Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Äntligen var det dags för SMAD:s första repris. Ett återupprepande av Springbankprovningen från 2001 – Springbank Millenium Collection eller Springbank Limited Edition som den också kallas. Detta var Springbanks bidrag för att fira millennieskiftet. Peter Currie hade rest ända från Campbeltown till Borlänge för att leda provningen. Den tredje från Springbank som besöker SMAD, vilket är rekord för ett destilleri. Som kuriosa kan nämnas att innan Peter började hos Springbank så arbetade han en kortare tid hos Loch Fyne Whiskies och bl.a. packade flaskor som skulle skickas till Sverige. Kan t.o.m. vara så att han packat någon av dagens buteljer för leverans till Borlänge!
2001 var SMAD först i världen med att prova den kompletta serien. Troligen är SMAD också först att prova serien en andra gång. Var det någon skillnad mellan första och andra gången? Bra whisky är ju alltid bra, men när vi provade första gången så var det en provning långt utöver vad vi hade varit med om tidigare. Men det har sedan 2001 varit ett antal helt unika och fantastiska provningar, så den här upplevelsen av Nirvana fanns inte den här gången. Men de whisky som jag tyckte var bäst smakade ännu bättre den här gången. ”Top of the top”. Som jag uppfattade så var det många nöjda deltagare som lämnade denna historiska provning med en erfarenhet rikare.
Peter nämnde lite om hur många flaskor som buteljerats av resp. whisky. För i varje fall de äldre så tror jag inte att han hade riktigt koll på läget. Baserat på tidigare uppgifter som jag fått så är det ca 580 flaskor totalt av 45yo resp. 50yo. Det är dessa två som det finns minst av varför det fanns max. 580 kompletta serier. Utöver två serier i Borlänge så har även Avesta haft en provning. Så långt jag känner till så är det de enda provningarna i Sverige.
Vad kostar då de här flaskorna kanske någon undrar. Eftersom det idag är auktion eller några få whiskybutiker som gäller, så beror det på hur bra man lyckas. Vid köp i butik får man betala storleksordningen 70.000 kr. Köp på auktion är normalt billigare. Max. 60.000 kr men om man har lite is i magen så kan man klara sig med ca 50.000 kr. Inte så ofta som kompletta serier säljs.
Under de år Peter Currie har arbetat på Springbank så har han haft förmånen att vid flera tillfällen leda en provning med den kompletta serien. Dock inte vid något tillfälle en så stor provning som denna med 48 deltagare (+Peter). Peter var mycket nöjd med besöket i Borlänge och den respons han mötte. Fick ett mail från honom där han bl.a. skriver: It was pleasure joining the SMAD guys and girls for such a fantastic tasting, and I also enjoyed your company for the fantastic meal, and of course the beer afterwards.
Glas 1 | Springbank 25yo, 46% | 24 | poäng |
Glas 2 | Springbank 30yo, 46% | 74 | poäng |
Glas 3 | Springbank 35yo, 46% | 112 | poäng |
Glas 4 | Springbank 40yo, 40,1% | 22 | poäng |
Glas 5 | Springbank 45yo, 40,1% | 25 | poäng |
Glas 6 | Springbank 50yo, 40,5% | 41 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Mjuk, fin, komplex, kokos, choklad, bär, sötma, vanilj, ek
Smak: Choklad, ek, sherry, kryddor, bär, fikon, dadlar, komplex
Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, sötma, lång
Poäng: 94
Doft: Ek, choklad, vanilj, sötma, bär, fikon
Smak: Ek, vanilj, fikon, läder
Eftersmak: Ek, choklad, kryddor, fikon lång
Poäng: 92
Doft: Ek, bär, frukter, vanilj, citrus, koks, läder, sockrigt söt
Smak: Vanilj, sötma, ek, choklad, fikon, dadlar, bär
Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, kryddor, lång
Poäng: 93
Doft: Choklad, godis, malt, kryddor, ek, komplex, lagerhus
Smak: Godis, choklad, frukt, kolor, malt, ek, komplex
Eftersmak: Ek, godis, komplex, kolor, citrus, lång
Poäng: 95
Doft: Kryddor, ek godis, malt, kola, söta frukter, ljus choklad
Smak: Ek, choklad, godis, kolor, sötma, frukt, kryddor
Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, kryddor, lång
Poäng: 94
Doft: Ek, vanilj, malt, godis, kolor, choklad, frukt, lite citrus
Smak: Kolor, choklad, ek, godis, bär, frukt, kryddor, citrus, lätt sälta
Eftersmak: Ek, kryddor, frukt, godis
Poäng: 92
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Bärnsten
Doft: Stor med mycket torkad frukt, aning fatton
Smak: Sötma, russin, fikon, torkad frukt, aning fattoner
Eftersmak: Lång med sötma och mycket torkad frukt, choklad
Poäng: 94
Färg: Mörk bärnsten – brun, gröntoner
Doft: Russin, fikon, mycket torkad frukt, aning sötma, stor
Smak: Sötmatoner, massor av torkad frukt, aning fattoner, chokladtoner, oljig
Eftersmak: Lång med chokladig torkad frukt och russinsötma
Poäng: 96
Färg: (Mörk) bärnsten
Doft: Stor, russin, mycket torkad frukt, aning fattoner
Smak: Sötmatoner, choklad, torkad frukt, aning fat, stor
Eftersmak: Lång med mycket russin, aning fat, choklad, aning rökton (eller är det fatkryddighet?)
Poäng: 97
Färg: Mörk guld med gröntoner
Doft: Äppeltoner, aning vanilj, frisk ton
Smak: Äpplig, vanilj
Eftersmak: Medellång med vanilj och frukt – mer färsk än torkad frukt
Poäng: 91
Färg: Mörk guld
Doft: Vanilj, viss stenfruktighet, aning sötma
Smak: Fattoner, vanilj
Eftersmak: Medellång med tydlig vanilj och fattoner, gula äpplen, aning sälta, sötma
Poäng: 87
Färg: Ljus guld – guld
Doft: Måttlig, vaniljtoner, mogna äpplen
Smak: Vanilj, äpplig
Eftersmak: Medellång med vanilj och aning fat, äpplig, aning röktoner
Poäng: 85
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024