Provning 110 Nikka vertikal

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 110: Nikka vertikal - 110416

Välkommen till årets Japanprovning – olika whisky från Nikka men med koncentration på Yoichi. Som framgick av inbjudan så var det inte så lätt att få tag på whisky. Idag är det ännu svårare – har varit ett uppsving de senaste veckorna p.g.a. kärnvapenolyckan. Men vad betyder kärnvapenolyckan för framtiden?


I vilket fall som helst skall vi idag prova olika typer av japansk whisky - single malt, grain och blended malt. Japansk whisky har fått ett genombrott i Västeuropa de senaste åren, men är fortfarande en bristvara.


Några ord om Japans geografi.                                   

-         Ett ö-rike med 4 huvudöar och närmare 7.000 mindre öar.

-         Honshu störst och 80 % av alla japaner bor där.

-         Honshu efter Java världens folkrikaste ö.

-         Hokkaido i norr - Sapporo/Vinter-OS 1972/Sven-Åke Lundbäck.

-         Hokkaido tredje folkrikaste ön i Japan.

-         Kuperat – huvuddelen av befolkningen bor i kustområden.

-         Endast 25 % av landets yta är beboelig.

-         Totalt 130 miljoner invånare med 350 invånare per km2 (eg. 1400 på den beboeliga delen) –        Sverige ca 20/km2.

-         Ett av världens mest tättbefolkade länder.

-         Breddgradsmässigt mellan Alperna och norra Sahara => varmt klimat.

-         Tokyo på samma breddgrad som Malta (=söder om Italien).

-         


Whisky nr 1 – Yoichi 10yo, 45 %.


En whisky som har varit med och startat den japanska vågen – vann ”Best of the Best”-priset i Whisky Magazine´s World Whisky Awards 2001 – en banbrytande whisky.


Lite mer om Japan och japaner.


Hur är då japaner? Vet jag egentligen inte – men dom är annorlunda jämfört med oss. Har ett annat tankesätt . Ett vänligt folk som visar sina medmänniskor stor respekt/hög moral. Bugande – t.ex. när man lämnar vid ett besök och i varuhus – får en västerlänning att känna sig som en kung. Man kan känna sig säker även i Tokyo kvällstid (åtminstone på 80-talet). Japaner tål inte sprit p.g.a. någon enzym – hur kan man då tillverka sprit/whisky för inhemskt behov?


En japan får inte tappa ansiktet; något som är viktigt att tänka på som västerlänning. Turistande japaner som en svärm gräshoppor med kamera – flockdjur


Några egna japanska minnen

-         Otroligt vackert – arkitektur, blommor

-         Teknikintresse – butiker i Tokyosom vimlar av olika prylar.

-         Bilindustrin som föregångare när det gäller produktionsfilosofi (Lean Production),

          elektronikindustrin är världsledande

-         Köpte en miniräknare vid mitt besök 1981 – expediten räknade ut priset på en Soroban,

          en japansk kulram.

-         Tåg kom 9:43. Vi skulle åka 9:44 så vi trodde det var vårt tåg. Men icke sa Nicke. Vårt tåg

           kom en minut senare! Lyckligtvis fick vi hjälp att komma på rätt tåg eftersom vi var vana

           vid svenska förhållanden och inte kunde förstå den här exaktheten i tid. Det är bara i

           Japan det kan ske.


Japansk whiskyindustri av idag                                   

-         Är ganska liten med 8  destillerier i drift – kapacitet ca 15 milj liter/år maltwhisky (alkohol).

-         Glenfiddich resp. Roseisle producerar som jämförelse 10 milj liter/år vardera.

-         Domineras av Suntory och Nikka som äger 4 av destillerierna; Yamazaki och Hakushu

           resp. Yoichi och Miyagikyo (Sendai) = 4 av de 5 stora destillerierna

-         Har haft en kris under 20-30 år efter sin topp i början av 1980-talet, men verkar ha vänt

          under 2009-2010 – modellen Koyuki (den siste samurajen) har varit med och lanserat en

          drink i highball glas , Kakubin HiBall; en Suntory-kampanj.

-         Försäljning 2008 var endast 25 % av vad den var i början av 1980-talet.

-         Blended whisky är huvudprodukt precis som i Skottland.

-         Finns ingen riktig blended-marknad, utan blended är en drinkingrediens vilket betyder att

          det är  en väldigt lättrörlig marknad. Det finns få riktiga whiskydrickare.

-         Sker inget byte av fat mellan olika företag; gäller i varje fall Suntory och Nikka vilket

          betyder att man även producerar sin egen grainwhisky.

-         I blended används även en del från Skottland importerad whisky som ingrediens


Whisky nr 2 – Nikka Coffey Grain 2000/2010, 61% .


