Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Inledning
Tema ”Stängda destillerier” - kan det vara något intressant? Måste ju finnas något skäl till att dom stängts? Vi har tidigare provat många stängda destillerier. Redan provning nr 9 hade vi vad vi kallade för ”Lost Distilleries”. Hade för ett antal år sedan också en provning på Haganäs där vi valde stängda destillerier som började på Glen och alla var med fatstyrka. Sämsta provningen i SMAD:s historia och dessutom blev ett antal deltagare något onyktra. Så man kan ju vara lite skeptisk till det här med stängda destillerier. Och stark whisky!
”Det här kan väl du ta Bernt, det är väl en lämplig provning för dig” tyckte resten av styrelsen. Men eftersom vi idag skall prova de sista stängda destillerier som vi inte provat, så är det ju faktiskt ett hedersuppdrag att få leda den här provningen. Blir ju en historisk provning! Sista gången på många år som en sån här provning kan göras.
Lite bakgrund och historia
Har ju varit ett antal toppar och dalar genom historien för whisky. Efter den s.k. Pattison-kraschen 1898 var det ca 50 år med mer eller mindre svåra problem för whiskybranschen. Ändrade dryckesvanor, Boerkriget, 2 världskrig, förbudstiden i USA, nykterhetsrörelsens frammarsch m.m.
Efter 2:a världskriget spirade optimismen. Efterfrågan på whisky ökade. Men kom ihåg att det var endast blended whisky som gällde. 1963 lanserade Glenfiddich sin single malt whisky; en pionjärinsats!
Följdes under 1960-talet av bl.a. Macallan, Glen Grant, Glenmorangie och Glenlivet. D.v.s. dagens storsäljare.
Under 1970-talet kom oljekrisen (oljekriserna) som påverkade världen kraftigt; bl.a. industriell nedgång. Ransoneringskort på bensin m.m. Kris i Domnarvets Jernverk, SSAB bildades 1978 tillsammans med NJA och Oxelösunds Jernverk. Fanns risk att bl.a. Stora Kopparberg kunde ha gått i konkurs p.g.a. stålkrisen. I slutet av 1970-talet blev krisen också tydlig inom whiskyindustrin; lagren växte. Men man hoppades att det inte var så illa som det verkligen var. 1983 var ett tungt år. 15-20 destillerier stängde för gott och andra lades i malpåse.
Lite mer optimism slutet 1980-talet – början av 1990-talet, men i mitten av 1990-talet stängde ytterligare ett antal destillerier. Och det har även senare stängts några stycken. För bara några år sedan talade man om ett stort överskott på whisky. Men något som nu förändrats radikalt. Det är boom i whiskybranschen. BRIC-länderna är en viktig orsak till detta. 2 nya, stora destillerier är på gång att byggas. Dels vid Girvan, familjen Grant/Glenfiddich, och dels i Roseisle, Diageo. Roseisle kommer att bli världens största maltwhiskydestilleri med en kapacitet på >10.000.000 liter.
Så dom som stängdes, varför blev det just dom? Finns nog både rationella och mindre rationella skäl. Några rationella skäl var t.ex.
a. För gammalt – höga kostnader/stora investeringsbehov
b. För litet – höga kostnader/stora investeringsbehov
c. Kvalitetsmässigt mindre bra (enligt blenders); av mindre betydelse
Men Port Ellen var ett destilleri som offrades. Eftersom så många Speysidedestillerier stängdes 1983 av UDV (Diageo) måste också ett Islaydestilleri stängas av rättviseskäl. Och Port Ellen rankades som nr 3 av 3 inom UDV och efter Lagavulin och Caol Ila (stor investering 1972-1974). Fanns, som Ni kommer att se senare idag, också stora och moderna destillerier som stängdes: Jag vet egentligen inte varför. Den enda förklaring jag kommit fram till är överkapacitet inom det aktuella företaget.
Braes of Glenlivet/Braeval (Pernod Ricard)
Grundades 1973 under namnet Braes of Glenlivet för att producera maltwhisky till bl.a. Chivas Regal.
Modernt destilleri som kunde skötas av en person (eller från distans).
Namnet ändrades 1994 till Braeval.
Lades i malpåse 2002 av Pernod Ricard tillsammans med bl.a. Allt-a-Bhainne som dock har återstartats.
Stort destilleri som kan göra närmare 4000.000 liter.
