Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Jura är en vacker ö med knappt 200 personer och 4000 hjortar. Det är förmodligen inte många av oss som tycker att whiskyn som produceras här har varit speciellt spännande. Man insåg detta 1999 och fann då att många av faten i lagerhusen var undermåliga. Man började då med att flytta över whiskyn på högklassiga fat. Detta i samband med att Richard Paterson har tagit över som Master Blender borde ge en mer spännande whisky. Vi har också tidigare provat några av de nya sorterna. Sedan 99 producerar Jura också en rökig whisky 4 veckor om året. Det mesta av whiskyn (95 %) lagras på bourbonfat. Man producerade 1.75 millioner liter förra året och ungefär 40 % av detta räknar man skall buteljeras som single malt. Den whiskyn lagras vid destilleriet. Resten skeppas till fastlandet och lagras i Invergordon. Det äldsta fatet som finns i lager fylldes 1973. Vad vi har idag är den 16 åriga standard whiskyn. Den är på 40 % och kylfiltrerad.
Scapa är Orkneys andra destilleri. Står man vid Scapa och tittar mot Kirkwall syns Highland Park tydligt. Man kan tro att de två destillerierna producerar likartad whisky men det är helt fel. Scapas whisky är helt orökt och lagras uteslutande på first fill bourbon fat. All whisky som Scapa gör buteljeras som Singlemalt. De har trots detta enbart den 16 åriga i sitt standard sortiment. Det finns även en 25årig från 1980 och en 1992 vintage. Detta beror på att de har varit stängda under stor del av 90 talet. Destilleriet lades i malpåse 1994 och stod still i några år. Sedan kördes destilleriet bara någon månad varje år med personal från Highland Park. 2004 började man dock renovera destilleriet. Chivas Brothers tog över året efter och stängde helt i ett tag medans renoveringen slutfördes. Scapas whisky tillverkas lite annorlunda än de flesta malter, dels har de skottlands längsta jästid, en hel vecka. Dels använder Scapa en Lomond panna för första destilleringen, men rectifier palttorna har tagits bort. Destillering sker idag måndag till onsdag och produktionen är på blygsamma 400 000 liter.
Ledaig whiskyn görs på Tobermory som ligger på ön Mull. Destilleriet har tidigare kallats för Ledaig som är namnet på den del av byn som destilleriet ligger i. Idag är Ledaig reserverat för den rökiga whiskyn man gör. Man började göra denna 1996 och malten rökt till 30-40 ppm köps in från Port Ellen Maltings. Hälften av whiskyn är rökig. Tillverkningen av den rökta och den orökta är helt lika bortsett från skärningen som görs vid 59 % för den rökiga och 63 % för den orökta. Under 2010 producerar man ca 500 000 liter. Man har begränsat med lagerutrymme varför den mesta whiskyn lagras i Deanston. Som vanligt har destilleriet en brokig historia och det har varit stängt många gånger. 1972 öppnade det efter att ha varit stängt i över 40 år. Nu döpte man destilleriet till Ledaig. Men redan 1975 var det dags att stänga igen och man öppnade inte förrän 1989. Den whisky vi har idag är producerad 1972 men buteljerad redan 1988 som 15årig. De 8 fat som buteljerades köptes direkt från Ledaig 8 april 1973, alla faten var destillerade i december 72. Den 13 april 1988 buteljerades faten och flaskorna såldes över hela världen. Dock blev 228 flaskor kvar i ett bonded lager i Glasgow. Dessa flaskor köptes sedan 2007 av Full Proof Europe. De fick sedan nya etiketter och såldes tämligen snabbt. Det finns fortfarande några få fat kvar i lager som destillerades 1972. Fyra av dessa finns i destilleriets lager.
Destilleriet Arran är nystartat och ligger på ön Arran. De startade produktionen den 17e augusti 1995. I år ligger försäljning på ca 150 000 flaskor. 2009 lanserades Arran i Norge och på bara fem månader blev Arran den näst bäst säljande single malten, efter Glenfiddich. Under 2010 producerade man 250 000 liter och kapaciteten ligger på hela 750 000 liter. 8 000 – 10 000 liter per år är rökt till 12ppm, resten är inte rökt alls. Idag har man en 10årig och en 14årig i sitt standard sortiment. 2014 kommer man att utöka detta med en 18årig whisky samt 100 proof och Robert Burns. Den första rökiga släpptes i september och kallas för Machrie Moor, denna whisky destillerades 2004 och 2005. Arran har även många single cask buteljeringar och många olika finishar. Den Arran som vi skall prova idag kommer från det fat som vi bildade en intressegrupp för igenom förening och köpte in för några år sedan. Vi provade sedan whiskyn varje år och beslutade gemensamt att buteljera den som 11 år gammal. Naturligtvis i fatstyrka.
