Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Efter en lång väntan så var det äntligen dags för Frank McHardy från Springbank att för tredje gången återkomma till SMAD och leda en provning. Ursprungligen var det planerat att Frank skulle komma våren 2013, men av familjeskäl så måste det besöket ställas in. Vid det tillfället kunde vi i stället välkomna en annan av de stora i branschen, Michael Urquhart från Gordon & MacPhail.
Frank pensionerade sig i juli 2013 efter 50 år i whiskybranschen. Halva den tiden har han ägnat sig åt Springbank. Andra destillerier där han arbetat är Invergordon, Tamnavulim, Bruichladdich och Bushmills. Faktiskt den ende skotte jag känner till som varit destillerichef i både Skottland och Irland. Som den 19:e sedan starten 2004 valdes Frank in i Whisky Magazine´s Hall of Fame under 2014 tillsammans med bl.a. Jim McEwan. När jag försökte fråga Frank om minnesvärda upplevelser från de 50 åren, så var det inte mycket som kom fram. Det han var mest stolt över från alla sina år var dock skapandet av Glengyle-destilleriet. Något som han ägnade mycket tid åt under från år 2000 till starten i mars 2004. Det tredje Campbeltown-destilleriet i aktiv produktion och som också inneburit att Campbeltown ånyo betraktas som en egen region.
Provningen planerades för 140 deltagare och whisky hade köpts in för det antalet. Men inom mindre än 2 dygn så var provningen fullbokad. Genom att vi snabbt lyckades få tag på ytterligare en flaska av alla 21-åringarna och även de flesta övriga whisky så utökades antal deltagare till 175. Och inom 3 dygn var provningen fulltecknad.
En målsättning för provningen var, att alla fyra whiskyn som produceras (Springbank, Longrow, Hazelburn och Kilkerran) skulle vara med vid provningen. Ett andra mål var, att vi skulle ha flera olika 21-åringar med den gamla klassiska i spetsen. Den gamla med s.k. Tall bottle har alla köpts in på Whisky Auction. Var lika god som jag kunde minnas den sedan tidigare. Detta var också den första whisky som SMAD röstade fram som Årets Malt. Tyvärr måste man konstatera att de två senaste buteljeringarna från 2013 och 2014 inte alls uppnår samma klass. OK whisky men långt efter den gamla klassiska.
Trots detta så kändes det som en ynnest att vid samma provning få chansen att prova tre olika 21-åringar. Tyvärr finns det inga planer på att återskapa den klassiska varianten. Enligt Frank så var en del av whiskyn äldre än 21 år, upp till 30 - 35 år gammal. Franks Mystery Dram var ett unikt fatprov. I samband med 2013 års Springbank Open Day var det en middag för 20 personer och där var och en fick en flaska av just den här whiskyn. Deltagarna fick välja bland fem fatprover i lagerhuset vilket man tyckte bäst om och som sedan buteljerades för deltagarna. Troligen inte många som smakat den whiskyn tidigare!
Rundlets och Kilderkins är gamla fatstorlekar på 100 resp. 50 liter. Små fat ger ju en snabbare mognad och här ger 6 års lagringstid ungefär lika mycket effekt som 10 år i vanliga fat. En nackdel är dock den stora avdunstningen, ca 7 %/år.
De tre whisky som tillverkas i Springbank-destilleriet har alla olika tillverkningsprocesser. Longrow som är dubbeldestillerad har en rökhalt på 40 - 50 ppm i malten. Springbank sägs vara destillerad 2½ gång, men om man beaktar hur mycket som destillerats 2 resp. 3 gånger så blir det snarare 2,8 gånger. Fenolhalten i malten är ca 8 ppm. Hazelburn är en trippeldestillerad whisky med helt orökt malt.
