Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Många blev överraskade denna kväll när provningen var upplagd som ett whiskykryss.
Det blev en liten berättelse om varje destilleri med mycket information och fakta. Efter det följde några frågor om varje destilleri. Det var totalt 18 frågor samt en utslagsfråga.
Men det blev en trevlig kväll med många skratt och en annorlunda provning.
Här kommer lite kort info om varje destilleri som var med på provningen.
Cardhu – Svart klippa.
Det grundades omkring 1811, men fick sin licens 1824. Cardhu ligger i Speyside ägs idag av Diageo. Man har en kapacitet på 2 390 000 liter, ca 70% av det hamnar i Johnnie Walker. Cardhu benämns idag som home of Johnnie Walker. Lite övrig historia om Cardhu.1884 byggs ett nytt destilleri för att ersätta det gamla. Destilleridirektören på Mortlach Destilleri William Grant köper all utrustning och använder det för att bygga upp ett nytt destilleri som han ämnade kalla Glenfiddich som startade 1886. 1892 ändrar man namn från Cardow till Cardhu. 1908 byter man tillbaka namnet till Cardow. 1981 tar man namnet från whiskyn och destilleriet döps om till Cardhu återigen. 1988 öppnar man ett besöks center som renoveras 1995. År 2006 hade man 8 000 besökare vid destilleriet. Cardhu är det största single malt märket av Diageos single malt och säljer dubbelt så mycket än Talisker som är två. Minst 75% av det man producerar säljs i Spanien. Man fyller nyspriten i bourbon barrels och hogsheads om whiskyn skall buteljeras som single malt. För blend industrin fylls det på i ex sherry butts. Man har 7 dunnage lagerhus på plats som har plats för 7 000 fat. Värt att notera är att Cardhu är det enda destilleriet i Speyside som aldrig använt reklam tillägget Glenlivet i sitt varumärke.
Highland Park – Det högsta fältet.
Man fick sin licens 1798 det ligger på den mytomspunna ön Orkney och tillhör The Edrington Group.
Man har en kapacitet på 2 500 000 liter. Whiskyn ingår i Cutty Sark och Famous Grouse blended whisky.
Det lär ha funnit 5 – 8 destillerier på Orkney i dag är det 2st kvar. Det senaste destilleri som stängde (1928) är Man o’Hoy det revs 1940.
1986 öppnade man ett visitor center. 1997 lanserade man 18 åringen för första gången. Man använder ca 20% egen malt som röks till 20-40ppm och ca 80% orökt malt från fastlandet. Av det man tillverkar går ca 60% som malt whisky.
GlenDronach – Dalen med björnbärsbuskarna.
Man fick sin licens 1826. Ägs idag av BenRiach Distillers Co. Man köpte destilleriet av Pernod Ricard 2008. GlenDronach ligger i Highlands men räknas av många som en Speyside whisky. Man har en kapacitet på 1 300 000 liter ungefär 50% går till egen maltwhisky och resten säljs till blended industrin.
1967 utmönstrades suffixet ”Glenlivet” ur namnet. 1976 öppnar man ett visitor center, 1996 läggs destilleriet i malpåse. 14 maj 2002 startar men upp produktionen igen. I september 2005 blev GlenDronach det sista destilleriet som övergav den traditionella koleldningen när man gick över till indirekt ångvärme av pannorna.
Tomatin (buskhöjden)(höjden med enebuskarna)(Tomaitonn` = gäliska för enbärskulle).
Tomatin fick sin licens 1897 och ligger i Highland. Det är ett av skottlands högst belägna destilleri 315 m.ö.h. 1974 var det skottland största destilleri, 12 000 000 liter. 1986 blev Tomatin första skotska destilleri att bli 100% ägda av japaner. Man har man kapacitet på 5 000 000 liter och tillverkar 2 600 000 liter (2008), 70% går till blended. Whiskyn ingår i följande blended Big-T (stor i Japan), Antiquary, The Talisman (stor säljare i Sverige) och Ancient Clan (endast för Japan). Man har 30 000 besökare per år. Destilleriet är lätt att missa det ser ut som en processindustri. Man har 13 racked lagerhus och 2 dunnage lagerhus på området och kan lagra 550 miljoner liter men har bara 17 000 fat i lager. Man har 2st egna tunnbindare. 12yo står för 80% av försäljningen av maltwhisky.
Lite kuriosa om Tomatin. För att dra nytta av all överskottsvärme från 23 pannor installerades 1977 ål bassänger med uppvärmt vatten från kondensatorerna. Gynnsamma förhållanden gjorde så att ålarna växte ut på åtta månader, jämfört med två år i fritt tillstånd. 1981 blev det Lax och öring. 1984 skrotades åltankarna i december samma år även destilleriet.
Longmorn – (Heliga mannens plats, Lhanmor gund översättning Morgan den helige mannen).
Longmorn ligger i Speyside fick sin licens 1894. Ägare är Pernod Ricard och man har en kapacitet på 3 500 000 liter. Longmorn ingår i följande blended Chivas Regal, Queen Anne och Something Special.
1898 John Duff bygger ett annat destilleri bredvid Longmorn som blir att heta BenRiach, men kallas Longmorn 2. Longmorn var det första skotska destilleri som välkomnade Masataka Taketsuru (fadern av Japansk whisky) 1919. Han var där som student för att lära sig whisky destillation. När han kom hem till Japan blev han förste chefen på Yamazaki (Suntory). Efter en dispyt startade han Nikka Whisky co. Masataka Taketsuru använde Longmorn som modell när han startade Yoichi 1934.
