Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
The Single Malt Academy of Dalecarlia har haft celebert besök. Vin & Sprits Chief Blender Folke Andersson gästade nämligen föreningen för en provning denna onsdagskväll. Folke berättade ingående om tillverkningsprocessen och berörde särskilt mältningens betydelse för slutprodukten. Att torkningen av kornet är viktig var kanske ingen nyhet, men att själva uppbyggnaden av torven har betydelse var en intressant nyhet. När så jäsningen av mäsken tar vid används i huvudsak vanlig bryggerijäst men även utvalda jäststammar förekommer.
Folke Andersson berörde även varför olika destilleriers Pot Stills har olika utseende samt lagringens betydelse för vad vi konsumenter slutligen får i glaset.
Den svenska whiskyhistorien börjar med lanseringen av Skeppets Whisky år 1923. Produkten blev kortvarig trots att den innehöll 40% malt vilket i blendwhisky-sammanhang är en ovanligt hög andel. Idag säljs ca 10.000.000 liter whisky per år i Sverige att jämföra med 200.000 liter per år 1955!
Systembolagets vinnare bland samtliga whiskysorter, Black Ribbon, är skapad av Folke Andersson. Denna tioåriga vatted malt innehåller 15-18 olika Single Malt. 1998 såldes 115.000 liter Black Ribbon. Andra produkter med Folke som ansvarig är bl.a. Part Nan Angelen, se nedan.
(Denna Folke Andersson-produkt är en Single Malt vilken består av nio fat inköpta direkt från destilleriet Bruichladdich på Islay)
Part Nan Angelen 14 YO 319:-
Färg: Blekgul färg med ett svagt gyllene skimmer.
Doft: Återhållen, elegant, komplex doft med ljunghonung, apelsin och tydlig maltighet. Sötsyrliga toner.
Smak: Sammetslen, balanserad smak med fin fruktighet. Inslag av honung och malt. Viss längd, torr avslutning.
(En Vatted Malt innehållande: Glenglassaugh 15 YO, Glenfarclas 16 YO, Mortlach 22 YO, Tamnavulin 18 YO, Craigallachie 14 YO. Produktion: 2.700 flaskor.)
The Glenlivet 12 YO 329:-
Färg: Gyllengul.
Doft: Honung och citrustoner dominerar doften. Inslag även av trä och blommor med en trevlig fruktighet.
Smak: Fruktig smak med litet rå ton. En viss stjälkighet samt en märklig sälta i eftersmaken. Någon längd.
Black Ribbon 10 YO 255:-
Färg: Gyllengul med koppartoner.
Doft: Doften innehåller vanilj, choklad samt ett balanserat inslag av krutrök, dessutom en liten sötma.
Smak: Smaken har en råhet samt viss rökighet, dock utan riktiga karaktärsdrag. Avslutningen är mycket torr och ganska kort med inslag av sälta.
Dalmore 12 YO 349:-
Färg: Djupt gul, inslag av bärnsten.
Doft: Stor, komplex doft med vanilj, choklad, malt och viss rökighet. Inslag även av apelsin, hjortron, kakao och svartvinbärsblad. Uttalad fatkaraktär.
Smak: Dofterna går igen i den välbalanserade smaken. Rund med bra kropp och god längd.
Part Nan Angelen 17 YO 485:-
Färg: Halmgul.
Doft: Generös karaktärsfull doft med tydlig sälta. Vaniljkaraktär med finstämd rökighet, inslag av honung.
Smak: Rik salmiaksmak med toner av honung, torv och jod. Lång, ren eftersmak med markerad sälta.
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024