Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
” En stor whisky från det mest kompletta av de traditionella destillerirerna. Här görs den salta, kokosliknande Springbank och den jordiga, torviga Longrow” Michel Jackson
Ursprungligen mer än 30 destillerier. I Campbeltown i dag 2 där Springbank grundades 1828.
Den mest provade whiskyn hos SMAD. Komplett destilleri med malting floors och egen buteljering.
Malt; Longrow 55 h torvrök, Springbank 6h (18 varmluft), Hazelburn enbart varmluft 24 – 30 h. (Longrow och Hazelburn är för övrigt 2 nedlagda destillerier 1824-1894 respektive 1796-1911.)
Mäskkar av järn medan jäskaren, 5 st, är tillverkade av trä.
Mycket speciell destillering med 3 pannor (feints still mellan wash och spirit still) vilket ger Springbank 21/2 destilleringar, Hazelburn trippeldestilleras medan Longrow som vi provar i dag trad dubbeldestilleras.
Ex-bourbon och sherryfat, ingen färgtillsats eller kylfiltrering.
Longrow har man tillverkat varje år sedan 1990 (10Y) 14-åringen som vi skall prova idag är en nyhet.
Vi har provat Longrow vid ett antal tillfällen tidigare från såväl bourbon som sherryfat och den har placerat sig bra. (14-åringen är lagrad på sherryfat)
Utifrån dessa erfarenheter bör vi hitta;
(Guld, ljus guld)
Doft; pinje, rök, salt choklad?
Kropp; lätt oljig
Smak; kokos, pinje, peppar, torv
Eftersmak; brasa, värmande, viss sötma?
Den 10Y ger Michel Jackson 88p
”Whiskyn har en tydlig anstrykning av tall” Michel Jackson
Närmaste granne med Islay men samtidigt väldigt olika. Destilleriet går tillbaka till 1810 och ligger vid Craighouse men byggdes i stort om 1960. Jura är väl mest känt för sitt berg och George Orwell som här skrev 1984 (under hans tid stod destilleriet i malpåse).
Unpeated malt från Port Ellen.
Mäskkar och jäskar, 6 st, av rostfritt stål, jäsning 59 h.
4 pannor.
Buteljering, Leith Edinburgh
Fat, ex-bourbon och sherry.
Isle of jura har vi provat tidigare och i oktober 03 konstaterade Bernt att det nog är en medioker whisky samtidigt vet jag att besökarna vid Jura förra året var beredda att omvärdera destilleriet. Vi får väl se hur den 15Y faller ut. (Sherryfat totalt 850 flaskor)
Vi bör hitta igen;
(Bright Gold)
Doft; ammoniak, olja, pinje, jord, salt.
Kropp; lätt något oljig
Smak; söt, malt, oljig, torr-salt, pinje, jord
Eftersmak; ngt maltig, söt men även salt.
Michel Jackson ger den 10Y 72p och den 20Y 78p
”Kännarna älskar den oljiga. Enbärssmakande whiskyn från det Islaydestilleriet” MJ
Islay, räcker väl egentligen som presentation. Grundat 1846, ett av de numera 7 verksamma destillerirerna på Islay. Ligger vid Port Askaig närmast Jura.
Byggdes om 1879 och blev egentligen nybyggt 1973-74.
Malten kommer från Port Ellen och är ngt mindre rökig än vad som annars är normalt på Islay.
Mäskkar av gjutjärn och jäskar av Finsk furu, 8 st.
6 st pannor i ett nybyggt Stillroom med en fantastisk utsikt, säger de som varit där.
Ex-bourbonfat
Buteljering i Glasgow
Vi har tidigare provat såväl en 15- som 22-årig medan dagens 25-åring är en nyhet (Amerikansk och Europeisk ek, blandning bourbon o sherry, totalt 6000 flaskor)
Vi borde hitta;
(gul)
Doft; torvrök, enris, sjögräs
Kropp; solid, oljig
Smak; oljig, enris, torvig-torr, olivolja?
Eftersmak; lång, värmande
Michel Jackson ger Caol Ila runt 80p medan jag vet att många SMAD-medlemmar finner den 18Y synnerligen prisvärd
Speyside, relativt nära Elgin, Morayshire, ägs av Seagram som också äger Longmorn och har väl stått i skuggan av det senare.
Startade 1898 men lades i malpåse efter 2 år och öppnades inte förrän 1965.
Har ingått i Queen Anne. Whiskyn har tidigare inte gjort mycket väsen av sig som single malt. Anses vara den whisky som mest påminner om Kanadensisk dito, vilket väl i våra kretsar knappast är någon merit. Nu är det inte den vi skall prova!
Eget golvmälteri, det minsta i Scotland och 4 pannor.
Den whisky vi skall prova är helt ny och jag har inga tasting notes.
Enligt destilleriet är det här den mest rökiga Speyside-whiskyn
Övertoner av torvrök kombinerat med en bakgrund av frukt, blommor och ljung
Närvaro av ek
Torv bittersöt
”Whiskyn har inslag av choklad och frukt, turistmål vid foten av Storbritanniens högsta berg”
Destilleriet ligger vid Fort William – Ben Nevis 1825. Numera ägt av Nikka Japan och har väl mest använts för blended whisky.
Malt; relativt rökig från Tain
Mäsk – och jäskar av rostfritt stål
Pannor 2+2
Fat ex sherry bourbon, French wine
Buteljering Invergordon
Ben Nevis har vi nog inte provat tidigare, enligt Michel Jackson är house style;
Fruktig – blommig, oljig, ngt rökig. Lämplig till en bok i sängen.
En 26 som MJ provat och som han gav 78p
(bärnsten)
Doft; mörk choklad, apelsin blommor
Kropp; len
Smak; ren, frukt toffee, nötter, sherry
Eftersmak; mkt lång, rök, ek, väl balanserad.
”I Skyes berömda destilleri görs en pepprig whisky” MJ
Släkten MacAskil grundade 1830 destilleriet på ön Skye i Carbost längst inne i viken Loch Harport. Robert Louis Stevenson fann Talisker i klass för sig, Jim Murray anser att det här är en av världens bästa whisky. Vännerna burkar hävda att den peppriga smaken kommer från Cuillin Hills, ett vulkaniskt bergmassiv med tillhörande lavafloder.
Destilleriet ägs numera av United Distillers och Vintners. 1928 övergick man till dubbeldestillation men speciellt washpannorna lär ha en säregen form.
Malt; från Muir of Ord, ganska kraftigt rökt
Mäskkar, 1998 rostfritt stål
Jäskar; 6 st av Oregon pine, jäsning 60 h annars vanligt med 48 h.
Pannor; stillhouse rebuilt 1960, 2 + 3 pannor med som sagt speciell form
Fat; ex-bourbon används upp till 3ggr, double matured 6 mån i sherryfat, amoroso.
Buteljering; Fife
Vi har vid 2 tidigare tillfällen provat Talisker 10 respektive 20Y. På whisky convention i höstas provades den här 18Y i fint sällskap och blev nog de flestas favorit.
Det är alltså en ny standardbuteljering från Talisker
Doft; stickande, pepprig, rök-antydan, gräs
Kropp; stor, lätt sirap
Smak; rökig, malt-söt, peppar, sötma och salt
Eftersmak; pepprig, lång
Michael Jackson ger Talisker 90p
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024