Laphroaig är fortfarande den malt från Islay som säljer bäst, trots att försäljningen har minskat och Bowmore har gått starkt framåt. 2009 sålde Laphroaig 171 000 lådor och Bowmore 164 000. Detta kan delvis bero på att Laphroaig har haft dåligt med whisky i lager ett tag och inte kunnat leverera mer. Laphroaig är ett av de få destillerier som mältar eget korn. Man har fyra golv som tar 7 ton vardera. På dessa klarar man av att mälta 15 % av behovet, 70 % köps från Port Ellen och resterande 15 % tas från fastlandet. Man blandar malt från alla tre innan mäskning. I modern tid har man endast en gång under 2003 gjort en batch på enbart egen malt. Laphroaig kör för fullt idag. Man gjorde 2 850 000 liter under 2010 och max kapaciteten är 2 900 000 liter. Sedan 2009 görs den 10åriga cask strength whiskyn batch vis. En batch görs varje januari. Det finns även en special buteljering av 20årig Laphroaig för en Fransk tax free leverantör. Denna whisky är den vanliga 18åriga som lagrats två år på Quarter casks. Den vi provar idag är den andra utgåvan av 25årig som är tänkt att ersätta den gamla 30åriga whiskyn. Den första utgåvan av 25åringen var utspädd till 40 %, medans den nya är cask strength. Den första utsattes för mycket kritik och ansågs inte tillräckligt bra men den nya skall vara betydligt bättre. Laphroaig välkända klubb FoL har en stor andel svenska medlemmar, ungefär 17 % av alla medlemmar är Svenskar, det vill säga var sjätte medlem. Det är enkelt att bli medlem och det kostar inget. Man måste bara bevisa att man köpt en flaska och sen anmäler man sig via webben. I röret till varje flaska medföljer ett litet häfte och på framsidan finns en unik kod som man anger. Laphroaig har tack vare det stora intresset från Sverige gjort en special buteljering av en 18årig whisky bara för Svenska FoL. Dessutom så kommer Càirdeas varje år ut på systembolaget, normalt så säljs den bara vid destilleriet eller via webshopen. Dessutom passar en Laphroaig Cask perfekt tillsammans med sill. Prova det. Mycket godare än en snaps.
Talisker är det av Diageos destillerier som har flest besökare, nämligen 52 000 per år. Av alla malter från Diageo är det Cardhu som säljer mer. Deras malt förs på Glen Ord och röks till ca 18ppm, detta ger en fenolhalt i nemwmaken på 5-7ppm. Man installerade två nya washbacks under 2008 i och med detta fick man bygga om hela tunnrummet. Talisker är ovanligt i det avseende att man har två wash stills och tre spirits stills. Detta är en kvarleva från den tid då Talisker var trippeldestillerat, man slutade med detta 1928. Man har också en väldigt ovanlig purifier som är installerad på wash pannorna och inte på sprit pannorna. Man använder lång jästid 65-75 timmar. Dessutom har man wormtubs istället för de normala kondensorerna. Bara en liten del av whiskyn lagras vid destilleriet, det mesta lagras på fastlandet. Man kör på full kapacitet och i standard sortimentet har de fyra whiskyn, 10 y, 18y, Distillers Edition med Amaroso finish och Talisker 57 North. Whiskyn buteljeras normalt vid 45,8%.
Glas 1 | Isle of Jura 16yo, 40%, OB | 5 | poäng |
Glas 2 | Scapa 16yo, 40% | 10 | poäng |
Glas 3 | Highland Park 18yo, 43%, OB | 32 | poäng |
Glas 4 | Arran 11yo/1998, 57,7%, buteljerad för SMAD-medlemmar | 75 | poäng |
Glas 5 | Ledaig 15yo/1972, 43%, Full Proof Europe B | 148 | poäng |
Glas 6 | Laphroaig 25yo, 51%, OB | 162 | poäng |
Glas 7 | Talisker 30yo/buteljerad 2008 | 129 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Godis, enkel, lite rå, känns ung, ek ?, vanilj
Smak: Rå, choklad, kryddor
Eftersmak: Rå, kryddor
Poäng: 75
Doft: Godis, kola, vanilj, sötma, honung, bilar
Smak: Godis, kola, ek, choklad, vanilj
Eftersmak: Ek, lite taniner, godis, lång
Poäng: 86
Doft: Ek, choklad, lätt spritig, vanilj, sötma, fruktig, malt,
Smak: Mjuk, sötma, vanilj, lite ek
Eftersmak: Ek, Vanilj, godis
Poäng: 87
Doft: Ek, choklad, mogen, rök ton, sälta, komplex
Smak: Mild, mjuk, ek, choklad
Eftersmak: Ek, godis, lång
Poäng: 86
Doft: Ek, mogen sherry, frukter, bär, lite rök, lätt jodton, soul of laphroaig
Smak: Rök, sälta,jod, frukter, bär, komplex, godis, sherry
Eftersmak: Sherry, ek, rök, godis
Poäng: 93
Doft: Choklad, ek, godis, vanilj, sötma, kryddor, liten rökton, komplex
Smak: Choklad, rök, godis, komplex, kryddor, ek, taniner
Eftersmak: Rök, choklad, ek, godis, lång
Poäng: 95
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: (Ljus) bärnsten
Doft: Lite torkad frukt, gräsig, maltig
Smak: Söt, ganska lätt, lite torkad frukt med tydlig dragning mot russin
Eftersmak: Kort – medellång med söta frukttoner; lättdrucken
Poäng: 80
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Vanilj, gula mogna äpplen, acetonton
Smak: Lätt, vaniljtoner
Eftersmak: Kort med vanilj och viss kryddighet
Poäng: 76
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Russin, alkoholstark
Smak: Torkad frukt, russin, sötma, fattoner
Eftersmak: Sötma, mycket fikon/torkad frukt, aning fat, kryddig/pepprig
Poäng: 90
Färg: Mörk guld
Doft: Röktoner, vanilj
Smak: Röktoner, vanilj, medelfyllig
Eftersmak: Lång, rökig, mycket vanilj och mogna äpplen
Poäng: 91
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Stor doft med mycket torvrökighet
Smak: Fyllig, rökig, torvig, sötma
Eftersmak: Lång med sötma, rök och lite russin
Poäng: 94
Färg: Mörk guld
Doft: Svaga röktoner, lite vanilj
Smak: Sötmatoner, lite rök
Eftersmak: Lång med växande rökighet, vanilj
Poäng: 89
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024