Provning 232: SMAD 25 år - 220507

Provning 232: SMAD 25 år - 220507

SMAD 25 år Ännu en milstolpe att fira för SMAD och det vill vi fira rejält!


Tanken hur kan vi skapa en helt ny whiskyupplevelse för medlemmarna?


Den tanken var något som vi tidigt började brottas med. Torsdag 30 december, drygt 4
månader innan provningen gick äntligen inbjudan ut till alla medlemmar i SMAD. För att
kunna bjuda in så många medlemmar som möjligt till provningen så erbjuder vi tre olika
provningar med en gemensam whiskymiddag som avslutning.


Vi erbjöd tre olika provningarna i olika prisnivåer till medlemmarna.


Best of Symposion med Thomas Kuttannen.
Glas 1 – Benrinnes 1994 Symposion 25th Anniversary Sherry Single Cask 49,8%
Glas 2 – Arran 21 46%
Glas 3 – Paul John Kanya 50%
Glas 4 – Yoichi 10yo 45%
Glas 5 – Springbank 25 46%


Nippon, Japans whisky med Jonas Tonell
Glas 1 – Miyagikyo 12yo 45%
Glas 2 – Miyagikyo 15yo 45%
Glas 3 – Yoichi 12yo 45%
Glas 4 – Yoichi 15yo 45%
Glas 5 – Nikka Taketsuru 21yo 43%
Glas 6 – Nikka Taketsuru 25yo 43%


Generations med Gordon Muir
Glas 1 – Ledaig 2001 Connoisseurs Choice Sherry Butt Single Cask 56,8%
Glas 2 – Tomatin 1993 Connoisseurs Choice 1 st Fill Sherry 58,7%

Glas 3 – Highland Park 1988 MacPhail´s Collection 43%
Glas 4 – Tamdhu 1971 The MacPhail´s Collection 43%
Glas 5 – Glenlivet 1955 Rare Vintage 1 st Fill Sherry Butt Single Cask 43%
Glas 6 – Strathisla 1961 Private Collection 1 st Fill Sherry Single Cask 47%


När man arrangerar en provning som den här så är det per automatik mycket jobb.
Planeringen som inleds några år innan är ett enkelt jobb jämfört med det som väntas senare.
Efter mycket planerande och många möten är vi framme vid fredagen (dagen innan
provningen). Styrelsen samlades 16.00 för att ställa i ordning lokalen och vända glas mm.
Just glas är en egen historia, inför provningen så får vi låna ihop glas så det räcker. Inför
denna provning fick vi låna glas av Avesta Whisky Sällskap (de har samma sort som vi har)
tack AWS. Det behövdes drygt 1900st glas för att få ihop hela provningen.


På lördag (provningsdagen) samlades vi redan 8.00 för att hinna med allt. Whiskyn kan vi
inte hälla upp för tidigt utan måste vänta lite och göra det närmare provningsstart. Vi hade
också hjälp av några medlemmar. Tack till er! Vi gjorde i ordning en utegård med sex stora
tält som vi lånat specifikt för denna dag. Det gjorde så vi hade en bra utemiljö för senare
aktiviteter.


13.00 började vi insläppet och några hade redan varit på plats 30 minuter innan insläpp.
Vilka entusiaster det finns i klubben. Det blev lite mingel och det erbjöds att köpa något att
läska sig med.
Som vid tidigare jubileum hade vi tagit fram en Jubileums öl tillsammans med Oppigårds. En
India Pale Ale på 7,0% Med egen SMAD jubileumsetikett. Ni kanske kommer ihop de andra
tre jubileumsölen? Den första ölen var 2012 till SMAD 15år, då tillsammans med Mora
Bryggeri. En Ale på 5,0% lagom till jubileumsprovningen med Highland Park. Öl två och tre
var i samarbete med Oppigårds inför jubileumsåret 2017. Först en Double Winter Ale på 10%
sedan en Double Winter Ale, Barrel Aged på 12%. Båda dessa också med egen jubileums
etikett.


13.30 var det så dags för insläpp till de tre provningar. Tre provningar tre olika lokaler
anpassade för just den provningen. Här gäller det att hänvisa till rätt provning.
Så kom det magiska klockslaget 14.00. Nu var det dags att starta alla provningar. Eftersom
jag ville hälsa alla välkommen så är det omöjligt att var på plats i alla rum samtidigt. Det var
bara att springa emellan alla tre rummen och hälsa alla välkomna och önska att vi får en
fantastisk upplevelse.


Vi räknade med att alla provningar håller på ca: två timmar. Det stämde väldigt bra. Ca:
16.00 var alla klara. Nu var det dags för lite paus och fika. Nu var det full fart inför
whiskymiddagen och tur att vi han förbereda så mycket tidigare på dagen.


18.00 var det dags att sätta sig till bords. Här fick vi njuta av god mat och god whisky.

Middagsmenyn var följande.


Förrätt: Grön sparris med ägg och romsås.


Varmrätt: Hjortrygg med potatis och Karl Johan bakelse, jordärtskockspuré samt sockerärtor
och örtsky.


Dessert: Inkokta rabarber med jordgubbsglass samt mandelkaka.


Till middagen erbjöd vi även två olika dryckespaket, ett med vin och ett öl förslag.


Thomas Kuuttanen, Gordon Muir och Jonas Tonell presenterade kvällens whisky som vi
kunde avnjuta tillsammans med maten.


Whiskyn till middagen.


Glas 1 – Nikka Taketssuru 17yo, 43%.
Glas 2 – Arran 25yo, 46%.
Glas 3 – Glentauchers 1993 Connoisseurs Choice 1se Fill Sherry Single Cask 54,3%.
Glas 4 – High Coast 2012 Svensk Ek Magical Mystery Malt Club 1, 54,5%
Glas 5 – Mars Tsunuki Peated, 50%
Glas 6 – Benromach Chateau Cissac 2006, 45%
Glas 7 – Springbank 21yo 2014 Sherry Wood 46%


Efter middagen var det dags att tacka kvällens provningsledare med varsin Dalahäst,
Gustafskorv och Skedvi bröd.


Därefter tackade vi i styrelsen alla för ett bra 25års jubileum.

Som ett minne från denna provning fick alla en T-shirt speciellt framtagen för SMAD 25år
tillsammans med Symposion.



Resultatet från de tre olika provningarna som vi hade?
Best of Symposion.

De två whiskyn som gick vidare till omröstningen årets bästa whisky.
Springbank 25yo 46% och Arran 21yo 46%


Nippon, Japans whisky.

De två whiskyn som gick vidare till omröstningen årets bästa whisky.

NIKKA Taketsuru 25yo 43% och Miyagikyo 15yo 45%


Generations.

De två whiskyn som gick vidare till omröstningen årets bästa whisky.
Strathisla 1964 Private Collection 1st Fill Sherry Single Cask 47%
Glenlivet 1955 Rare Vintage 1 st Fill Sherry Butt Single Cask 43%


SMAD vill rikta ett stort tack till Symposion!


Anders Norström 

Ordförande SMAD