Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Lördagen 12 december samlades 46 förväntansfulla SMAD-medlemmar till provning av ett antal hyllade buteljeringar från Brora. Tillsammans med Karuizawa i maj så är det i varje fall för mig dessa två som är årets provningar hos SMAD under 2015. Vid jämförelse av mina noteringar, så blir det dock klart att Brora går segrande ur den kampen. Jag gick till provningen med väldigt stora förväntningar. Något som egentligen inte är bra eftersom det då finns en risk att man blir besviken eftersom förväntningarna inte uppfylls. Här kan jag dock konstatera att för mig uppfylldes förväntningarna med råge.
Beslut om provningen togs under hösten 2014 och inköpen påbörjades i november 2014. Drygt ett års framförhållning, vilket är nödvändigt då man är på jakt efter vissa specifika buteljeringar. Vi ville ha buteljeringar som fått bra betyg samtidigt som vi ville ha en viss spridning på buteljerare. Något som jag tycker uppfylldes med det startfält som presenterades. Den högsta prioriteten att köpa var de två från 1972 som fanns vid i provningen. Två som tillhör topp tre när det gäller den bästa Brora som buteljerats. I och med att vi i december 2014 hade båda dessa flaskor så var en stabil grundsten lagd för provningen och det var inte längre samma krav på att få tag på en specifik buteljering. Av prisskäl så kunde vi inte köpa några fler från 1972 utan måsta sikta in oss på senare årgångar. De två från 1972 kostade trots allt nästan 20.000 kr/flaska.
Varför en Brora-provning? Det har inte provats så många Brora hos SMAD och Brora är också en av de två verkliga giganterna bland stängda skotska destillerier. Med de succesivt ökande priserna så höll tiden på att rinna ifrån oss att kunna genomföra en dylik provning. Blev också den hittills dyraste provningen hos SMAD. Trots detta så var intresset stort och ett tiotal intresserade fick tyvärr ingen plats.
Några ord om Brora.
Grundades 1819 av den grymme landägaren Marquis of Strafford som också blev känd för den s.k. Highland Clearances. Boende tvingades bort från sina bostäder och ägor för att ge plats åt får.
Bytte ägare några gånger innan det 1912 hamnade hos DCL (föregångare till Diageo).
Hette till en början inte Brora utan Clynelish.
1967 byggdes ett nytt destilleri som fick namnet Clynelish, så under ca ett år drevs båda destillerierna med namnet Clynelish 1 resp. 2.
Augusti 1968 stängdes gamla Clynelish.
Var stor efterfrågan på rökig whisky, bl.a. till Johnnie Walker.
1969 öppnades destilleriet igen och nu under namnet Brora och med en mycket rökig malt.
Brora är också namnet på orten där destilleriet ligger.
Under perioden 1969 – 1973 tillverkades en väldigt rökig Brora.
Efter den perioden var det till huvudsaklig del whisky med lägre rökinnehåll som tillverkades, även om det finns undantag.
Mars 1983 stängdes Brora definitivt.
Eftersom jag fick förtroendet att leda provningen, så ville jag också ta chansen att berätta lite om hur jag ser på läget betr. skotsk whisky ur några olika aspekter. Vad händer just nu i Skottland?
Från 2004 till 2011/2012 skedde en kraftig tillväxt. Volym ökade med 33 % och priset med 58 %. Bristen på whisky medförde således en ordentlig prisökning.
Under den här perioden byggdes Roseisle och Ailsa Bay och stora planer om andra utbyggnader presenterades.
Med så kraftig volymökning så blir det naturligtvis brist på lagrad whisky. Och då kommer den ”lysande” idén med NAS (No Age Statement). Blanda in yngre whisky och fortsätta att höja priserna.
Tillbakagången volymmässigt innebär att investeringsplaner läggs på is. Tillbakagången fortsätter även under 2015 och man hoppas inom industrin att man nu skall vara nära bottenläget.
Tillbakagången gäller dock inte maltwhisky utan blended whisky i så pass stor omfattning att hela volymen minskar.
Största tappen är i Östeuropa, Syd- och Mellanamerika och USA närmast följt av Asien. Alltså en hel av det som betraktas som tillväxtmarknader. I t.ex. Ryssland så har volymen sjunkit med 95 % under senaste året!
Kommer dock att vara fortsatt brist på ”mogen” whisky under de närmaste åren, varför jag tror att NAS-whisky får vi leva med en tid ytterligare. Men någon gång 2020 – 2025 kanske pendeln har svängt igen så att det finns tillräcklig med mogen whisky i lager och NAS-volymen kan minska.