Med det sug som är f.n. efter whisky, så finns kanske chansen att det öppnas igen eftersom det är ett modernt destilleri.
Är ett av de mest isolerade destillerierna i Skottland. Har Tamnavulin som närmaste granne, men det är inte heller långt till Glenlivet.
Finns inga officiella buteljeringar men några få från oberoende buteljerare.
Husstil: Lätt, lite söt och med en kryddig, välbehaglig avslutning; en aperitifwhisky.
Skall prova 2 olika buteljeringar från Signatory (som blandats samman)
a. 30Y/1974 – 2004, 50,8%, refill butt
b. 32Y/1974 – 2007, 55,7%, refill butt
Coleburn (Diageo)
Grundades 1897, d.v.s. under en expansiv epok som snart följdes av en kraftig nedgång i marknaden.
Ligger i närheten av Longmorn och BenRiach.
Under första tiden var Coleburn en mycket viktig ingrediens i Usher´s blended whisky, d.v.s. pionjären för blended whisky.
Har fört en anonym tillvaro under sin livstid och levererats till blendedindustrin.
Stängdes 1985 och revs 1996, vilket betyder att det aldrig kommer att startas igen.
Husstil: Torr, fruktig; en aperitifwhisky.
Den Rare Malts som vi har ikväll är enda tillgängliga officiella buteljeringen. 21Y/1979, 59,4%.
Glencraig (Allied)
1958 installerades 2 Lomond-pannor i Glenburgie.
Glenburgie är ett gammalt destilleri, grundat 1810.
Speciellt med Lomond-pannor:
1. Formen
2. Tre s.k. rectifying plates som är ställbara
Lomondpannorna revs 1980 och ersattes av konventionella pot stills.
Allied som experimenterade med Lomond-pannor. Företaget hette då Hiram Walker; kanadensiskt.
Anledning till Lomondpannorna var, att man behövde fler olika maltwhisky till Ballantine.
Första installerades vid Inverleven (Dumbarton), men rectifier togs snart bort eftersom whiskyn blev för olika den normala.
Nr 2 var Glencraig.
Nr 3 var Mosstowie vid Miltonduff.
Fjärde och sista var Scapa där wash-pannan ändrades till Lomond. Den idag enda i drift varande Lomondpannan.
Vid Loch Lomond-destilleriet används en liknande panna, men det finns större möjligheter att variera destillationsförutsättningarna än i originalpannorna.
Husstil: Oljig, väldoftande och söt med en karaktäristisk smak av päron.
Lomond stills ger kraftigare whisky än vanlig pot still, vilket är tvärs emot förväntat.
Signatory som buteljerat även denna och liksom för Braeval har vi fått 2 olika buteljeringar (som vi även här har blandat samman). Visar att det inte är den lättaste whisky att få tag på som vi provar idag.
a. 28Y/1975 – 2004, 56,8%, bourbon
b. 29Y/1975 – 2005, 52,5%, bourbon
Glen Keith (Pernod Ricard)
Grundades 1957 som andra destilleri på 1900-talet; Tullibardine 1949 det första.
Granne med Strathisla.
Lades i malpåse 2000. Eftersom utrustningen är intakt så finns möjlighet att starta destilleriet igen även om det f.n. inte finns några sådana planer.
Har varit väldigt mycket av ett experimentdestilleri. Vid förra provningen hade vi Craigduff och Glenisla som hade tillverkats här.
Gjorde såväl dubbel- som trippeldestillerad samt kolonndestillerad maltwhisky. Är man mig veterligen ensamma om. Trippeldestillering till 1970.
Var först i Skottland med gaseldade pot stills (1970).
Husstil: Pepprig, brödaktig, fruktpaj; före maten whisky.
Provar en OMC från Douglas Laing, 32Y/1973, 50%.
North Port Brechin (Diageo)
Grundades 1820, alltså ett gammalt destilleri och som ligger på östkusten.
Alla övriga whisky idag är Speyside (exkl. HP18).
Låg mitt i staden Brechin.
Fick 1939 namnet North Port Brechin efter den norra porten i Brechins medeltida stadsmur.
Stängdes 1983 och revs 1993. Kommer alltså aldrig mer att producera whisky.
Finns ett destilleri som fortfarande är i drift och som ligger i Brechin, nämligen Glencadam.
Husstil: Torr, fruktig ginliknande; aperitifwhisky.
