Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Som provningsledare hade Sveriges störste fatexpert engagerats, nämligen Roger Melander från Wexio Maltwhiskysällskap. Wexio är en av de få klubbar som konkurrerar med SMAD om epitetet ”Sveriges bästa whiskyklubb”.
Under Rogers eminenta ledning fick vi tränga ända in i fatets innersta beståndsdelar. Du kan se det bildspel som Roger visade HÄR. Vi har aldrig tidigare trängt så djupt in i detaljerna vid någon tidigare provning som jag bevistat. Lite Per Ellsberger-djup på det hela. Och fascinerande.
Du kan se det bildspel som Roger visade här.
Det som på mig gav störst bestående intryck var:
· Utveckling av huvudaromer under rostning, bild 11 i bildspelet
· Effekt av lagringstid på smaken, bild 16
· Hur karaktären förändras som funktion av lagringstiden, bild 17
· Dofter/smaker vid olika typer av fat, bild 19
De whiskyn som provades var:
· Glenlivet Nadurra 16 Y, ??%, First Fill Bourbon
· Mortlach 17Y/1988, 58%, Finosherry
· Edradour 22Y/1984, 48,2%, Pedro Ximenes Finish
· Balvenie 14Y, 47,1%, Rum Wood Finish
· Bruichladdich 20Y 3rd Edition, 46%, Madeira Malmsey Finish
· Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989, 56%, First Fill Oloroso
Mortlach har buteljerats av Signatory. De övriga fem är detilleributeljeringar.
När vi skulle försöka plocka fram vad det var för typ av fat som resp. whisky lagrats i, så blev det ett blandat resultat. PX finish och Rum wood finish var uppenbarligen svåra att hitta. Så här många hade rätt betr. vilket fat som använts:
Glenlivet, First Fill Bourbon | 20 | st |
Mortlach, Finosherry | 22 | st |
Edradour, Pedro Ximenes Finish | 1 | st |
Balvenie, Rum Finish | 5 | st |
Bruichladdich, Madeira Malmsey Finish | 30 | st |
Glengoyne, First Fill Oloroso | 20 | st |
När det gäller kvaliteten på whisky, så tycker jag det var lite blandat. Och vi har haft åtskilliga provningar med bättre whisky. Men däremot var möjligheterna till kunskapsinhämtande större än vid de flesta andra provningar vi haft. Omröstningen om bästa whisky gav följande resultat:
Glas 1 | Glenlivet Nadurra 16Y OB | 0 | poäng |
Glas 2 | Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory | 2 | poäng |
Glas 3 | Edradour Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB | 2 | poäng |
Glas 4 | Balvenie Rum Wood Finish 14Y 47.1% OB | 16 | poäng |
Glas 5 | Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey 46% OB | 11 | poäng |
Glas 6 | Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB | 11 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Glenlivet Nadurra 16Y OB
Färg: Blekt gyllene
Doft: Godistoner, kola, sötma, vanilj, viss fat, Ahlgrens bilar
Smak: Lätt beska, godis, vanilj, lite taniner, Ahlgrens bilar
Eftersmak: Ek, bourbontoner
Poäng: 84
Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory
Färg: Blekt gyllene
Doft: Torr, spritig, äpple, rök, gummi och en otäck biton
Smak: Torr, lätt gummi, bränd, spritig
Eftersmak: Gummi
Poäng: 70
Edradour Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB
Färg: Gyllene
Doft: Sötma, russin, torkad frukt, blommig, aprikos
Smak: Sötma, russin, godis, fyllig, honung, lätt bränd karaktär
Eftersmak: Fin sötma
Poäng: 89
Balvenie Rum Wood Finish 14Y 47.1% OB
Färg: Gyllene
Doft: Sötma, godistoner, bourbon karaktär, arrak, nougat
Smak: Arrak, godis, vanilj, ljus choklad, nougat
Eftersmak: Choklad
Poäng: 87
Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey 46% OB
Färg: Bärnsten
Doft: Söt, vinös, fikon, dadlar, godiston
Smak: Vinös, bränt socker, söt frukt, jul, nötter
Eftersmak: Julen ligger kvar
Poäng: 86
Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Sherry, gummi, mörk choklad
Smak: Spritig, dammig, gummi, nötter
Eftersmak: Typisk oloroso
Poäng: 82
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Glenlivet Nadurra 16Y - ??%; 370:-
Färg: Ljus guld
Doft: Vanilj, sega gubbar
Smak: medelfyllig, vanilj, fruktkompott
Eftersmak: Kort med vissa vaniljtoner, ganska lätt
Poäng: 80
Mortlach 17Y/1988 – 58%; 760:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Frisk, mogna äpplen/gröna äpplen
Smak: Sötmaton, fattoner; med vatten blev smaken oangenäm
Eftersmak: Kort – medellång med aning sötma
Poäng: 75 (utan vatten) – 70 (med vatten)
Edradour 22Y PX Finish – 48,2%; 1292:-
Färg: Mörk guld
Doft: Aning sötmaton, fattoner, chokladtoner
Smak: fattoner, torkad frukt, choklad, fyllig och smakrik
Eftersmak: Medellång – lång med tydliga fattoner, choklad, aning sötma; något för mycket fat för att falla mig i helt i smaken
Poäng: 85
Balvenie 14Y Rum Wood Finish – 47,1%; 876:-
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Frisk, gröna äpplen, nougat, nötter
Smak: Medelfyllig, sötma, sprittoner, nöttoner
Eftersmak: Medellång med vissa nöttoner
Poäng: 82
Bruichladdich 20Y 3rd Edition – 46%; 910:-
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, nötton, stor, aning sötma
Smak: Medelfyllig, fattoner, mycket nötter
Eftersmak: Medellång med vissa fattoner, choklad; mycket god eftersmak
Poäng: 86
Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989 – 56%
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, fikon, bränt gummi/svavelton, nötter, choklad
Smak: Fyllig, nötig, bränt gummi, torkad frukt, choklad
Eftersmak: Lång med nötiga chokladtoner
Poäng: 88
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024