Låter som jag är negativ till NAS-whisky, vilket också stämmer till huvudsaklig del. Jag tycker att whiskyn har förlorat sin identitet/sitt DNA.
Sen finns det ett par som har funnits på marknaden långt innan begreppet NAS myntades, nämligen Glenfarclas 105 och Aberlour a´bunadh. Samtidigt så tycker jag inte att dom är riktig NAS-whisky utan i stället ung, icke åldersangiven whisky.
Vad händer då prismässigt de närmaste åren? Om nuvarande utveckling fortsätter betr. efterfrågan, så tror jag att det blir en viss uppbromsning av priserna på yngre whisky (=standardålder och däromkring).
Eftersom det är ekonomiska problem i flera områden där tillväxten varit stark, så är min bedömning att guldtiden är över för den här gången.
Hur kommer då framtiden att bli för den typen av whisky vi provar idag?
Inget vidare ur konsumentsynpunkt tror jag tyvärr. Det kommer att ta många år innan det finns några mängder av gammal whisky.
Så många möjligheter som jag haft att prova gammal whisky till en överkomlig kostnad är passerade och något jag aldrig mer kommer att få uppleva med tanke på min nuvarande ålder.
Nuvarande boom är något som kommer att spricka tror en del. Jag är av motsatt uppfattning och förutser fortsatta prisökningar på whisky av den typ som vi dricker idag. Min slutsats baseras på att det kommer att bli en ännu mer begränsad tillgång till gammal whisky under rätt många år framåt. Även om det blir problem i vissa länder/regioner så kommer det att finnas tillräckligt många med både pengar och whiskyintresse.
Skall jag vara tveksam till något så känns Karuizawa som till viss del övervärderad. Även dyr NAS-whisky tror jag kan få problem (om det inte är Macallan).
Det här är ju en lite mörk bild jag tecknar för SMAD:s möjligheter att genomföra exklusiva provningar med gammal whisky i framtiden. Vi som varit med ett antal år får skatta oss lyckliga för vad vi har fått uppleva. Men det är inte fråga om att kasta in handduken. Jag tror att vi kommer att tvingas till att sänka kravnivån lite grann i framtiden på våra exklusiva provningar/superprovningar.
Men att vara en klubb som SMAD kommer även i framtiden att ge möjligheter att prova whisky som det är få förunnat att göra. Genom att vi köper gemensamt så har vi större ekonomiska muskler än väldigt många andra.
Några ord om resp. buteljering
Brora 22yo/1972-1995 Rare Malts, 58,7 %
Inropad hos Morphets 3 december 2014 för £1459; med frakt blev det 18.077 kr. Bedömer jag som ett bra pris. Såldes en flaska på Whisky Auction 3/2015 för 2805 Euro (=ca 26.000 kr) – den enda senaste året.
Kanske den bästa Brora som buteljerats efter den 40-åriga från 1972 som släpptes 2014 (?). Tycker dock för egen del inte att 40-åringen är så fantastisk. Kanske för stora förväntningar?
I och med att den här köptes så hade vi två flaskor från 1972 och därmed också grunden till en Broraprovning.
Brora 31yo/1972-2003 Old & Rare Platinum Selection Douglas Laing, 49,3 %
Köpte på Whisky Auction 22 november 2014 för 2016 Euro. Inkl. frakt blev det 18.922 kr. Priset blev ca 400 Euro högre än tidigare högstapris. Hade lagt ett max. bud på 2020 Euro, så det var på håret att vi fick flaskan. Var vid samma auktion även en annan buteljering från 1972 (49,7 %) som gick för 1718 Euro.
Den tredje bästa Brora som buteljerats enligt mångas bedömning. Hos SMAD blev den dock vinnare och slog glas 1.
221 flaskor som buteljerats.
1972 verkar vara den absolut bästa årgången av Brora. Finns ett antal olika buteljeringar som fått höga poäng. Gäller både OB och Douglas Laing.
Brora 20yo/1975-1995 Rare Malts, 59,1 %
Köpt av en privat samlare för 6.000 kr.
När den här släpptes tror jag den kostade ca £50 och pundet stod då i strax över 10 kr.
Köpte flera flaskor från 1975 under senare delen av 90-talet, men dom är sedan länge urdruckna.
Brora 30yo/1976-2003 Old & Rare Platinum Selection Douglas Laing, 55,1 %
Köptes samtidigt på Whisky Auction som 1972:an. Priset blev 849 Euro, vilket inkl. frakt motsvarar 8150 kr. Hade lagt ett max. bud på 1115 Euro.
Den bästa 76:an från Douglas Laing. Totalt är det bara 104 flaskor, så det här är en riktigt unik flaska.
