Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Nu har SMAD:s jubileumsår för att fira SMAD 20 år inletts. Och starten blev lysande med Ian Millar som provningsledare och 175 deltagare. Den största provning som Ian genomfört i Sverige! Provningen var planerad för 140 deltagare. Men intresset visade sig vara väsentligt större än styrelsen trott. Ian var mer realist än vi, och hade sett till att det fanns whisky för 175 personer. Men det var ytterligare 15 – 20 personer som hade hoppats på en plats. Tyvärr fanns det ingen mer whisky tillgänglig så att vi kunde ta emot även dessa.
Planeringen för 2017 började redan i maj 2013 – snacka om framförhållning! Ian Millar fanns med på listan över önskade provningsledare 2017 redan från början. Han gjorde succé vid besöket 2013 så det var självklart att försöka få honom att återkomma under 2017. Dock är det så, att Ian lämnade sitt arbete som Global Brand Ambassador i början av 2016 och arbetar numera bara med prestigewhisky. Men han gjorde ett undantag och gick tillbaka i sin gamla roll för en kväll i Borlänge.
Ian har nu arbetat 45 år inom whiskybranschen. Började en gång i tiden hos Blair Athol. Passerad sedan bl.a. Mortlach innan han 1998 började hos William Grant som destillerichef för Glenfiddich. En roll han hade till 2006 då han började som Global Brand Ambassador.
Kvällens provning var koncentrerad till det s.k. Project XX (Project 20). Vid den årliga sammandragningen med Glenfiddich Brand Ambassadors från hela världen så startade Project XX. De 20 ambassadörerna valde ut ett fat vardera som sedan blandades till Glenfiddich Project XX, glas nr 3 i provningen. Vi provade fatprov från tre av fat som ingick i blandningen. Ian hade valt fatet som vi provade i glas 1. Framgick vid provningen att Ian är väldigt förtjust i whisky på amerikansk ek. I glas nr 2 är prov från det fat som Struan Grant Ralph valt. Struan är efterträdare till Ian. Han skulle också ha varit med i Borlänge, men råkade ut för en olycka i Stockholm så han tvingades stanna kvar där. Spännande att få prova tre helt olika whisky som finns med i slutprodukten.
Personligen tyckte jag dock att glas 3 hade lite svårt att hävda sig genom sin ”låga” alkoholhalt och i konkurrens med bara fatstarka whisky.
Solera har jag provat ett antal gånger med Ian. Ger honom möjligheten till allsång på melodin Volare, men där det sjungs Solera i stället för Volare.
"Solera oh-oh
Solera oh-oh-oh-oh
This whisky is simply the best
Much better than all of the rest"
Som avslutning var det två fatprov, 21 resp. 31 år gamla, som röstades fram som kvällens bästa whisky med god marginal. Personligen hade jag glas 2 med den europeiska eken som nr 2 och 30-åringen som vinnare.
Utöver att Ian är en fantastisk provningsledare, så var det en annorlunda provning. Vi har aldrig haft så många fatprov vid någon tidigare provning. Och därigenom kan man också säga, att provningen är verkligt unik – den kan aldrig upprepas igen!
En kanonstart på jubileumsåret. Och vi sjöng. I slutet av provningen deltog, på Ians initiativ, alla unisont i framförandet av den svenska nationalsången! Ian blev rörd av mäktigheten som detta skapade och sade till mig efteråt att vi bör göra detta vid varje provning under 2017.
Glas 1 | Glenfiddich Project XX American Oak 17yo/1999, 61,0 % | 30 | poäng |
Glas 2 | Glenfiddich Projext XX European Oak 18yo/1998, 58,1 % | 63 | poäng |
Glas 3 | Glenfiddich Project XX, 47 % | 28 | poäng |
Glas 4 | Glenfiddich 15yo/Solera cask strength, 58,6 % | 48 | poäng |
Glas 5 | Glenfiddich 21yo/1995, 56,8 % | 135 | poäng |
Glas 6 | Glenfiddich 32yo/1984, 49,1 % | 145 | poäng |
Glas 7 | Glenfiddich Project XX 12yo/2004, 55,2 % | 8 | poäng |
Glas 7 var en extrawhisky och provades först. |
Färg:Guldfärgad
Doft:Vanilj, fruktig
Smak:Söt, kryddig, eldig
Eftersmak:Vanilj, kryddig, lite sötma, eldig, chokladtoner
Poäng:91
Färg:Mörk, brun med gröna nyanser påminnande om Madeira
Doft:Mörk choklad, mörka frukter, stor
Smak:Lite sträv, russin, torkad frukt, stor
Eftersmak:Torkad frukt, mörk choklad, lång, sötma
Poäng:94
Färg:Mörk guld – ljus bärnsten
Doft:Vanilj, lite torkad frukt
Smak:Lätt, kryddig, lite oljig
Eftersmak:Röktoner, vanilj, sötma
Poäng:86
Färg:Mörk guld
Doft:Vanilj, eldig
Smak:Sötma, vanilj, kryddig
Eftersmak:Vanilj, sötma, lite torkad frukt
Poäng:91
Färg:Guldfärgad
Doft:Eldig, vanilj, äpplig
Smak:Banan, vanilj, kryddig, lite choklad
Eftersmak:Vanilj, sötma, mjölkchoklad, krämig, banan
Poäng:92-93
Färg:Mörk guld
Doft:Vanilj, fruktig, lite torkad frukt
Smak:Vanilj, mörk choklad, lite sötma
Eftersmak:Choklad, vanilj, lite oljig, sötma
Poäng:94
1984 – 2014: Bourbonfat, 2014 – 2016 Sherry cask
Färg:Guldfärgad
Doft:Äpplig, vanilj, kryddig
Smak:Lite eldig, vanilj
Eftersmak:Eldig, vanilj, sötma, mjölkchoklad, oljig
Poäng:88
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024