Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Söndag
Söndagen den 31/8 2015 samlades 16 SMADare på Arlanda för ännu en klubbresa till Skottland. Denna gång var det ett återtåg till Islay. Senaste "Rökön" besöktes var 2013.
Vi landade i Edinburgh på Söndagseftermiddagen och tog oss vidare med lokalbuss till Glasgows Buchanan Street för bussbyte vidare mot Campbeltown.
Bussresan från Glasgow till Campbeltown kan vara en av de mest vackra och fascinerande resor som finns i Skottland. Man får uppleva allt vad det Skotska landskapet har att erbjuda! Bens, glens and lochs (Berg, dalar och sjöar) i en makalös blandnig!
Vi kommer till Campbeltown på Söndagseftermiddagen och efter en kort promenad är vi incheckade på hotellet. På kvällen avnjöt vi en gemensam middag på en av stans krogar. Efter middagen gav sig en del ut på jakt efter Campbeltowns tre destillerier, några letade upp en whisky krog och andra var förnuftiga, och gick och lade sig.
Måndag
På måndag morgon skulle vi samlas på Cadenheads Whiskyshop för att gå en tur med Frank McHardy. Butiken hade flyttat så att hitta till den visade sig vara svårare än väntat. Det visade sig att den låg, bokstavligt talat, ett stenkast från hotellets baksida.
När Frank dök upp så fick vi en väldigt bra tur, både av Campbelltown samt de tre nu aktiva destillerierna: Springbank, Glengyle samt Glen Scotia. Promenaden genom Campbelltown var väldigt intressant då Frank berättade om staden samt pekade ut en hel drös av nu näst intill bortglömda destillerier från Campbeltowns storhets tid.
Efter stadspromenad och fatprovning på Springbank så åt vi en gemensam lunch tillsammans med Frank i Cadenheads Whiskyshop. Efter maten visade sig att vi hade en massa tid över innan bussen skulle ta oss vidare upp till färjeläget, så vi beslutade att även göra en whiskyprovning på plats i butiken.
Efter provningen och en hel del shopping, så tog vi lokalbussen upp mot färjeläget Kennacraig.
Reseledaren, Henric Madsen, hade bara ett enda orosmoln inför resan. Det var glappet mellan när bussen anlände till färjeläget tills när färjan skulle avgå. Detta tidsspann var 5 min. Tillsaken hör att det inte gick att förköpa biljetter utan detta skulle göras på plats...och han skulle ha 16 biljetter t/r...
När bussen anlände färjeläget hoppade Henric ut ur bussen, ropade till sina med resenärer att någon skulle ta hans baggage, och rusade in till biljettförsäljningsluckan. Här stötte han på en helt lugn Skotska som småpratade om Sverige, väder och allt där emellan. Henrics puls var allt annat än lugn. Han sprang ut för att kontrollera att alla resenärer hade kommit av bussen samt att hans baggage var bärgat.
Det visade sig att 50% av hans baggage var hämtat från bussen. Väskan med alla kläder var kvar på bussen, som nu var på väg att ge sig av mot Glasgow. I sista sekund fick han stopp på bussen och lyckades få ur sin väska. Han rusade tillbaka till den lugna biljettförsäljerskan, med en snabb titt över axel mot färjan så såg han att all personal på färjan stod och viftade med händerna att han skulle skynda på. När Henric äntligen kom på färjan så hörde han att landgången kopplades från färjan i samma sekund som han tog av foten från denna. Puh!
Väl framme på Islay så möter två taxibilar upp oss vid färjeläget för vidare transport till Bowmore där vi bor hela veckan. Tio resenärer bodde på Bowmore Hotel och sex stycken i ett hus strax bredvid.
Tisdag
Tisdagen börjar med en rejäl frukost på Bowmore Hotel, därefter åkte vi till Caol Ila. Destilleriet var tyvärr stäng för besökare, men istället hade dom roddat ihop en whisky- och chokladprovning. Denna var över förväntan och det bjöds på riktigt bra whisky!
Efter Caol Ila åt vi lunch i Port Askaig och sedan begav vi oss till Bunnahabhain.
På Bunnahabhain blev vi mötta av Destillerichefen Andrew Brown. Andrew är en stor personlighet och har en av de bredaste skotska dialekterna vi någonsin har stött på. Turen var ordentligt ingående och intressant samt avslutades med en höjdarprovning. Här hade vi fått hjälp av Anders Norstöm samt den sven ska importören för att höja provningen lite extra. Istället för att prova Bunnahabhains core-range så fick vi prova äldre och mer obskyra buteljer.
Onsdag
På Onsdagsmorgonen besökte vi Kilchoman. Rundtur följt av en provning i deras ganska trånga lokaler. Det ska dock sägas att det är inte ofta att så stora grupper som 16st besöker dessa destillerier. Efter provningen så avnjöt vi en lunch i Kilchomans nybyggda restaurang.
Efter lunch så åkte vi till Bruichladdich. Här gick vi först en bra och informativ tur genom destilleriet för att avsluta det hela med en lagerhusprovning. En väldigt bra fatprovning där en Octomore var provningens vinnare. I shopen kunde man buteljera bl.a sin egen Bruichladdich 25yo. Något som många valde att göra.
Ingen större dramatik under dagen förutom att en av resenärerna lyckades låsa in sig på en toalett, men blev till slut räddad.
Torsdag
På Torsdagen stod Bowmore och Laphroaig på schemat, där vi började hos den senare.
Hos Laphroaig gick vi en tur som dom kallar Distillers Wares. En riktigt grundlig tur med en väldigt bra guide. Efter tur gick vi ut i lagerhusen för att prova tre fat, där vi alla fick välja ett av faten och buteljera en butelj. Vi hann tyvärr inte ge oss ut på fälten för att leta reda på våra "square foot" of Islay.