Spriten går iväg med tankbil till Keith Bonds för fyllning och man skickar tillbaka en del fat för lagring på området. Man använder en mix av bourbon och sherry fat. Man har 6 dunnage lagerhus och 6 pallet lagerhus varav 3st ligger på BenRiach område som är nära granne. Longmorn kallas ofta för destillatörernas andra favorit malt.
Hakushu - Vitt sandrev, kallas också för Forest Distillery.
Man fick sin licens 1973 ägare är Suntory. Man har en kapacitet på 3 000 000 liter.
Hakushu ligger på 700 meter ö.h. Skottlands högsta placerade destilleri ligger på 335 m.ö.h. (Braeval).
Man startade 1973 när det var 50års jubileet av Suntorys Yamazaki. Till att börja med hade man 6 par pannor, 1978 dubblade man till 12 par. 1981 byggde man ett till destilleri med 6 par till man döpte det till öst det är det som används idag. Det gamla destilleriet kallades West som lades i malpåse 2006 och används idag som konserthall. Ett tag hade man 18 par pannor (36 pannor) och var då störst i världen. Man öppnade ett besökscentrum 1979. Sent 1994 kom den första officiella single malten från Hakushu en 12yo. Man har 230 000 besökare varje år (2007). Viss del av Hakushus whisky filtreras efter lagring, man använder bambu kol som ger en rundare smak. Det används i blended whisky Hokuto (Zen) vilket passar väldigt bra ihop med japansk mat. Hakushu ligger 3 timmars resa från havet, inget av de skotska destillerierna ligger mer än 1 timmes resa från havet. Då företaget anlade destilleriet köpte de upp en stor del av den omgivande skogen 825 000 kvm. För att som de själva uttrycker det, kunna säkerställa en ren vattenkälla och en oskadad miljö. All malt importeras från Skotland orökt och rökt. Tidigare fick man all malt från Yamazaki. Man använder 80% amerikansk vit ek Barrels (refill and new), 15% spansk ek Butts (ex-olorosso) och 5% japansk ek (New) barrels. Man har 22 lagerhus varje hus kan förvara 27 000 fat. Staplade 10 högt. Så man kan ha 600 000 fat staplade för mognad. Man fyller faten vid 59,5% och det äldsta fat man har är från 1973.
Laphroaig – Den vackra sänkan vid den breda bukten.
Destilleriet ligger på ön Islay och Beam Global Spirits & Wine är ägare. Man har en kapacitet på 2 900 000 liter. Bröderna Alexander och Donald Johnston redan ägare av Tallant distillery, grundade Laphroaig.
Man fick sin licens 1815 och detta blir officiellt start år för Laphroaig. 1847 Donald Johnston dör i en olycka på destilleriet när han faller i en kittel med kokhet burnt ale och skållades till döds, managern på det närliggande destilleriet Lagavulin Walter Graham tar över. 1994 bildas Friends of Laphroaig har nu ca: 436 562 medlemmar, från över 150 länder, 47 384 st i Sverige. 1999 öppnas ett modernt besöks centrum. 15 % av malten kommer från egen mältning, 70 % från Port Ellen och 15 % från fastlandet. Malten röks till 40-45 ppm, den färdiga spriten ligger på ca 25 ppm. Laphroaig är det enda destilleri på Islay som använder rostfria washbacks.
Anders Norström
Glas 1 | Cardhu CR 07.04 40% | 8 | poäng |
Glas 2 | Highland Park 18Y | 32 | poäng |
Glas 3 | Glendronach SWF C 1529/1522 46% | 108 | poäng |
Glas 4 | Tomatin SWF C 24637 54,5% | 63 | poäng |
Glas 5 | Longmorn 1996 SMAD 58,4% | 48 | poäng |
Glas 6 | Hakushu SWF 1992 2F 41532 59% | 118 | poäng |
Glas 7 | Laphroaig SMAD 1998 58,3% | 98 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Söt, sherryton, choklad, frukt, fikon
Smak: Rå, choklad, känns tunn
Eftersmak: Choklad, sherry, kryddor
Poäng: 78
Doft: Sherry, fikon, bär, lätt spritig
Smak: Lätt spritig, söt, fruktig, bär, julkaka
Eftersmak: Julkaka, sherry, sötma, godis
Poäng: 87
Doft: Mjuk, ost, frukt, godis, kola, toffee, ek, taniner, blommig, parfym
Smak: Godis, ost, sötma, karameller, kola, vanilj, kryddor
Eftersmak: Vanilj, sötma, godis, iskola, lång
Poäng: 92
Doft: Ung, vanilj, godis, sötma
Smak: Ung, äpple, vanilj, sötma, honung
Eftersmak: Sötma, Vanilj, godis, mjuk
Poäng: 86
Doft: Lätt rök, vanilj, sötma, blommig, godis, lätt ekton, taniner
Smak: Lätt rök, choklad, ek, vanilj, kryddor
Eftersmak: Choklad, godis, ek, lång
Poäng: 91
Doft: Rök, sälta, jod, vanilj, lite ek
Smak: Rök, sälta, jod, godis, frukter, bär
Eftersmak: Rök, sälta, jod, choklad, kryddor, lång
Poäng: 90
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024