Bernt Sjödin
Glas 1 | Kilkerran WIP 4, 46 %, ca 8 år, 605:- | 1 | poäng |
Glas 2 | Hazelburn 12yo, 46 %, 769:- | 25 | poäng |
Glas 3 | Springbank Rundlets & Kilderkins, 49,4 %, 775:- | 18 | poäng |
Glas 4 | Springbank 9yo/2004-2013 Gaja Barolo, 54,7 %, 802:- | 31 | poäng |
Glas 5 | Springbank 21yo Tall bottle, 46 %, 3805:- | 394 | poäng |
Glas 6 | Springbank 21yo/B2013, 46 %, 2583:- | 55 | poäng |
Glas 7 | Springbank 21yo/B2014, 46 %, 2299:- | 101 | poäng |
Glas 8 | Longrow Red 11yo Batch 2, 53,7 %, 682:- | 77 | poäng |
Glas 9 | Longrow 15yo/1998-2014 Madeira Wood,49,0 %, fatprov | 271 | poäng |
Färg: Ljus guld – guld
Doft: Ungdomlig, kryddig, vanilj
Smak: Kryddig, vanilj, citrustoner
Eftersmak: Pepprig, vanilj, sötma, medellång
Poäng: 80
Färg:Guldfärgad
Doft:Bränt gummi, torkad frukt, kryddtoner
Smak:Söt, kryddig, lite eldig
Eftersmak:Lite eldig, torkad frukt, kryddig, söt, ganska lång
Poäng:87
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Torkad frukt, stor
Smak:Söt, lite fat, torkad frukt, eldig
Eftersmak:Vanilj, söt, kryddig, ganska lång, lite sherrytoner
Poäng:89
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Ungdomlig, lite vinös
Smak:Choklad, eldig
Eftersmak:Lång med eldighet, choklad, söt, frukt
Poäng:87
Färg:Bärnsten
Doft:Stor, torkad frukt, russin, söta toner
Smak:Fyllig, kryddig, torkad frukt
Eftersmak:Lång, choklad, söt, torkad frukt
Poäng:96
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Måttlig, mjuk, vaniljtoner
Smak:Kryddig, vanilj, lite eldig
Eftersmak:Medellång med mycket vanilj, söt, lite choklad
Poäng:89
Färg:Guldfärgad
Doft:Vanilj, måttlig, lite exotisk frukt
Smak:Sötma, vanilj, kryddig
Eftersmak:Medellång med vanilj, sötma, lite kryddig, aning torkad frukt
Poäng:91
Färg:Bärnsten med aning rödton
Doft:Rök, vinös, fruktig/röda bär
Smak:Fruktig, kryddig, lite rök
Eftersmak:Rök, fruktig, vinös, plommon, söt
Poäng:88
Färg:Ljus bärnsten - bärnsten
Doft:Mjuka röktoner, komplex, persikotoner
Smak:Sötma, fyllig, röktoner
Eftersmak:Lång, söt, lite röktoner, choklad
Poäng:93
Doft:Frukt, vanilj, sötma, kryddor, choklad, äpplen, persika
Smak:Kryddor, sötma, vanilj, toffee, frukt, sockrig
Eftersmak:Sötma, frukt, godis
Poäng:85
Doft:Frukt, kryddor, vanilj, godis, lite ek, choklad
Smak:Kryddor, choklad, frukt, ek, vanilj
Eftersmak:Vanilj, frukt, kryddor, ek
Poäng:87
Doft:Frukt, äpplen, godis, sötma, vanilj, choklad, lite ek
Smak:Kryddor, choklad, ek, peat, vanilj, sötma, godis
Eftersmak:Ek, coklad, godis, sötma, vanlij, lång
Poäng:89
Doft:Kryddor, lite vinls, vanilj, ek, frukter
Smak:Choklad, kryddor, lite vin, tyngd, ek
Eftersmak:Choklad, kryddor, vin, frukt, lång
Poäng:88
Doft:Sherry, choklad, sötma, ek, ålder, frukt, godis, plommon, russin
Smak:Choklad, sherrytoner, frukt, godis, kryddor, ek, ålder, mandel, godis
Eftersmak:Kryddor, godis, ek, choklad, ålder, lagerhus, mycket lång
Poäng:95
Doft:Sötma, choklad, vanilj, ek, kryddor, mjuk
Smak:Choklad, ek, godis, frukt, vanilj, lite bär, blommig
Eftersmak:Vanilj, ek, godis, choklad
Poäng:91
Doft:Ek, choklad, sherrytoner, vanilj, mjuk, toffee
Smak:Ek, choklad, godis kryddor, frukter nougat
Eftersmak:Frukt, vanilj, godis
Poäng:92
Doft:Lätt rök, lite vintoner, sötma, ek, choklad, kryddor, nötig
Smak:Rök, vin, svavel, frukter, kryddor, lite sälta
Eftersmak:Krutrök, vin, godis, ek
Poäng:86
Doft:Ek, frukt, godis, kryddor, choklad, mjuk, ålder, sherry, sötma
Smak:Ek, godis, ålder, kryddor, vanilj
Eftersmak:Ek, sötma, vanilj, ålder, komplex
Poäng:95
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024