Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno | 024-07-25 Inbjudan ute till Whiskykräftskiva med Hasse Nilsson
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Japan. Vi har tidigare pratat om hur Torii och Taketsuru skapade den japanska whiskyn. Men hur såg det ut i Japan före det ?. I tidernas begynnelse drack japanerna saké. Det är ett risvin gjort på polerat ris. Det jäses till en alkoholhalt om uppemot 25%. I mitten av 1500 talet finns de första skrivna bevisen på destillering i Japan. Man destillerade i små pot stills och fick shochu. När kolonn apparaten uppfanns började japanerna att destillera sin shochu i den. 1854 diskuterades ett handelsavtal mellan USA och Japan. För att få japanerna välvilligt inställda hade amerikanerna med sig whisky och bourbon. Japanerna försökte sedan kopiera denna dryck men det de fick fram liknade inte originalen speciellt mycket. Kanske bland annat för att de jäste på samma sätt som de jäst fram sin saké. Det var heller ingen före Torii som lyckades få whisky tillverkningen speciellt lönsam.
Karuizawa.
Aktivt eller inte ?. Här går faktiskt källorna isär. Ulf Buxrud skriver i sin bok att destilleriet är stängt men i Malt Whisky Yearbook står det att destilleriet är aktivt. Karuizawa byggdes 1955 och började redan 1958 importera färduig malt från Skottland och blev således först med detta. Destilleriet ligger i närheten av en aktiv vulkan och barn och ungdomar använder skyddshjälmar utomhus som skydd.
Destilleriet moderniserades 1962 och de pot stills man då installerade var koleldade men de konverterades senare till gaseldning. 1991 bytte man ut sina 8 washbacks mot nya byggda i trä och stål. De tidigare hade varit byggda i betong och epoxy !!. I början lagrade man all sin whisky på fat i japansk ek men numera importerar man 90% av faten från Spanien och resten från USA. Destilleriets kapacitet ligger på 150.000 liter per år.
Hanyu.
Byggdes 1941 men var från början i huvudsak ett shochu destilleri. Familjen Akuto som byggde Hanyu har gjort saké sedan 1626. Från början så gjorde de också en del grainwhisky, Men 1980 installerades två små pot stills och man började tillverka mal whisky. Vattnet kördes med lastbil från staden Chichibu. På grund av vikande vinster stängdes destilleriet 2000 och fyra år senare monterades utrustningen ner. Det finns i nuläget ungefär 400 fat kvar i lager och Ichiro använder dessa för sin serie Ichiros malt. Ichiro Akuto håller i dagsläget på att uppföra ett nytt whisky destilleri i Chichibu.
Glas 1 | Tamnavulin 12Y 40% | 1 | poäng |
Glas 2 | Highland Park 18Y OB | 33 | poäng |
Glas 3 | Glenfarclas 25Y OB 43% | 36 | poäng |
Glas 4 | Lochside Single Blend 1964 42Y 47,7% | 73 | poäng |
Glas 5 | Hanyu 20Y 1988-2008 Nice butt 9703 Full Proof Europe 55% | 84 | poäng |
Glas 6 | Glengoyne 2693 11Y 1997-2008 55,4% | 47 | poäng |
Glas 7 | Karuizawa 1994-2006 12Y Full Proof Europe 61% | 10 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Ung, maltig, vanilj, gräs, halm
Smak: Besk, tunn, malt
Eftersmak: Besk, malt, för lång
Poäng: 72
Doft: Sötma, vanilj, frukter, äpplen, lätt fatkaraktär
Smak: Sherry, bär, frukter, sötma, vanilj, lätt ek
Eftersmak: Ek, sherry, bär, lång
Poäng: 87
Doft: Bär, godis, vanilj, fat, bourbon toner, julkaka, komplex och mycket fin
Smak: Vanilj, fat, taniner, jul, godistoner, mycket fin och komplex
Eftersmak: Ek, tanin, vanilj, godis, bourbon toner, mycket lång
Poäng: 92
Doft: Spritig, sherry karaktär, fat, källare
Smak: Sherry, gummi, mycket fat, källare
Eftersmak: Gummi, källare, ek, lång
Poäng: 79
Doft: Choklad, spritig, maltig, en konstig lite otäck biton som försvann med vatten
Smak: Spritig, sherry, choklad, fat, gummi
Eftersmak: Gummi, sherry, låmg
Poäng: 81
Doft: Spritig, ung, gröna äpplen, frukt
Smak: Maltig, godis, frukter, god
Eftersmak: Maltig fräsch lång
Poäng: 90
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Guldfärgad
Doft: Spritig, vanilj, exotiska frukter
Smak: Vanilj, gula äpplen-fruktig
Eftersmak: Kort –medellång med tydliga vaniljtoner; en lätt whisky
Poäng: 70
Färg: Guld-ljus bärnsten
Doft: Russin, dadlar, sherrytoner, sötmatoner, fatkaraktär
Smak: Sötmatoner, russin, fattoner
Eftersmak: Medellång-lång med russin och fat
Poäng: 88
Single blended whisky, d.v.s. såväl grain- som maltwhisky från Lochside Distillery.
Färg: Guld-ljus bärnsten
Doft: Sädig-maltig, russin, fattoner
Smak: Sötma, sädig, tydliga fattoner, blir torr, pepprig
Eftersmak: Medellång med tydliga fattoner, torr
Poäng: 84
Färg: Bärnsten
Doft: Alkoholstark, fattoner, torkad frukt
Smak: Både sötmatoner och torr, fattoner, medelfyllig, torkade frukter
Eftersmak: Medellång med äpple, vanilj, torkad frukt, fat
Poäng: 90
Single cask buteljering exklusivt för Whisky Society Skåne.
Färg: Mörk bärnsten-brun
Doft: Stor, mycket torkad frukt, fattoner
Smak: Christmas cake, fattoner, aning sötma
Eftersmak: Lång med choklad och torkad frukt
Poäng: 91
Färg: Ljus guld
Doft: Vaniljtoner, maltig/kornig
Smak: Aning nyspritig, vanilj
Eftersmak: Medellång med vaniljtoner
Poäng: 75
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024