Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Svensk whisky - en dryck som varit en sällsynt gäst hos SMAD. Detta är andra gången med en provning av svensk single malt. Den första var Mackmyra Preludium för ett antal år sedan. Så det var verkligen på tiden att få kolla hur långt utvecklingen kommit i Sverige.
För att försöka visa svensk whisky från sin bästa sida, så kontaktade jag resp. destilleri och dom har rekommenderat whisky till dagens provning. Alla fyra har fått reda på förutsättningarna för provningen. Provningen genomfördes blint och det enda de 100 deltagarna visste var, att det var två whisky från resp. destilleri. För att inte heller själv påverka att turordningen skulle få för stort inflytande, så lottade jag turordningen.
1999 kan betraktas som födelseåret för svensk maltwhisky. Då startade Mackmyra sin banbrytande pionjärinsats. Sen dröjde det några år innan dom fick efterföljare, men när det väl startade så har det gått fort.
Här är några av efterföljarna.
- Spirit of Hven - 2008
-Smögen - 2010
-Box - 2010
-Norrtälje Bränneri - whisky sedan 2009
-Wannborga - ?
-Gotland Whisky - 2012
-Gammelstilla Whisky - 2012
Grythyttan var i drift 2010 - 2013, men tveksamt om det blir något mer.
Bergslagens Destilleri var i ropet en hel del för några år sedan, men kom aldrig till produktionsstart.
Finns också fler projekt på gång.
Troligen är det så, att i förhållande till antalet invånare, så är Sverige världens destilleritätaste land.
Hur står sig då svensk whisky i jämförelse med andra producerande länder? Efter de stora - Skottland, Irland och Japan - så tillhör Sverige enligt min bedömning toppskiktet. Taiwan med Kavalan kanske kommer före. Min slutsats baseras på de omdömen som ges i Whisky Advocate och Whisky Magazine. Under 2015 har svensk whisky verkligen börjat visa framfötterna och kan enligt deras bedömningar mäta sig väl med många skottar. Den finaste utmärkelsen har tilldelats Spirit of Hvens buteljering Sankt Claus. Whisky Advocate utnämnde den till "World Whisky of the Year" för 2015!
Försäljningen av whisky via Systembolaget 2015 ser ut på följande sätt.
Skottland
Blended: 3.522.098 liter
Maltwhisky: 1.335.158 liter
Canada: 1.396.558 liter
Blended Irland: 750.003 liter
Bourbon+ rye: 280.876 liter
Grain: 31.459 liter
Totalt whisky: 7.316.151 liter
-varav svensk maltwhisky 89.873 liter = 6,7 % av maltwhisky
Produktionskapaciteten hos de fyra stora och som var med i dagens provning uppskattar jag till följande liter whisky uttryckt som försäljningavolym.
-Mackmyraca 700.000 liter
-Box ca 200.000 liter
-Smögen ca 25.000 liter
-Spirit of Hven gissar 40.000 - 50.000 liter
-Totalt ca 1 miljon liter whisky
Sverige är, trots det stora intresset för maltwhisky, en liten marknad. Därför måste andra kanaler än Systembolaget upparbetas/utvecklas. Finns i princip tre kanaler till kund.
1. Via Systembolaget.
2. Export inkl. tax free.
3. Fatförsäljning.
Systembolaget
- För att nå en stor volym krävs lågt pris. Så gott som alla storsäljare inom maltwhisky kostar mindre än 400 kr/flaska. De med störst volym ligger omkring 300 kr/flaska.Min bedömning är, att svensk whisky har begränsade möjligheter att delta i denna hårda priskonkurrens.
- Antag att man uppnår 25 % av marknaden för maltwhisky. Betyder i så fall ca 350.000 liter/år, vilket motsvarar ca 1/3 av tillgänglig kapacitet.
- 2/3 = ca 650.000 liter återstår att sälja på annat sätt.
Export
-Jag tror att kvalitetsnivån är helt avgörande för att kunna nå framgång på den internationella marknaden.
-Med bra kvalitet så finns förutsättningar att skapa sig ett namn. Här ser jag Kavalan som ett lyckat exempel.
-Baserat på vad internationella whiskybedömare säger, så tror jag att det finns goda förutsättningar att skapa sig ett namn med rykte om bra kvalitet.
-Till skillnad mot de stora i branschen, så har man inte alls tillgång till en marknadsorganisation med egna säljbolag utan man måste söka agenter i olika intressanta marknader. Samma förhållande som gäller för t.ex. Springbank.
Fatförsäljning
- Är en kanal för att i första hand öka försäljningen på hemmamarknaden och utanför Systembolaget.
- Här måste man försöka attrahera måttligt intresserade whiskyköpare.
- Skapa en upplevelse att äga fat.
- Ny målgrupp måste intresseras!
Man kan idag tydligt se skillnad i strategi mellan de fyra stora.
- Hven + Smögen: Systembolaget + export.
- Mackmyra + Box: Alla tre kanalerna.