Vi begav oss tillbaka till staden Bowmore, där dess namne destilleri ligger. Ännu en extremt detaljerad tur genomfördes, här med några grejor som stod ut. Vi fick komma in i Bowmores laboratorium där all new make kvalitetstestas. Vi fick också gå in i själva kölnan där vi pulsade i korn upp till knäna. En del passade på att göra "malt änglar".
Efter turen gick vi ut i lagerhuset Vaults No 1 och provade en del whisky direkt från faten. Stor upplevelse att stå alldels vid väggen inne i lagerhuset med whisky till höger och ljudet av Atlantensvågor som slår mot betongväggen. Vi samlades vid baren inne i besökscentret och provade fritt ur Bowmores sortiment.
På kvällen så beslutade tre orädda resenärer att om är på Islay så ska det badas i Atlanten. Sagt och gjort, Monica, Anders och Henric bytte om och tog ett nattbad precis utanför Vaults No 1 vid Bowmore!
Fredag
Denna dag besökte vi de två sista destillerierna på ön, Lagavulin och Ardbeg.
När vi kom till Lagavulin så fick vi slå oss ned i deras otroligt fina besöksrum. Läderfåtöljer, eldstäder m.m.
Guide hämtade upp oss för en guidning av destilleriet. Efter turen var det dags för en otroligt bra lagerhusprovningen med legenden Ian MacArthur.
Efter Lagavulin gick vi den korta promenaden till Ardbeg. Och här, för första gången under veckan, stötte vi på äkta skotskt väder!
På Ardbeg började vi med lunch i Old Kiln Café. Därefter möttes vi av vår guide som gav oss en hjärtlig och rolig tur runt på destilleriet. Efter turen så skulle vi egentligen ha haft provningen " Deconstracting Ardbeg" men vi fick välja på den eller prova 70-tals Ardbeg och några andra obskyra buteljeringar...valet var inte svårt!
Lördag
Tidig avfärd mot färjeläget i Port Ellen, med ett obligatoriskt stopp vid det nedlagda destilleriet med samma namn. Färja tillbaka till Kennacraig och buss mot Glasgow/Edinburgh Airport.
Söndag
Flyg hem
Summering
Alla trevliga resenärer samt alla trevliga skottar förgyller hela resan och gör det hela till en upplevelse för livet!
Inbjudan som skickades ut finner du här
Underlägget som användes finner du här
Glas 1 | Kilkerran 6yo WIP 7 Sherry, 49 %; 499 kr | 14 | poäng |
Glas 2 | Caol Ila 17yo Unpeated Special Rel. 2015, 55,6 %; 1022 kr | 61 | poäng |
Glas 3 | Bunnahabhain 22yo, 48,1 %, Cadenhead Auth. Coll.; 1266 kr | 79 | poäng |
Glas 4 | Kilchoman 3yo, 55 %, Cask 378/2009 for Netherlands; 984 kr | 14 | poäng |
Glas 5 | Bruichladdich 12yo Bourbon Sherry Rest & Be Thankful, 49 % | 79 | poäng |
Glas 6 | Laphroaig 18yo, 48 %; 759 kr | 84 | poäng |
Glas 7 | Bowmore White Sands 17yo, 43 %; 599 kr | 39 | poäng |
Glas 8 | Lagavulin 12yo, Special Release 2015, 56,8 %; 869 kr | 100 | poäng |
Glas 9 | Ardbeg Perpetuum, 47,4 %; 849 kr | 76 | poäng |
Färg:Mörk guld (- ljus bärnsten)
Doft:Kryddig, vaniljtoner, fikontoner
Smak:Kryddig, vaniljtoner
Eftersmak:Medellång, vanilj, lite sötma
Poäng:82
Färg:Mörk guld ( – ljus bärnsten)
Doft:Sherrytoner, mycket frukt, lite vanilj, sötmatoner
Smak:Vanilj, kryddig, gula äpplen
Eftersmak:Vanilj, smakrik, fattoner, medellång - lång
Poäng:89
Färg:Guldfärgad
Doft:Vaniljtoner, gröna äpplen, citrustoner
Smak:Lite sötma, vaniljtoner
Eftersmak:Medellång, vanilj, sötmatoner
Poäng:90
Färg:Guldfärgad
Doft:Rök, lite endimensionell
Smak:Torr, rökig, eldig
Eftersmak:Rök!!, lite äpple, ungdomlig med kraft
Poäng:84
Färg:Guldfärgad
Doft:Måttlig, vaniljtoner
Smak:Fruktig, vaniljtoner
Eftersmak:Medellång med eldighet, fruktiga chokladtoner
Poäng:90
Färg:Mörk guld
Doft:Rök, vanilj
Smak:Fruktig/vaniljtoner, röktoner
Eftersmak:Rökig, vanilj, sötmatoner
Poäng:90
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Röktoner, frukttoner
Smak:Sherry, lite sötma, röktoner, fattoner
Eftersmak:Medellång – lång med rök och tydlig sherrykaraktär, chokladtoner
Poäng:90
Färg:Ljus guld – vitt vin
Doft:Rök, vaniljtoner
Smak:Rök, eldig, torr, fattoner
Eftersmak:Lång, rök, vanilj, eldig, choklad, sötma
Poäng:91
Färg:Ljus guld – vitt vin
Doft:Rök, vaniljtoner
Smak:Rök, lite choklad, vanilj
Eftersmak:Lång, rök, choklad, vanilj
Poäng:92
Bernt Sjödin
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024