Vi skall prova en annan whisky än som anges i kallelsen; fanns inte 2 när vi skulle beställa. Blir i stället en OB-buteljering 28Y/1977 – 2005, 53,3%.
Pittyvaich (Diageo)
Byggdes 1975, alltså ett ganska ungt destilleri.
Ligger i whiskymeckat Dufftown som har/har haft 8 destillerier.
Systerdestilleri till destilleriet Dufftown; dom ligger på samma tomt.
Stängdes redan 1993 och revs 2002.
Var inget vackert destilleri; som en normal industribyggnad.
Husstil: Fruktig, oljig, kryddig, spritig; efter maten whisky – en skotsk grappa.
Skall prova en ytterligare OMC-buteljering från Douglas Laing, 15Y/1989 – 2004, 50%.
Omröstning
1. Glencraig 28Y/1975 + 29Y/1975, 25 röster
2. Glen Keith 32Y/1973, 11 röster
3. Coleburn 21Y/1979, 8 röster
4. North Port Brechin 28Y/1977, 6 röster
5. Braes of Glenlivet 30Y/1974 + 32Y/1974, 3 röster
6. Pittyvaich 15Y/1984, 2 röster
7. Highland Park 18Y, 1 röst
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Vanilj, sötma, lite ek, godis, nötter, citron
Smak: Bitter, taniner, lätt rök, syrlig, Bitterheten försvann med vatten.
Eftersmak: Lång, pepprig, taniner, nötter, syra, rök
Poäng: 89
Doft: Choklad, frukt, bär, lite spritig, ek, syra
Smak: Choklad, viss bitterhet, pepprig, vanilj, sherrytoner
Eftersmak: Vanilj, söt choklad, bär, lång
Poäng: 88
Doft: Malt, sötma, äpplen, spritig, choklad, svag ton av citrus
Smak: Spritig, pepprig, sherry toner
Eftersmak: Spritig, pepprig, medellång, kemisk ton
Poäng: 85
Doft: Mjuk, fin, vanilj, viss sötma
Smak: Bär, lite ek, frukt
Eftersmak: Bär, sötma, medellång
Poäng: 83
Doft: Blommig, fruktig, ek, malt, äpplen
Smak: Choklad, pepprig, kemisk ton, mörk sötma, bitter med vatten
Eftersmak: Lång, söt, trä
Poäng: Utan vatten 83 med vatten 78
Doft: Kemisk, konstig biton, oljig, viss sötma, lite ek, äpplen
Smak: Vass, choklad, viss sötma
Eftersmak: Choklad
Poäng: 81
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus guld – vitt vin
Doft: Fruktig – ananastoner, nöttoner
Smak: Lätt, något fruktig, aning fatton
Eftersmak: Kort, fruktig, aning nötton
Poäng: 76
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Mogen frukt – gula äpplen, chokladkaka, aning nötter
Smak: Fattoner, nötig, sötma, medelfyllig
Eftersmak: Medellång med mycket nötighet
Poäng: 83
Färg: Guldfärgad
Doft: Vaniljtoner, frukttoner – körsbär
Smak: Lätt, vanilj, aning fattoner, chokladtoner
Eftersmak: Kort – medellång med vaniljtoner
Poäng: Utan vatten:78, med vatten: 82
Färg: Ljus bärnsten – mörkt guld
Doft: Vaniljtoner, plommontoner
Smak: Lätt, fattoner, vanilj, nöttoner, aning sötma
Eftersmak: Medellång med vanilj och nöttoner
Poäng: Utan vatten: 81, med vatten: 78
Färg: Guldfärgad
Doft: Måttlig, aning nötton som växte till tydlig nötton
Smak: Fattoner, aning nötig, beska
Eftersmak: Medellång med nötighet och vissa beska fattoner
Poäng: 77
Färg: Ljus bärnsten – mörkt guld
Doft: Nötig, fatton, ganska stor, sötmaton
Smak: Sötma, fattoner, nötig, choklad
Eftersmak: Medellång – lång med mycket nötighet, vissa fattoner, chokladighet som sitter kvar länge i smaken
Poäng: 89
Färg: Bärnsten
Doft: Svavel/bränt gummi, nötig
Smak: Sötma, fattoner, nötig, beska fattoner
Eftersmak: Medellång med kryddiga nöttoner, tydliga fattoner, mörk choklad
Poäng: 85
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024