Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Äntligen var det då dags för SMAD:s andra provning av cognac. 2005 hade vi ett besök från Martell. Arbetet med den här provningen började i april 2010. Vår första målsättning var, att genomföra en superprovning på temat cognac, men det visade sig at vi inte kunde få ihop en sådan provning med cognac som var/är tillgänglig i Sverige. Det började med att vi valde ut fem av de absolut bästa cognashusen och kontaktade deras svenska representant. Efter den genomgången visade det sig att Bibendum som representerade Léopold Gourmel kunde erbjuda den klart mest spännande provningen. I oktober 2010 fick vi OK på att Olivier Blanc, ägare m.m. till Léopold Gourmel, kunde komma till Borlänge och leda provningen. I samband med provningen berättade Olivier att med en förfrågan ett år framåt i tiden så var det omöjligt att säga nej.
Lite noteringar från Oliviers presentation.
· Exportandelen från Léopold Gourmel är 96% - en imponerande siffra.
· Totalt finns det i cognacsdistriktet ca 10.000 vinodlare som levererar druvor eller vin till
cognacshusen.
· Totalt endast ca 30 cognacshus som verkar på den internationella marknaden;
förvånansvärt få jämfört med vad jag hade trott.
· Fyra stora som svarar för 80% av volymen, nämligen Hennessy, Remy Martin, ??? och
Courvousier. Det är också dom som svarar för huvuddelen av marknadsföringen av
cognac. Spenderar ca 20% av omsättningen på marknadsföringen. Här kan man tala
om marknadsföringskostnader!
· Nästa nivå är 12 medelstora cognacshus.
· Finns många små och kvalitetsmedvetna cognacshus varav 3 verkar på den
internationella marknaden; Frapin, Delamain och Gourmel. Frapin och Delamain har
varit i samma familj ägo i över 300 år. Léopold Gourmel bildades 1972 av Olivier Blanc
vid 23 års ålder. Det hade startat något tidigare som ren hobbyverksamhet.
· His Gourmel är hjärtat vid den andra destilleringen ovanligt stort. Från ca 80% alkohol till
ner mot 40-50%. Enligt Olivier så är det delen med mindre än 60% alkohol som är den
verkligt smakrika delen. Olivier kallade det ”fat distillation”.
· Gourmel använder ca 30% nya fat.
· Livslängd för ett fat är 25-28 år. Om man använder äldre fat finns blir mindre bra.
· All cognac tappas på fat vid destillationsstyrka.
· Under lagringen späder man till två olika alkoholhalter och använder sig sedan av ett
blandningsförfarande under mognadsprocessen så att den slutliga alkoholhalten blir 40
eller drygt 40%.
· Gourmel tillsätter ingen extra färg till sin cognac vilket är mycket ovanligt.
· Gourmel gör inte heller någon kylfiltrering. Jag fick uppfattningen att man var ensamma
om detta i Cognac.
Glas 1 | Petit Gourmel Saveurs 6 Carat 2004, 439 kr | 4 | poäng |
Glas 2 | Age de Fruit 10 Carat 1992, 679 kr | 10 | poäng |
Glas 3 | Age de Fleurs 1988, 997 kr | 25 | poäng |
Glas 4 | Age des Epices 1982, 1499 kr | 59 | poäng |
Glas 5 | Quintessence 30 Carat 1971, 3297 kr | 107 | poäng |
Glas 6 | Petit Champagne 1972, 2299 kr | 63 | poäng |
Glas 7 | Grand Champagne 1969, 2500 kr | 105 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Fruktig, sötma, ek, äpplen, vanilj, russin
Smak: Kryddig, ek, frukt
Eftersmak: Kryddig, sötma, ek, kanel
Poäng: 82
Doft: Fruktig, ek, lite spritig, torr, sågspån, ek
Smak: Fruktig, citrus, choklad, ek, torr
Eftersmak: Choklad, apelsin, fruktig, kryddig, lång
Poäng: 85
Doft: Blommig, choklad, ek, vanilj, sötma, honung, fikon
Smak: Choklad, ek, sötma, frukt, godis, kryddor, komplex
Eftersmak: Ek, kryddor, kanel, blommig, lång
Poäng: 90
Doft: Kryddor, choklad, vanilj, torkad frukt, lätt ek, läder
Smak: Choklad, frukt, kryddor, ek, torr,
Eftersmak: Torkad frukt, jul, sötma, vanilj, kryddor, ek, lång
Poäng: 91
Doft: Diskret, vanilj, choklad, kryddor, fruktig, jordig, komplex
Smak: Söt, choklad, godis, fruktig, vanilj, ek
Eftersmak: Fruktig, godis, choklad, vanilj, lång
Poäng: 91
Doft: Fruktig, choklad, vanilj, komplex, ek, kryddor, fikon
Smak: Frukt, sötma, bär, julkaka, vanilj, ek, choklad
Eftersmak: Choklad, ek, frukt, bär, sötma, ek, lång
Poäng: 92
Doft: Läder, choklad, ek, taniner, kryddor
Smak: Ek, kryddor, taniner, choklad, vanilj, peppar
Eftersmak: Kryddor taniner, ek, godis, vanilj, lång
Poäng: 90
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Petit Gourmel Saveurs 6 Carat 2004, 40%
Färg: Guldfärgad
Doft: Fruktig, russin
Smak: Lite fattoner, eldig
Eftersmak: Medellång med lite frukt och fat, viss syrlighet
Poäng: 77
Färg: Mörk guld
Doft: Mycket frukt, aning fattoner, russin, fikon
Smak: Russin, frukt, lite sötma, aning fattoner
Eftersmak: Medellång med aning sötma, fikon
Poäng: 84
Färg: Bärnstenstoner
Doft: Mycket frukt, vaniljtoner (?), fruktkaramell
Smak: Fattoner, lite lätt
Eftersmak: Medellång med fattoner, lite vaniljfrukt, lite sötma
Poäng: 80
Färg: Bärnsten
Doft: Mörkare frukter, sötmatoner, stor, aning fattoner, lite choklad
Smak: Fyllig, fikon, fattoner, kryddtoner
Eftersmak: Medellång med tydliga kryddtoner, måttligt med frukt
Poäng: 86
Färg: Bärnsten
Doft: Mycket frukt, fattoner, stor, komplex, choklad
Smak: Fruktig, fattoner, kryddig
Eftersmak: Lång med fattoner, bärig, elegans, lite sötma som växer, chokladtoner
Poäng: 92
2/3 har avdunstat från fatet under lagring.
Färg: Bärnsten
Doft: Måttlig, vaniljtoner
Smak: Fattoner med dragning mot sura fat
Eftersmak: Medellång med toner av sura fat
Poäng: 85
Färg: Bärnsten
Doft: Mogen frukt, lite fattoner
Smak: Sötmaton, fruktig med dragning mot karamell
Eftersmak: Lång med lite sötma, frukt/russin m.m., chokladtoner som växer mot väldigt tydlig choklad
Poäng: 94
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024