Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Trots dagens datum var det inget aprilskämt. Säkerligen var det dock några som började undra vad som var på gång. Grinden till vår normala lokal i källaren var stängd. Och när man kom till dagens provningslokal, så fick man inte komma in. Vår provningsledare, Iain McCallum från Bowmore, anlände sent till Borlänge med underläggen. Så en svettig styrelse försökte så fort som möjligt få ut alla underlägg samt en Bowmorepenna till alla väntande deltagare. Lite extra arbetsamt eftersom det var deltagarrekord för SMAD; 103 provande + provningsledare. Dessutom hade vi för första gången två tolkar som tolkade till teckenspråk. Dessa två tjejer gjorde ett jättejobb då de dessutom samtidigt översatte från engelska till svenska. Anledningen till att de var två – de byttes av hela tiden för att klara av detta.
10 minuter försenad kunde sedan provningen starta. Iain McCallum höll ett engagerande föredrag om Bowmore, regioner, tillverkning m.m. han gjorde också lite reklam för de övriga två destillerierna i koncernen, Auchentoshan och Glen Garioch. Han bjöd också verkligen på sig själv med olika anekdoter från det verkliga whiskylivet. Bl.a. så framgick det klart att han i anslutning till sitt kontor hade en fantastisk mängd whiskyflaskor. Säkerligen värt ett besök! En provningsledare som var intressant att lyssna till för såväl den som inte har varit med på så många provningar som den rutinerade whiskyräven. Några noteringar som jag personligen gjorde:
Beroende på ålder så har man lite olika whiskysmak. Den unga generationen vill ha yngre och fräschare whisky, medan de lite äldre har en förkärlek för äldre och fyllig whisky.
Bowmore har idag en helt annan strategi än i slutet av 1990-talet. Var då mycket inriktad på mycket billig whisky till Sydamerika. I samband med ekonomisk kris där i slutet av 1990-talet så sjönk försäljningen kraftigt. Beslutades då att inriktningen skall vara kvalitetswhisky och med en koncentration på single malt. Här hade man ju också ett bra utgångsläge med tanke på det goda rykte som Bowmore åtnjöt/åtnjuter.
Första gången jag tydligt hörde och fick klart för mig att man blandar whisky för att passa vissa smakprofiler/marknader. Bl.a. nämndes en Bowmoreblandning som gjordes speciellt för Taiwan. Enigma är också en dylik skräddarsydd produkt för Duty Free-marknaden.
Efter föreläsningen följde provning av 6 olika Bowmore. Gick något för snabbt tyckte jag personligen och hann därför inte analysera varje whisky så mycket som jag önskat. Men där fanns några riktiga godingar!! Vilket det verkade som många tyckte.
Glas 1 | Bowmore 12Y 399: - | 0 | poäng |
Glas 2 | Bowmore Enigma 12Y 375: - (100 cl) | 6 | poäng |
Glas 3 | Bowmore 16Y, cask strength 650:- | 11 | poäng |
Glas 4 | Bowmore 17Y 575: - | 33 | poäng |
Glas 5 | Bowmore 25Y 1299: - | 49 | poäng |
Glas 6 | Bowmore 30Y 3000: - | 4 | poäng |
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg Guldfärgad
Doft Malttoner, röktoner, vanilj
Smak Sötmatoner, rökighet
Eftersmak Medellång med vissa röktoner och chokladtoner
Färg Ljus bärnsten
Doft Svaga röktoner
Smak Sötma, nötig, oljig, röktoner
Eftersmak Medellång med fattoner
Färg: Guldfärgad
Doft Röktoner, vanilj
Smak Rökighet, vanilj
Eftersmak Medellång-lång med kryddiga fattoner, chokladtoner
Färg Ljus bärnsten
Doft Fruktighet, kryddig
Smak Kryddtoner, rökighet, vanilj?, torr
Eftersmak Medellång med vanilj och vissa röktoner, chokladtoner
Färg Bärnsten
Doft Fruktig, fikontoner
Smak Medelfylig-fyllig, nötig, fattoner, aning sötma
Eftersmak Lång med fattoner och röktoner
Färg Bärnsten
Doft Sötmatoner, röktoner, fat
Smak Medelfyllig, fattoner, fruktig, fikon
Eftersmak Lång med fattoner
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024