Fanns vid samma auktion även den andra från 1976 som faktiskt blev dyrare; 1005 Euro.
Brora 21yo/1977-1998 Rare Malts, 56,9 %
Köpt av en privat samlare för 4.000 kr
Brora 18yo/1978-1996 SMWS 61.4, 58,3 %
Enligt Johan Hofvander så var de tidigaste SMWS-buteljeringarna av Brora de bästa, och här har vi den fjärde buteljeringen.
Inropad hos Tennants 11 april 2015 för £350. Med påslag och frakt blev det £481 = 6.894 kr. Blev lite dyrare än jag hade tänkt mig, men så är det vid konkurrens om flaskorna.
Kanske dagens mest unika Brora? En single cask som buteljerades redan 1996. Hittar inget omdöme om den från någon annan än Serge Valentin; ingenting på Whiskybase eller Malt Maniacs.
Brora 35yo/1978-2014 13th Annual Release, 48,6 %
Har lagrats i refill bourbonfat och refill europeisk ek (sherryfat?). Totalt 2964 flaskor.
Köpt på Systembolaget när dom fick en extraleverans i slutet av 2014; pris 12599 kr.
Verkar inte vara den bästa Annual Release; ungefär medel bland alla Releaser.
Brora 25yo/1981-2007 Sherry Cask Signatory, 60,1 %
Signatorys bästa Brora, 270 flaskor.
Köpt via Svensk Whiskyförmedling för 4.100 kr.
Nu har vi genomfört SMAD:s dyraste provning. Var det värt pengarna?? För egen del tycker jag helt klart att provningen var värd vad den kostade. En unik upplevelse att få prova så många bra Brora.
Inbjudan som skickades ut hittar du här: Inbjudan
Underlägget hittar du här: Underlägg
Glas 1 | Brora 22yo/1972-1995 Rare Malts, 58,7 % | 65 | poäng |
Glas 2 | Brora 31yo/1972-2003 Old & Rare Platinum D.Laing,49,3 % | 67 | poäng |
Glas 3 | Brora 20yo/1975-1995 Rare Malts, 59,1 % | 25 | poäng |
Glas 4 | Brora 30yo/1976-2003 Old & Rare Platinum D. Laing, 55,1 % | 29 | poäng |
Glas 5 | Brora 21yo/1977-1998 Rare Malts, 56,9 % | 19 | poäng |
Glas 6 | Brora 18yo/1978-1996 SMWS 61.4, 58,3 % | 14 | poäng |
Glas 7 | Brora 35yo/1978-2014 13th Annual Release, 48,6 % | 20 | poäng |
Glas 8 | Brora 25yo/1981-2007 Sherry Cask ,Signatory, 60,1 % | 13 | poäng |
Färg:Guldfärgad
Doft:Äppelfruktig, vanilj, kryddig, rök
Smak:Vaniljsötma, rök, fattoner, sältatoner
Eftersmak:Rök, vaniljtoner, lite sötma, lång, gröna äpplen, sältatoner
Poäng:95-
Färg:Ljus bärnsten
Doft:fattoner, lite vanilj, rök, toner av torkad frukt
Smak:Torkad frukt, röktoner
Eftersmak:Rök, vanilj, lite sötma, lång
Poäng:96
Färg:Guldfärgad
Doft:Röktoner, vanilj, mogna äpplen
Smak:Rök, eldig, vanilj, fattoner
Eftersmak:Rök, vanilj, lite sötma, eldig, lång
Poäng:95
Färg:Ljus bärnsten med grönton
Doft:Röktoner, mogna äpplen, vaniljtoner
Smak:Vanilj, röktoner – rök, fattoner
Eftersmak:Sötma, choklad, rök, lite russin, lång
Poäng:94
Färg:Guldfärgad
Doft:Röktoner, vanilj, gula äpplen
Smak:Rök, vanilj, fattoner
Eftersmak:Rök, vanilj, lång
Poäng:93
Färg:Ljus guld
Doft:Vanilj, gröna äpplen, rök, ren doft
Smak:Oljig, sötma, rök, fat
Eftersmak:Rök, eldig, vanilj, choklad, lång, sötma
Poäng:94
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Gröna äpplen, ren, måttlig rökighet, vaniljtoner
Smak:Fat, rök, choklad, vanilj
Eftersmak:Mjuk, choklad, rök, vanilj, lång
Poäng:93-94
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Rök, vaniljtoner, gröna äpplen, gummitoner efter luftning
Smak:Fat, måttlig rökighet - rökig
Eftersmak:Eldig, chokladtoner, rök, lång
Poäng:91
2015-12-15
Bernt Sjödin
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024