Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Så var det då dags för den fjärde och siste giganten från Skottland under första halvåret 2017. Efter Ian Millar, Jim McEwan och Michael Urquhart var det nu dags för Richard Paterson – ”The Nose”. 15 september 2010 besökte Richard oss förra gången. Som Richard framhöll vid provningen så har SMAD arbetat ett antal år för att Richard skulle komma tillbaka. Eftersom Richard upplevde förra besöket väldigt positivt, så ville även han gärna återkomma till Borlänge. Han sade, att han talar positivt om provningen i Borlänge under sina besök över hela världen. Troligen ville inte ägaren, Whyte & Mackay, att Richard skulle åka till Borlänge utan ägna sig åt större metropoler. Richard har nu gjort 50 år i whiskybranschen. Något som uppmärksammas ordentligt av Whyte & Mackay. Städer han besöker för att fira de 50 åren är London, Paris, Berlin, Singapore, Tokyo, Shanghai, Taipeh, New York, Las Vegas och BORLÄNGE. Besöket i Borlänge är Richards eget beslut.
Liksom vid förra tillfället var alla 140 deltagarna på plats i tid. Richard konstaterade t.o.m. att provningen kunde starta före utsatt tid! Något som han upplevde som unikt. Att Richard trivdes och tyckte provningen var kul att leda kunde väl ingen ta miste på. Han var på sitt allra bästa humör och genomförde en fantastisk provning. En provning och ett framförande som verkligen uppskattades av deltagarna. Flera uttryckte att det var den bästa provningen dom varit på.
När det gäller Dalmore, så är det ingen billig whisky när det blir lite ålder på den. För att kunna genomföra provningen med de whiskyn vi hade, så har SMAD stöttat provningen ekonomiskt mer än någon annan provning tidigare. Eftersom en del whiskyn köpts som privatimport, så betyder det att inköpspriset kan avvika från normala priser. Leverantören har bidragit med prisnivåer som varit överkomliga för oss. Utan den hjälpen hade den här provningen inte kunnat genomföras. T.ex. är det officiella priset för Dalmore 35yo drygt 40.000 kr, vilket betyder att värdet på den dram vi avnjöt är drygt 800 kr/person. Således långt över vad provningen kostade.
Det var Sverigepremiär för den Tamnavulin som vi startade provningen med. En whisky som nu kommer att lanseras. Jura One for the Road är framtagen för att hedra Wille Cochrane när han efter många år gick i pension. Under de senaste åren var Willie destillerichef på Jura. Sen blev det sex olika Dalmore. När man går igenom dessa, så framstår det som väldigt tydligt att Richard vill arbeta med olika typer av slutlagringar. Rödvinsfat verkar vara mer frekvent förekommande hos Dalmore än hos andra whisky. En användning av olika typer av fat bidrar naturligtvis till en ökad komplexitet hos whiskyn.
Jag har nyss fått ett mail från Richard där han uttrycker sin tillfredsställelse och vill framföra en hälsning och ett tack till alla medlemmar.
Dear Bernt,
I have just returned to the office today before I omce again set off on my travels again.
Borlange however does seem quite some time ago but rest assured the memories of this special day will never diminish from my thoughts. I just wish we always had the same enthusiastic crowd at all our events but sadly this will never be the case.
Please do pass on my warmest regards to everyone down the line - James, Martina and I will always remember your warm generous hospitality which reflects the greatness of your wonderful, wonderful country.
Thank you for making us so welcome in Borlange!
Until the next time,
Slainte Mhath,
Richard
En eftermiddag som verkligen var tillömsesidig belåtenhet! Tycker också personligen att det känns väldigt inspirerande med en så positiv respons. En eftermiddag där såväl medlemmar som styrelse kan känna en tillfredsställelse i att vi skapat en sån positiv känsla hos legenden Richard Paterson.
Glas 1 | Tamnavulin Double Cask, 40 %; 399 kr | 2 | poäng |
Glas 2 | Jura One for the Road 22yo, 47 %; 1.595 kr | 61 | poäng |
Glas 3 | Dalmore Vintage 2006, 46 %; 449 kr | 27 | poäng |
Glas 4 | Dalmore Cigar Malt, 46 %; 999 kr | 29 | poäng |
Glas 5 | Dalmore 18yo, 43 %; 1.499 kr | 72 | poäng |
Glas 6 | Dalmore King Alexander III, 40 %; 1.895 kr | 53 | poäng |
Glas 7 | Dalmore Quintessence, 45 %; 10.100 kr | 188 | poäng |
Glas 8 | Dalmore 35yo, 40 %; 41.900 kr | 245 | poäng |
Färg:Mörk guld
Doft:Äpple, vanilj, honung
Smak:Vanilj, lite kryddig, äpple, lätt
Eftersmak:Kort, vanilj, lite mjölkchoklad
Poäng:87
Fat:American oak + Sherry cask finish
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Lite rökton, frukttoner (från Pinot Noir?)
Smak:Choklad, ganska torr, kryddtoner
Eftersmak:Fruktig, lite eldig, medellång
Poäng:89
Fat:Pinot Noir cask (rödvinsfat från Bourgogne)
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Vaniljtoner, lite torkad frukt, måttlig
Smak:Sötma, vaniljtoner, lite eldig
Eftersmak:Vanilj, kryddig
Poäng:84
Fat:American white oak
Färg:Ljus bärnsten – bärnsten
Doft:Apelsintoner
Smak:Torkad frukt, lite sötma, peppartoner
Eftersmak:Söt, torkad frukt, choklad, apelsintoner
Poäng:89
Fat:70 % Oloroso butt + 20 % bourbon cask + 10 % Cabernet Sauvignon-fat
Färg:Ljus bärnsten - bärnsten
Doft:Torkad frukt, måttlig
Smak:Lite fat, torkad frukt, pepprig
Eftersmak:Pepprig, fat, söt, torkad frukt
Poäng:90
Fat:Bourbon cask + 4yo slutlagring sherry butt
Färg:Bärnsten
Doft:Komplex
Smak:Fruktig, lite sötma, pepprig
Eftersmak:Mycket ljus/röd frukt, söt, choklad
Poäng:92
Fat:Port + Madeira + Marsala +Bourbon + Matusalem Oloroso Sherry + Cabernet Sauvignon
Färg:Bärnsten
Doft:Fruktig
Smak:Oljig, fruktig, lite peppar
Eftersmak:Stor, fruktig, choklad, sötmatoner
Poäng:93
Fat:Bourbon casks med slutlagring i fem olika typer av Californian Red Wine Casks; Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot och Syrah
Färg:Ljus bärnsten - bärnsten
Doft:Sammetsmjuk och elegant med torkad frukt och apelsintoner
Smak:Söt, ganska stor, russin, torkad frukt, lite pepprig
Eftersmak:Fattoner, sötma, torkad frukt
Poäng:94 - 95
Fat:Bourbon casks med slutlagring 4 år på Matusalem Sherry Cask resp. Colheita Port Pipe. Presenterad i Baccarat Crystal.
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024