En whisky som produceras i Miyagikyo Distillery.


Produktion av japansk maltwhisky – speciellt att notera.

-         ”Skotsk” whisky som produceras i Japan.

-         Malten kommer huvudsakligen från Skottland – inhemskt korn för dyrt.

-         Använder både orökt malt och malt med olika fenolhalter/rökighetsgrad.

-         I Skottland pratar man inte speciellt mycket om jäst – skall se till att jäsningen sker. I

          Japan, precis som i USA och bourbon, vårdar man jästen och sin jästkultur noggrant.

-         Enligt Buxruds bok om japansk whisky så skapas upp till 30 % av whiskyns smakprofil

          under jäsningen och där är jäst en viktig faktor (typ av jäsfat och jäsningstid är ett par

          andra) . Något dylikt hör man aldrig från Skottland.

-         Har olika storlek och form på sina pannor för att kunna göra olika typer av whisky i ett

          destilleri.

-         Indirekt och direkt uppvärmning av pannorna.

-         Utöver traditionella fat som tidigare innehållit bourbon resp. sherry så används även

           japansk ek, Mizunara, och ny amerikansk ek. Vanligast är dock ex-bourbonfat.

-         Genom att variera olika parametrar enligt ovan kan många typer av maltwhisky skapas i

          ett destilleri.

-         Klimatet påminner mer om Kentucky och Tennessee än om Skottland, d.v.s. betydligt

          varmare somrar än i Skottland. Skillnad mellan min.- och max.-temperatur är ungefär

          dubbelt så stor i Japan som i Skottland. Medför att whiskyn mognar snabbare och får mer

          fatinfluenser än en skotte av samma ålder. Betyder också en större avdunstning än i

          Skottland; 2,5-3,5% i st.f. 2%.


Whisky nr 3 – Miyagikyo 15yo, 45%


Nu är det dags för Masataka Taketsuru – betecknas tillsammans med Shinjiro Torii som japanska whiskyns fäder. 1918 åkte Taketsuru till Skottland för att studera whiskytillverkning vid Glasgow University. Masataka blev därmed den förste japan som studerade whiskytillverkning. Var ju inte heller lika lätt att transportera sig på den tiden som idag. Åkte via USA – en resa som tog 4  månader. Så vitt jag förstår så var han en mycket flitig student som också ville ha praktik. Han tillbringade 5 dygn på Longmorn under 1919 och 5 månader hos Hazelburn 1920. Han träffade sin blivande fru, Rita Cowan, i en familj där han var inneboende. Dom gifte sig 1920 mot båda familjernas vilja. I oktober 1920 återvände Masataka med sin Rita till Japan. Rita satte sedan aldrig mer sin fot i Skottland.


Taketsuru åter i Japan.


Det hade hänt en del ekonomiskt under tiden Taketsuru var i Skottland. Hans finansiär hade nu inte ekonomiska möjligheter att starta whiskytillverkning. 1922 lämnade Masataka därför det företaget (eller fick sparken?).  Samma läge som Ulf Adhelsson och SJ? Masataka blev då engagerad av Shinjiro Torii för att starta whiskytillverkning. Yamazaki byggdes och togs i drift 1924.Torii – sedermera döptes företaget till Suntory.


Konflikt uppstod mellan Taketsuru och Torii; bl.a. om destilleriets placering och vilken typ av whisky som skulle göras. Men Taketsuru hade 10-årskontrakt och var därmed låst till Torii/Suntory. Masataka ville bygga norrut för att få skotska förhållanden. Han ville också göra ännu mer rökig whisky än den som lanserats 1929 (och floppat). Hade drömmar om eget destilleri 1922 men inga pengar. 1934 kunde drömmen förverkligas – Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha  (Stora japanska juice kompaniet) bildades. 1940 kom denförsta blended whiskyn på marknaden. Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha blev så småningom Nikka. 1969 byggdes Miyagikyo (Sendai). Taketsuru dog 1979 vid 85 års ålder. Han är tillsammans med hustrun Rita begravd på en kulle i närheten av Yoichi och med utsikt över destilleriet.


Whisky nr 4 – Taketsuru 35yo, 43%


En blended malt som det troligen är sista chansen att få prova. Tveksamt om det kommer att produceras mer av Taketsuru 35yo. F.n. finns inget i lager i varken Europa eller Japan. Var en utmaning att inför den här provningen få leta efter unik whisky.


