Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Efter 7 års arbete så lyckades vi äntligen få whiskyikonen Jim McEwan till Borlänge. Den första kontakten och diskussionen om ett Borlängebesök skedde 3 oktober 2002 i samband med den absolut första destilleringen av Octomore.
Under veckan 30 november – 4 december åkte Jim runt i Sverige på sin absolut sista provningsturné i Sverige och sannolikt över huvud taget utanför Skottland. Som Jim uttryckte det hela. Nu är det dags att ställa in hästen i stallet och hänga upp sadeln på väggen – The Final Countdown! Jim fyller 62 år nästa gång och ett turnérande världen runt sliter. En stor ära för SMAD att få stå som värd för den sista provningen! Intresset för provningen var större än vid någon tidigare provning. 140 personer fick plats – lokalen tillät inte fler deltagare. Om vi hade haft tillgång till en större lokal hade deltagarantalet blivit 175-200 personer. Man kan väl också säga att Jim svepte in som en stormvind och genomförde en helt lysande provning. Han fick efteråt stående ovationer som en rockstjärna. Något som aldrig tidigare hänt vid en provning. Även Jim verkade vara helnöjd med kvällen och han säger i ett tackmail vi fått: I thought it was a brilliant night and everyone seemed to leave on a happy positive note and feeling that they had learned a little more about our whisky.
Jim har 47 års erfarenhet av whisky. Han började som tunnbindarlärling vid 15 års ålder 1963 hos Bowmore Distillery. Ett destilleri som han sedan var trogen ända till 2001 då han blev involverad som delägare i Bruichladdich Distillery. Under åren hos Bowmore hade Jim många olika positioner, bl.a. Distillery Manager, Master Blender och Worldwide Brand Promotor. Bruichladdich som varit stängt sedan 1994 väcktes därmed åter till liv och är idag det överlägset mest innovativa destilleriet i Skottland. För innovativa tycker en del. Men här har Jim fått ge fullt utlopp för sin idérikedom och kreativitet. Utöver ”vanlig” Bruichladdich så har flera olika whisky skapats sedan 2001. Port Charlotte som har ungefär samma rökighet som Laphroaig och Octomore som från premiärårets 80,5 ppm fenol i malten i sin senaste version har 140 ppm och är världens mest rökiga whisky. Även en rökig Loch Indaal tillverkas med den har inte kommit ut på marknaden än. En organisk whisky med korn/malt från Islay har tillverkats sedan 2003. Beskrevs av Jim som en ”Old style whisky”. Slutligen måste även X4+3 framhållas – en whisky som är destillerad 4 gånger och till en alkoholhalt på ca 88%. När den tillverkades 2005 så var det första gången sedan 1695 som en kvadrupeldestillerad whisky tillverkades. För nytänkandet och nyskapandet har Bruichladdich Distillery utsetts till ”Distillery of the Year” 2001, 2003 och 2006, ”Innovator of the Year” 2005 samt ”Pioneer of the Year” 2007. Bruichladdich är också ett av få destillerier som har egen buteljeringsanläggning; det enda på Islay. Destilleriet är idag den största privata arbetsgivaren på ön.
Under kvällen bjöds deltagarna på en provnig som visade den bredd som idag finns i Bruichladdichs produktion. Sex av de åtta whisky som provades är tillverkade efter övertagandet 2001, d.v.s. är skapade av Jim McEwan. Provningen avslutades med en ”Highland Toast” där deltagarna fick kliva upp på bord och stol. Det var så här skotska soldater en gång i tiden förberedde sig när de skulle dra ut i strid.
Jim berättade också att hans dotter Lynne skall gifta sig i Bruichladdichs pannhus onsdag 30 december 2009 kl. 15.00 svensk tid. Vigseln kommer att visas direkt på hemsidan, www.bruichladdich.com. Jim uppmanade oss alla att delta i vigseln via hemsidan, slå upp en dram och förenas i en skål för det lyckliga paret.
Glas 1 | Bruichladdich 2001 Resurrection, 46%, 557 kr | 10 | poäng |
Glas 2 | Bruichladdich Organic 5YO/2003, 46%, 589 kr | 13 | poäng |
Glas 3 | Bruichladdich X4+3, 63,5%, 757 kr | 29 | poäng |
Glas 4 | Bruichladdich PX 1992, 46%, 749 kr | 109 | poäng |
Glas 5 | Cameronbridge Grain 1974, 48,3%, Celtic Heartlands, 1400 kr | 67 | poäng |
Glas 6 | Port Charlotte PC8, 60,5%, 989 kr | 99 | poäng |
Glas 7 | Octomore II, 140 ppm, 62,5%, 1289 kr | 21 | poäng |
Glas 8 | Bruichladdich Peat, 46% (Highland Toast), 447 kr | 9 | poäng |
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Tydligen var jag så fascinerad av Jim att jag har glömt notering resp. poäng på ett par whisky.
Färg: Guldfärgad
Doft: Äpplig, vaniljtoner, små röktoner
Smak: Fruktig, vaniljtoner, chokladtoner
Eftersmak: Medellång med fattoner och lite choklad, vanilj
Poäng: 85
Färg: Ljus guld
Doft: Maltig – malted barley, ungdomlig
Smak: Frisk, maltig, fruktig, ungdomlig
Eftersmak: Kort – medellång med vanilj och friskhet
Poäng: 78
Färg: Ljus guld, vitt vin
Doft: ?????
Smak: Ung, eldig, fruktig, söt
Eftersmak: Lång med sötma, vanilj och aning choklad
Poäng: ???
Färg: Brun med rödtoner
Doft: Russin, torkad frukt
Smak: Choklad, russin, sötma
Eftersmak: Medellång – lång med mycket russin, choklad
Poäng: 91
Färg: Mörk guld
Doft: Vanilj
Smak: Lätt, vanilj, choklad, sötma, exotiska frukter, lite bourbonlik i smaken
Eftersmak: Medellång med vanilj och mjölkchoklad
Poäng: 87
Färg: Guld
Doft: Rökig, torvtoner
Smak: Medelfyllig – fyllig, vanilj, rökig, torvig
Eftersmak: Lång med torvrök, vaniljtoner, sötma, oljig. God eftersmak med choklad som blir tydlig mot slutet.
Poäng: 88
Färg: Ljus guld
Doft: Rök – en annorlunda rök mot annan rökig whisky som jag inte kan beskriva
Smak: Rök – rök, vaniljtoner, choklad
Eftersmak: Lång med rök och choklad, äppeltoner; bra eftersmak
Poäng: 86
Ej bedömd då den dracks som Highland Toast.
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024