Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Arran Distillery på Isle of Arran, mellan skotska fastlandet och halvön Kintyre, är det näst yngsta destilleriet i Skottland. Byggnationen på börjades 1994 och den första destilleringen genomfördes 29 juni, 1995. Glengyle som ägs av Springbank och startade 2004 är det yngsta. Med sin årsproduktion av 120 000 liter alkohol är Arran ett litet destilleri. Enbart Edradour är mindre. Huvudinriktningen är att tillverka maltwhisky som säljs som single malt. Utnyttjande i blended whisky är en mindre del. Destilleriet grundades av Harold Currie, f.d. direktör hos Chivas Regal, som genom bygget kunde förverkliga en livsdröm. Flera delägare har dock tillkommit under resans gång eftersom det varit svårt att på egen hand hantera en ekonomisk situation med mest kostnader och begränsade intäkter. Ett positivt ekonomiskt resultat kommer att uppnås under 2005 eller 2006. Antalet anställda vid destilleriet för produktion är enbart två personer; Gordon d.ä. och Gordon d.y. och där Gordon d.ä. är destillerichef.
Malten som används kommer från östra Skottland och är helt orökt. Eftersom det inte finns någon kvarn vid destilleriet levereras malten i mald form. Jäsning sker till 8,5% alkohol. Destilleringen sker i två små pannor. Wash still är på 7500 liter och spirit still är på 4300 liter. Pannorna har höga halsar, vilket innebär att den whisky som produceras får en lätt karaktär. Destillering sker till ca 68% alkohol. Före påfyllnad på fat sker en utspädning med vatten ner till 63,5% alkohol. Man använder sig i första hand av refill sherry fat. Andelen first fill sherry får inte vara för hög eftersom i så fall kan det bli för mycket sherryfatkaraktär på whiskyn. lagring av fat sker dels vid destilleriet på Arran (2500 fat), dels hos Springbank i Campbeltown och dels i Stirling där man har huvudkontoret. Verkar vara så att faten som lagras hos Springbank mognar långsammare än vid övriga lagerplatser. Man har ingen förklaring till detta.
Omdömena om provningen som jag har hört är, att det var en mycket bra provning och att Euan Mitchell var mycket underhållande och informativ som provningsledare. Personligen var jag mycket imponerad av hans sätt att genomföra själva provningen. Han lämnade tid efter varje whisky för diskussion mellan provningsdeltagarna, vilket gav möjlighet till stimulerande tankeutbyten. Helt klart ett proffs som provningsledare.
Euan inbjöd också alla att komma till Arran och besöka såväl ön som destilleriet. Ön kallas ofta ett Skottland i miniatyr.
Glas 1 | Robert Burns Malt (5Y), 40%; 324:- | 0 | poäng |
Glas 2 | Arran Malt (7Y), 43%; 349:- | 11 | poäng |
Glas 3 | Arran Vintage 1996, 46%; 357:- | 20 | poäng |
Glas 4 | Arran 10Y, 46%; 1079:- | 61 | poäng |
Glas 5 | Arran Champagne Cask, 58,9%; pris ca £40-45 | 44 | poäng |
Glas 6 | Arran Port Cask, 58,5%; pris ca £40-45 | 12 | poäng |
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus, halmfärgad.
Doft: Ung, frisk, äppeltoner.
Smak: Lätt, fruktig, ungdomlig (men mindre än förväntat).
Eftersmak: Medellång, aromatisk, pärontoner.
Lagrad i huvudsak på refill sherryfat.
Färg: Ljus guld.
Doft: Maltig, godistoner, sötmatoner.
Smak: Lätt, sötmatoner, äppeltoner, ung, svag pepprighet, nöttoner.
Eftersmak: Medellång med viss söt nötighet.
Icke kylfiltrerad.
Totalt har 18 fat buteljerats, Några av de bästa faten från 1996. Totalt 6000 flaskor varav 360 har levererats till Sverige.
Färg: Guldfärgad.
Doft: Måttlig, tydligt gräsig.
Smak: Lätt, sötmatoner, viss kryddighet, ungdomlig.
Eftersmak: Medellång med viss kryddighet.
Är en buteljering av den första veckans whisky som producerades vid destilleriet. Det är tre sherry hogshead, fat 3,6 och 8 som har buteljerats. Totalt blev det 1200 flaskor varav 30 kommer till Sverige.
Färg: Ljus bärnsten.
Doft: Mycket nöttoner, känns mogen, stor.
Smak: Medelfyllig-fyllig, nötig, stor.
Eftersmak: Lång, nötig, sötma, mycket sherry.
Enligt min uppfattning en makalöst bra whisky för att vara endast 10 år.
Har lagrats 7 år i sherryfat och därefter 6 månader i champagnefat av Argonnes-ek.
Färg: Bärnsten.
Doft: Mörk choklad, trätoner.
Smak: Torr, tydliga trätoner.
Eftersmak: Lång med vissa trätoner och en aning sötma.
Har lagrats 7 år i sherry refill casks och därefter 6 månader i portvinsfat.
Färg: Mörk bärnsten.
Doft: Balanserad, vintoner, aning nötig.
Smak: Fyllig, sötmatoner, trätoner.
Eftersmak: Lång med sötma och trätoner.
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024