Yoichi


Var ligger då Yoichi? Japans nordligaste destilleri och det enda på Hokkaido. Övriga destillerier på huvudön Honshu. Med hjälp av pengar från bl.a. sin fru Rita kunde whiskyproduktion startas 1936 med en pot still som användes för både första och andra destilleringen. Under 2:a världskriget producerades whisky för japanska flottan och Yoichi Distillery betraktades som en flottbas. Man har skotskt klimat – var precis vad Taketsuru eftersträvade. Yoichi ärJapans mest ”skotska” destilleri. Producerar en kraftfull whisky med Highlandkaraktär. Malten importeras i huvudsak från Skottland och med fenolhalter mellan 0 och 10 ppm. Använder direkteldning till sina Wash Stills; enda i Japan så vitt jag kunnat finna. Pannorna är väldigt lika pannorna hos Longmorn – var ju där Taketsuru gjorde sin första praktik. Man gör endast maltwhisky vid Yoichi. Kapacitet är max. 2.000.000 liter/år, men endast 1/3 (?) utnyttjas. 98% av alla fat är amerikansk ek; hälften ex-bourbon och hälften ny ek.


Miyagikyo                                                                                           


Grundades 1969 som Sendai Distillery (25 km utanför Sendai). 2001 ändrades namnet till Miyagikyo Distillery. Är det japanska destilleri som ligger närmast kärnkraftverket i Fukushima. Här finns både Pot Stills och Continous Stills. All grainwhiskyproduktion inom Nikka sker i Miyagikyo som har en total kapacitet på 5.000.000 liter/år. Kan i princip göra all typ av whisky men den dominerande delen är jämförbar med Lowlandwhisky.


Whisky nr 5 – Nikka Yoichi 20yo, 52%


Några slutord om japansk whisky.


Både maltwhisky och prestige-blend har nått stora internationella framgångar. Maltwhisky är den lilla delen precis som i Skottland. Det förväntas att nuvarande trend med whiskydrinkar i Highballglas är något som snart har passerat zenit. Den japanska wiskyindustrin väntar nu på/hoppas att Suntory skall hitta på någon ny grej som skapar sug efter whisky. Verkar inte finnas en blended-marknad för japansk whisky på samma sätt som för skotsk whisky. Japansk whisky är i första hand en drinkingrediens. Så min slutsats blir, att man kan vara lite tveksam till hur framtiden ser ut för japansk whisky. Det räcker inte med att göra riktigt bra maltwhisky. Min bedömning är, att man måste inrikta sig mycket mer på export för att få en positiv framtid. T.ex. är USA en marknad där man inte är närvarande. I Europa är närvaron begränsad. Volymen inte mycket större än Glenfiddich så möjligheterna borde ju vara enorma.


 

Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Nikka Yoichi 10yo, 45%, 594 kr   

30

poäng

Glas 2

Nikka Coffey Grain 2000/2010, 61%, 1125 kr   

42

poäng

Glas 3

Nikka Miyagikyo 15yo, 45%, 1199 kr   

57

poäng

Glas 4

Nikka Taketsuru 35yo, 43%, ca 6700 kr     

97

poäng

Glas 5

Nikka Yoichi 20yo, 52%, 2535 kr   

171

poäng

Glas 6

Nikka Yoichi 1987/2010, 59%, 1350 kr   

143

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Nikka Yoichi 10yo, 45%

Färg:               Mörk guld

Doft:                Vaniljtoner, fattoner, äppeltoner

Smak:             Torr, fattoner, vanilj

Eftersmak:      Medellång – lång med fat, vanilj, lite rökighet; vaniljsötma kommer sent

Poäng:            87


Nikka Coffey Grain 2000/2010, 61%

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Vanilj, fruktig

Smak:             Vanilj, eldig, fruktig

Eftersmak:      Medellång med mycket vanilj, äpplig

Poäng:            78


Nikka Miyagikyo 15yo, 45%

Färg:               Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:                Lätt med vaniljtoner, gula mogna äpplen

Smak:             Torr, aning fattoner, lätt, gröna äpplen

Eftersmak:      Kort – medellång med vanilj, aning vaniljsötma mot slutet

Poäng:            82


Nikka Taketsuru 35yo, 43%

Färg:               Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:               Torkad frukt, stor, sötmatoner

Smak:             Mjuk, rund, medelfyllig, torkad frukt

Eftersmak:      Medellång med lite sötma och aning vanilj

Elegant och komplex whisky

Poäng:            92


Nikka Yoichi 20yo, 52%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Röktoner, fattoner

Smak:             Torr/tanniner, russin, aning vanilj, lite rök

Eftersmak:      Lång med fattoner, lite torkad frukt, aning rök, kommer även lite vaniljsötma och choklad mot slutet

Poäng:            93


Nikka Yoichi 1987/2010, 59%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Frisk, fruktig, aning vanilj, aning fattoner

Smak:             Fattoner, lite eldig, aning vanilj och fikon

Eftersmak:      Medellång – lång med vanilj och lite fat

Poäng:            89