Provning 202 Whisky och Konst

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER


2020-03-26

Styrelsen har beslutat att ställa in vårens alla provningar.


2020-03-23

Vi har uppehåll med all utlämning av flaskor under rådande förhållanden. 


2020-03-12

Provning 210 - Glengoyne med Robbie Hughes | Provning är flyttad till hösten!

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2020

Provning 202: Whisky och Konst

I samarbete med konstföreningen Baskrarna bjöd vi in till en trevlig kväll i mäktiga och vackra Bullerforsens Kraftstation i Borlänge. Det här med att förena whisky med konst var ett nygammalt koncept för oss i SMAD men vi trodde att dessa båda upplevelser åter igen kunde bilda en trivsam och lite annorlunda mix och det visade sig verkligen stämma ännu en gång. Huvudsyftet med kvällen var inte en whiskyprovning i traditionell mening, med dukade bord och en provningsledare, utan mer av mingelkaraktär där diskussioner och intryck kring whiskyn och konsten kom att stå i fokus.

 

Vi hade valt ut whisky som erbjöd en spridd smakpalett och som inte tog för mycket plats i sammanhanget då den mer skulle ses som en av kvällens två huvudkomponenter. Vid den här provningen tillämpades självservering av whiskyn på olika stationer i lokalen. Under kvällen anordnades även ett konstlotteri av Baskrarna.

 

Peter Altzar, kvällens upplåtare av lokalen, passade på att berätta både bakgrunden till byggandet av Bullerforsens Kraftstation och vattenkraftens betydelse för bildandet av Borlänge stad.

 

Utöver whisky och konst hade vi dessutom Bengan med personal från Domnarvsgården på plats som bjöd oss på en mycket välsmakande grillbuffé med tillbehör. Bengan passade dessutom på att fylla år denna dag och både han och Peter uppvaktades med varsin gåva.

 

Många glada och nöjda deltagare under kvällen kom med önskemål och kommentarer om att detta måste vi göra om på samma plats inom något år igen.

 

/Mikael Svälas


De whisky som provades:

The Balvenie Portwood 21yo 40%

The Balvenie Caribbean Cask 14yo 43%                

Glenfiddich 15yo 40%

Glendronach Parliament 21yo 48%

Benriach Cask Strength Batch 2, 60,6%

Ailsa Bay, First Fill Bourbon 63,7%

Balvenie 2013, Virgin American Oak 59%