Mackmyra är dom som sticker ut allra mest i sin strategi med fatförsäljning. Lagerplatser på många orter och nära kunder. En strategi som jag inte hittat hos någon annan whiskyproducent. Mackmyra är sannolikt också det svenska destilleri som är mest beroende av fatförsäljningen för att uppnå sina mål.
Sammanfattningsvis så ser jag ljust på svensk whiskys framtid. Även om det dröjer några år innan man når den högsta kvalitetsnivån, så tycker jag att dagens provning erbjöd whisky som var bättre än jag hade förväntat mig med tanke på att det är ju fortfarande bara ungdomar. Skall bli verkligt spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Framför allt om svensk whisky kan få ett riktigt internationellt genombrott.
Glas 1 | Glenfiddich 15yo Solera, 40 %; 499 kr (referens) | 15 | poäng |
Glas 2 | Smögen Sauternes 4yo/2011-2015, 57,3 %; 993 kr/50 cl | 63 | poäng |
Glas 3 | Spirit of Hven Tycho´s Star, 41,8 %; 495 kr/50 cl | 9 | poäng |
Glas 4 | Mackmyra Vinterrök, 46,1 %; 598 kr | 4 | poäng |
Glas 5 | Smögen French Quarter 4yo/2012-2016, 61,1 %; 933 kr/50 cl | 64 | poäng |
Glas 6 | Box The Messenger, 48,4 %; 837 kr/50 cl | 46 | poäng |
Glas 7 | Spirit of Hven Sankt Claus, 53,2 %; 1011 kr/50 cl | 59 | poäng |
Glas 8 | SMAD Blended Malt 2020 days, 68,7 % | 61 | poäng |
Glas 9 | Box American Oak Peated (fatprov), 54 %; 750 kr/50 cl | 124 | poäng |
Glas 10 | Mackmyra Moment Fenix, 45,5 %; 1198 kr | 80 | poäng |
Färg:Guldfärgad
Doft:Lite torkad frukt, lite kryddig med sötmatoner och vanilj
Smak:Kryddig, fattoner, lite torkad frukt, vanilj
Eftersmak:Medellång, pepprig, lite sötma med både torkad frukt och vanilj, lite fat
Poäng:87
Fat:Sherry, bourbon och new oak
Färg:Brun - ljusbrun
Doft:Fattoner, lite torkad frukt
Smak:Sötma, fruktig, fat, rök
Eftersmak:Fruktig, rök, sötma, ganska lång, smakrik, känns aning ungdomlig
Poäng:87
Fat:Europeisk ek, fresh Sauternes barrique
Färg:Mörk guld - ljus bärnsten
Doft:Måttlig, toner av torkad frukt och vanilj
Smak:Sötma, chokladtoner, lite pepprig
Eftersmak:Fruktig, röktoner, sötma, hallonfruktighet
Poäng:85
Fat:58 % amerikansk ek + 42 % fransk ek
Färg:Guldfärgad
Doft:Rök, vaniljtoner
Smak:Sötma, vanilj, röktoner, lite fat
Eftersmak:Rök, vaniljtoner, lite sötma
Poäng:82
Fat:Svensk ek, amerikansk ek, fat mättade med Scotch strong Ale
Doft:Rök, fattoner, tydliga nyekstoner
Smak:Sträv, fat, lite sötma, rök
Eftersmak:Fat, smakrik, sötmaRök, lite choklad,
Poäng:89
Fat:Virgin French Oak Quarter Cask
Färg:Guldfärgad
Doft:Vanilj, röktoner, gula äpplen
Smak:Sötma, rök, lite oljig, ungdomlig
Eftersmak:Ungdomlig, rök, sötma, vanilj
Poäng:81
Fat:76 % 130 liters bourbonfat + 24 % 100 liters Oloroso sherry fat
Färg:Brun med antydan rödtoner
Doft:Fattoner, sötma, lite rök, fruktig/rödfruktig
Smak:Fattoner, röktoner
Eftersmak:Rök, lång, choklad, lite choklad
Poäng:89
Fat:Fransk ek (Allier) som tidigare innehållit 100 % Merlot (rödvin)
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Rök- och vaniljtoner
Smak:Sötma, rök, fattoner, eldig, lite choklad
Eftersmak:Lång, choklad, rök, vaniljtoner
Poäng:89
Fat:30-lters fat som tillverkats av Jack Danielsfat
Färg:Bärnsten
Doft:Rök, sötmaton, vanilj, mogna äpplen
Smak:Rök, fattoner, torkad frukt
Eftersmak:Rök, lång, fat, sötma, choklad
Poäng:89
Fat:40-litersfat av amerikansk ek
Färg:Mörk guld
Doft:Torkad frukt, vaniljtoner, lite sötma, ganska mycket frukt med inslag av päron
Smak:Fattoner, mycket sötma, oljig
Eftersmak:Fattoner, choklad, sötma, fruktig, aning rök
Poäng:85
Fat:Amerikansk ek, björkvinsmättad amerikansk ek och PX-mättad amerikansk ek + ett 30-litersfat vardera av Oloroso och ex-bourbon
Bernt Sjödin
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024