Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Blended Scotch är motorn i skotsk whiskyindustri och svarar för 90% eller mer av all skotsk whisky. Utan blended Scotch skulle det därför finnas lite maltwhisky. Ibland säger man att blended Scotch är en hel orkester med en single malt är solisten.
Provningen delades i två flighter med Johnnie Walker och Chivas i den första och övriga whisky i den andra.
Johnnie Walker Red och Black Label skapades 1909. De är idag riktiga storsäljare, tillsammans säljer de ca 6,5 flaskor i sekunden dygnet runt. Red Label är en lite enklare variant som i första hand är tänkt som en partydryck som skall blandas i drinkar. Black Label är en 12 årig blended. Och Blue Label är en riktig lyxvariant, dock är den inte åldersmärkt vilket beror på ett den innehåller en del yngre whisky som behövs för att ge den rätt karaktär.
Den figur som används på flaskorna, The Striding Man, skapades av den berömde tecknaren Tom Browne under en lunch 1909. Den har sedan dess inte ändrats och torde idag vara ett välkänt varumärke.
1801 öppnade Chivas Brothers sin gourmet butik i Aberdeen. Under 1840 talet började man lagra egen whisky i butikens källare för att ha till blended whisky och ungefär 10 år senare skapade man sin första blandning. Vid sekelskiftet var Chivas ett välkänt varumärke med mycket gott rykte. Den ursprungliga vin- och specerihandeln var nu en bisyssla. Alexander Smith och Stewart Howard arbetade vidare enligt Chivas familjetradition: företaget introducerade bara whisky av högsta kvalitet. Chivas Regal 25 år lanserades 1909. På 50 talet skapades den 12 åriga varianten. Den sålde bra i USA redan från start, och idag säljs mer än 30 miljoner flaskor varje år. Den följdes 1997 av 18 åringen. En unik ”tripple blending” -process, används där malt- och grainwhiskyn blandas och lagras i separata fat. Först när malt- respektive grainwhiskyn anses klara, blandas de ihop. Denna teknik ger den mjuka och jämna karaktär som Chivas Regal är känd för. En stor del av maltwhiskyn i Chivas Regal kommer från Benriach och Longmorn, men även Strathisla, Glenlivet och Glen Grant ingår.
Royal Salute 21 skapades 1953 för att hedra drottning Elisabeths kröning. Anledning till just en 21 årig whisky är att en Royal Salute skjuts med 21 skott. Det påstås att det tar 6 dagar för en expert att göra flaskan. Färgen på flaskan, röd blå eller grön speglar färgerna på kronjuvelerna. Det finns idag några olika buteljeringar av Royal Salute, bland annat en 50 årig och en 62 årig.
Flight 2 började med en katt bland hermelinerna – Mackinlay´s Rare Old Highland Malt. Vi trodde det var en blended Scotch när provningen beslutades, men fick senare klart för oss att det är en blended malt.1907 – 1909 genomfördes en Sydpolsexpedition under ledning av Sir Ernest Shackleton; British Antarctic (Nimrod) Expedition. Det är en av de klassiska Sydpolsexpeditionerna. En annan ”kändis” från samma tidsperiod är norrmannen Roald Amundsen. Shackleton hade också Mackinlay´s whisky med sig på expeditionen – ett varumärke som idag ägs av Whyte & Mackay. Tre lådor återfanns 2010 nedgrävda vid Shackleton´s koja av personer från New Zealand Antartic Heritage Trust. Mackinlay´s innehöll whisky Glen Mhor Distillery. Whyte & Mackay har lånat tre flaskor och gjort en replika. Flaskorna transporterades i Dr Vijay Mallya´s privata jetplan från Nya Zeeland till Skottland. Mallya är ägare till Whyte & Mackay. Master Blender Richard Paterson som är välkänd för SMAD har nu gjort en replika. Totalt 50.000 flaskor har buteljerats varav 120 hamnade i Sverige. £5 från varje försåld flaska går till NZAHT. Whisky Exchange beskriver den som ”A real collector´s item”.
Provningen fortsatte med Ballantine´s 17yo – 2011 World Whisky of the year enligt Jim Murray i sin Whisky Bible. Har fått 97,5 poäng; de övriga är Ardbeg Uigeadail och Sazerac Rye 18yo. Ballantine´s 17yo innehåller ca 70% malt och ca 30% grain och är lagrad på 100% bourbonfat. Huvudmalter är Glenburgie & Miltonduff. Det är mest Speysidemalter i alla Ballantine´s whisky. 17yo är den mest rökiga i Ballantinesfamiljen, men den är mindre rökig än Johnnie Walker.
Andra flighten avslutades med tre olika Black Bull från Duncan Taylor som grundades 1938 och med säte i Glasgow av Abe Rosenberg – en amerikansk affärsman. Abe Rosenberg var en passionerad whiskyälskare som tidigt insåg potentialen i maltwhisky och köpte stora mängder fat privat. Vid sin död 1994 – 85 år gammal – ägde han 4.000 fat med ålder 21 – 40 år. Euan Shand som fick i uppdrag att sälja såväl det vilande företaget Duncan Taylor som alla whiskyfaten köpte själv allt 2002 tillsammans med en affärsbekant. Duncan Taylor fick nu sin bas i Huntly. För att finansiera köpet såldes bl.a. en del fat tillbaka till destillerierna. Här fanns alltså ett stort lager av äldre och värdefull whisky som gav Duncan Taylor en unik position redan från starten. Maltwhisky är den stora delen hos Duncan Taylor men vi skall prova deras blend – Black Bull. Jag tror en dylik serie är unik bland Independent Bottlers. Black Bull har fått goda vitsord och därför ville vi gärna ha den med för att jämföra mot de stora giganterna Johnnie Walker och Chivas.
