Poäng: 87
Doft: Ljung, sötma, honung, mer mogen än 18Y
Smak: Söta bär, honung och fattoner
Eftersmak: Låg med mycket fat
Poäng: 91
Doft: Sötma, sherry, lätt rök, mycket vanilj
Smak: Spritig, lätt rök, nötig, viss sötma
Eftersmak: Medellång mad fatig nötighet
Poäng: 85
Doft: Sötma, rök ?, lätt godis, malt ?, aprikoser
Smak: Spritig, viss sötma
Eftersmak: Kort med viss rök
Poäng: 82
Jag upplevde Glenisla som väldigt udda. Dock blev den godare när man drack mer av den. Man kom så att säga mer underfund med den.
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus, vitt vin, nästan vattenfärgad
Doft: Kryddig, fatton, aning vanilj
Smak: Sötma, fatton, vanilj
Eftersmak: Medellång med vissa fattoner, ganska lätt
Poäng: 82
Färg: Ljus, vitt vin
Doft: Måttlig, vanilj
Smak: Maltig, vanilj, lätt
Eftersmak: Kort – medellång med vaniljtoner och aning fattoner
Poäng: 77
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Fatig, thinner, nötig
Smak: Sötma, kryddig, nötig
Eftersmak: Medellång – lång, nötig, fattoner, ganska lätt
Poäng: 89
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Nötig
Smak: Sötma, aning fatton
Eftersmak: Medellång, nötig, fatton
Poäng: 88
Färg: Bärnsten
Doft: Nötig, fattoner, sötmaton
Smak: Fatton, nötig
Eftersmak: Lång med nötiga fattoner
Poäng: 92
Färg: Bärnsten
Doft: Fatig, aning nötig, fruktig
Smak: Fatig, aning nötig
Eftersmak: Medellång med fatig nötighet
Poäng: 75
Färg: Guldfärgad
Doft: Fruktig, karamellig
Smak: Fatig, karamellig, nötig, sötma, kryddig
Eftersmak: Medellång med nötiga karamelltoner
Poäng: 85
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024