Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
För drygt 16 år sedan, närmare bestämt 1 september 2001, besökte Euan Mitchell oss första gången. Euan var då den förste skotten som gjorde ett besök hos SMAD. Euan var marknadschef hos Springbank och han ledde provningen av Springbank Millenium Collection. Faktiskt världens första provning av den kompletta serien! 2005 gjorde Euan sitt andra besök hos SMAD och då i sin roll som marknadschef hos Arran. När han nu besöker oss för tredje gången så gör han det i rollen som VD för Arran.
Att Euan Mitchell fick avsluta vårt jubileumsår är ingen slump. Eftersom Euan var den förste skotte som besökte oss, så ville vi gärna att just han skulle avsluta året och så att säga "knyta ihop säcken" för ett fantastiskt år. Liksom flera andra provningsledare under året kom Euan till Sverige för att genomföra en provning hos SMAD. Men besöket i Sverige kombinerades i Euan´s fall också med ett besök hos Avesta Whiskysällskap för att leda deras 100:e provning. Några andra provningar ingick inte i programmet.
Arran som är ett av få privatägda destillerier gjorde sin första destillering 29 juni 1995. Kl. 14.29 rann den första spriten genom deras Spirit safe. Grundare till destilleriet var den pensionerade f.d. Chivas Regal-direktören Harold Currie. När destilleriet startade, så var det en livsdröm som gick i uppfyllelse för Harold Currie. Han avled 2016 vid 91 års ålder. Euan Mitchell började arbeta hos Arran 2003. En jobbig tid för destilleriet då det inte fanns pengar tillräckligt för att producera. Ett inte ovanligt problem för ett nytt destilleri. Produktion kostar pengar och intäkterna är begränsade. För att få intäkter gällde det att sälja "ung" whisky. Arran arbete väldigt mycket med olika typer av finishing för att göra whiskyn mer attraktiv trots sin unga ålder. Idag 14 år senare är läget ett helt annat. Dels har man nu mogen sprit och dels har prisnivån stigit markant för single malt. Och nästan allt som produceras hos Arran går till single malt. Under de första åren var produktionsvolymen ca 100.000 liter alkohol/år, men nu produceras ca 500.000 liter/år.
2004 tillverkades den första rökiga whiskyn. Men en ganska måttlig rökighet i förhållande till många andra, endast ca 13 ppm i malten. Något som har ökats till ca 20 ppm, vilket är ungefär samma nivå som Bowmore och Talisker. Kanske inte så konstigt eftersom nuvarande destillerichef, James McTaggart, kom från Bowmore 2007. Det har nu också beslutats att bygga ett nytt destilleri i Lagg längst söderut på Arran. Ett destilleri som kommer att börja producera 2019 och som enbart planeras tillverka rökig whisky. Arrandestilleriet ligger längst norrut i Lochranza.
Till dagens provning var målsättningen, att ha med några av de bästa Arran som har buteljerats. Eftersom Arran är ett så ungt destilleri, så finns av naturliga skäl ingen gammal whisky som hos de flesta andra destillerier. När man ser vad som erbjöds vid provningen, så tycker jag att den målsättningen uppfylldes väl. Utan hjälp av Patrik Strandberg hos den svenske importören Cask Sweden så hade vi dock inte lyckats. Något som vi naturligtvis är tacksamma för. Och att dessutom få ett fatprov från 1995 som en bonus - bland det första som destillerats! Hur många har provat en äldre Arran än den här som var nästan 22 år? Det var tre whiskyn som vid omröstningen framstod som klara vinnare - fatprovet och de två som Patrik Strandberg hjälpt oss med.
Euan hade ett lite annorlunda sätt att leda provningen än många andra som besökt oss. Han gav gott om tid för deltagarna att diskutera varje whisky i lugn och ro. Något som uppskattades av många. Detta är uppenbarligen Euan´s sätt att genomföra provningar. Det var samma sak vid hans besök 2005. När Euan sedan fortsatte med sin presentation, så blev det omedelbart helt tyst i salen igen. En reaktion som jag personligen var mycket tillfreds med. Det visade såväl ett intresse för provningen som en respekt gentemot provningsledaren. Det är bl.a. sådan reaktioner från SMAD:s medlemmar som gör att många skottar trivs med att komma till SMAD och även gärna återkommer.
Glas 1 | Arran 21st Anniversary Edition, 52,6 %; 1799 kr | 169 | poäng |
Glas 2 | Arran The Bothy Edition 3, 53,2 %; 669 kr | 15 | poäng |
Glas 3 | Arran Sauternes Cask Finish, 50 %; 579 kr | 13 | poäng |
Glas 4 | Arran Port Cask Finish, 50 %; 579 kr | 63 | poäng |
Glas 5 | Arran Machrie Moor 8th Edition, 46 %; 559 kr | 20 | poäng |
Glas 6 | Arran Machrie Moor 4th Edition, 58,1 %; 679 kr | 80 | poäng |
Glas 7 | Arran The Smugglers Series Vol.3 The Exciseman, 56,8 %; 1299 kr | 142 | poäng |
Glas 8 | Arran, Euan´s Mystery Cask Sample,cask 95/251,1995,52,9% | 152 | poäng |
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Fyllig, honung, lite russin
Smak:Lite eldig, sötma, russin, kryddig
Eftersmak:Kryddig, eldig, honungssötma, lite russin, fruktig
Poäng:92-93
Fat:Sherry hogshead från 1995, 1996 och 1997
Färg:Mörk guld
Doft:Lite eldig, vanilj, frisk
Smak:Kryddig, fattoner, eldig
Eftersmak:Kryddig, vanilj, lite sötma, fattoner
Poäng:88
Fat:6yo i bourbonfat + 2yo Quarter casks
Färg:Guldfärgad
Doft:Honungstoner, sötmatoner
Smak:Söt, omogen, eldig
Eftersmak:Ganska kort, söt, vaniljtoner, kryddig
Poäng:84
Fat:8yo o bourbonfat + 12 månader i fat från Château Suduiraut; en av de bästa vingårdarna i Sauternes, Frankrike
Färg:Tydlig rödton med mörk guld i botten
Doft:Fruktig, vinösa toner
Smak:Fruktig, pepprig, lite sötma
Eftersmak:Fruktig, mjuk, rund, lite choklad
Poäng:90
Fat:8yo i bourrbon barrel + ca 12 månader i Port Pipe
Färg:Ljus guld
Doft:Röktoner, ungdomlig
Smak:Rökig/röktoner, vanilj
Eftersmak:Rök, sötmatoner, vanilj, chokladtoner
Poäng:83
Fat:Bourbon barrel
Färg:Ljus guld
Doft:Rök, lite endimensionell, ungdomstoner men mindre än i 46 %-varianten
Smak:Söt, lite kryddig, svag rök
Eftersmak:Röktoner, sötma, vanilj
Poäng:88
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Vaniljtoner, äpplig, ganska stor
Smak:Ganska fyllig, söt, honung, rund
Eftersmak:Gansja lång, söt, peppar, lite fat, vanilj
Poäng:91-92
Fat:7yo Madeirafat + 3yo Quarter cask
Färg:Ljus guld
Doft:Vaniljtoner, mjuk, god doft
Smak:Torr, vanilj, fruktig
Eftersmak:Vanilj, pepprig, ganska lång, mycket fruktig
Poäng:93
Fat:Bourbon hogshead
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024