Några ord om resp. Black Bull.
Black Bull 12yo: World Whisky Awards 2011(Whisky Magazine) – Best blended Scotch 12yo and under.
Black Bull Special Reserve No 1: Limited release – 978 flaskor; ovanligt för en blended Scotch. Bästa nya whisky Whisky Magazine nr 96.
Black Bull 40yo Batch 2: Whisky som är 40-45 år gammal med fördelningen 90% malt/10% grain. Bunnahabhain + Glenlivet + Tamdhu + Invergordon är de whisky som ingår. Lagring har skett på 80% bourbonfat och 20% sherryfat. Bästa nya whisky Whisky Magazine nr 95.
Ja hur gick det då – vad tyckte vi? Man kan bl.a. konstatera att Black Bull skåpade ut Johnnie Walker och Chivas. Ballantine´s 17yo fick också många anhängare. Personligen tyckte jag det var en mycket lärorik provning. De stora, Johnnie Walker och Chivas, var enkla och lättdruckna och utan egentlig karaktär. Är väl whisky som skall passa många och då blir det lite menlöst och tamt.
Bernt Sjödin / Per Eriksson
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Ung, spritig, lätt rök, sötma, vanilj
Smak: Rök, spritig, ung, kemisk biton
Eftersmak: Rök, spritig
Poäng: 70
Doft: Sherrytoner, fruktig, blommig, sötma, lite rök
Smak: Tunn, rök, choklad
Eftersmak: Rök, choklad, vattnig sötma
Poäng: 78
Doft: Godis, frukt, blommig, bär, spännande men tunn
Smak: Intetsägande, lättdrucken
Eftersmak: Choklad
Poäng: 76
Doft: Choklad, sötma, ung, spritig
Smak: Vass, spritig, choklad
Eftersmak: Spritig, kemisk
Poäng: 65
Doft: Sötma, spritig, godistoner, lite rök
Smak: Sötma, choklad, bär
Eftersmak: Tunn, choklad
Poäng: 77
Doft: Spritig, ung, sötma, vanilj, lite rök
Smak: Spritig, ung, sötma
Eftersmak: Sötma, godis
Poäng: 73
Doft: Ung, äpplen, sötma, vanilj
Smak: Söt, choklad, vanilj, äpplen, godis, sockrig, fruktig
Eftersmak: Godis, kola, vanilj, fruktig, lång
Poäng: 85
Doft: Sötma, vanilj, godis, frukt
Smak: Lätt spritig, taniner, fat, choklad
Eftersmak: Choklad, ek, fat, sötma
Poäng: 86
Doft: Tunn, sherry, spritig, frukt, vanilj
Smak: Sherry, choklad, spritig, lite fat, sötma, vanilj
Eftersmak: Fat, sherry, sötma, choklad
Poäng: 87
Doft: Fruktig, godis, vanilj
Smak: Fat, godis, sherrytoner, frukt, bär, choklad, sötma
Eftersmak: Fat, ek, taniner, sötma, choklad
Poäng: 88
Doft: Stor, frukt, vanilj, sötma, godis, malt, kolor, sherrytoner
Smak: Fat, ek, taniner, godis, bär, frukt
Eftersmak: Fat, ek, taniner, godis, lång
Poäng: 91
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Ungdomlig/lite råspritig, vaniljtoner, lite fruktig, rökton (?)
Smak: Äpplig, lite spritig, röktoner
Eftersmak: Kort med lite röktoner och vanilj, viss friskhet
Poäng: 70
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Lite torkad frukt, sötmatoner, aning vanilj, antydan rök
Smak: Ganska fyllig och oljig, torkad frukt, vanilj
Eftersmak: Medellång med röktoner, vanilj, äpple
Poäng: 82
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Sötmatoner, lite vanilj och torkad frukt, russintoner, aning choklad
Smak: Ganska lätt med vaniljtoner
Eftersmak: Kort med tydlig vanilj, lite fattoner och sötma
Poäng: 77
Färg: Mörk guld
Doft: Vaniljtoner, äpplig
Smak: Lite tam, aning fat, aning vanilj
Eftersmak: Kort med vanilj och lite fattoner
Poäng: 73
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Vanilj, måttlig, mjuk
Smak: Lätt med fattoner, vanilj, äpple
Eftersmak: Medellång med vanilj och äpple, aning sötma, fattoner
Poäng: 76
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Vaniljtoner, måttlig, finstämd
Smak: Mjuk, vanilj, fruktig
Eftersmak: Kort – medellång med vanilj, sötmatoner och äpple
Poäng: 84
Färg: Guldfärgad
Doft: Maltig, lite vanilj, frisk
Smak: Mycket vanilj, äpple, lite vass
Eftersmak: Medellång med mycket vanilj, lite fat
Poäng: 87
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Fattoner, lite vanilj
Smak: Sötma, lite krämig, vanilj
Eftersmak: Medellång med vanilj, kola/fudge, sötmatoner
Poäng: 86
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Vaniljtoner, frisk
Smak: Choklad, lite torkad frukt, fattoner, lite vanilj
Eftersmak: Medellång med lite söt torkad frukt och vanilj
Poäng: 85
Färg: Mörk guld
Doft: Vanilj, måttlig, lite fat
Smak: Choklad, fattoner, ganska fyllig
Eftersmak: Medellång med torkad frukt, vanilj, fattoner, sötma, choklad
Poäng: 90
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Stor, vanilj, torkad frukt, lite fat; en komplex doft
Smak: Torkad frukt, lite vanilj, balanserad
Eftersmak: Medellång – lång med mycket choklad, lite vanilj, lite torkad frukt
Poäng: 93
En whisky med en otroligt härlig eftersmak
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024