Provning 120 15 Års jubileum och Highland Park

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 120: 15 Års jubileum - 120421

Efter drygt två års förberedelser var det äntligen dags att fira SMAD:s 15-års jubileum lördag 21 april 2012. T.ex. tackade Martin Markvardsen ja 20 april 2010 till att komma och leda provningen. Ett antal månader senare började han undra vilket år som gällde. Extremt tidigt som vi bokade provningen. Men till en början visste vi inte hur vi skulle få tag på 15 olika destilleributeljeringar från Highland Park eftersom så många inte fanns tillgängliga på marknaden. Men genom den långa framförhållningen så löste det sig utan några större problem. Provningen planerades för 186 deltagare redan från början och endast för medlemmar samt deltagande på plats. Inga miniatyrer erbjöds denna gång. Liksom vid 10-årsjubiléet så var det ett paket som erbjöds, provning och mat, och till ett förmånligt pris.


Så småningom fick vi också OK från Gerry Tosh att även han skulle komma. Men genom att han ändrade arbetsuppgift från Global Brand Ambassador till Market Manager så var det andra engagemang som omöjliggjorde ett deltagande. I stället flög hans efterträdare Daryl Haldane från Skottland för att vara med och leda jubileumsprovningen tillsammans med Martin. Från Maxxium Sverige deltog dessutom Anneli Sjöblom, Mats Jansson och Joakim Leijon. Även vår meste provningsledare, Janne Groth, deltog som specialinbjuden gäst.


För att väcka intresset så informerades vid flera tillfällen om provningens innehåll m.m. Så här i efterhand så får man väl säga att vår marknadsföring av evenemanget lyckades väldigt bra. Inom knappt tre dygn var alla platser bokade till den största provningen betr. deltagarantal i SMAD:s historia. Martin Markvardsen berättade också att detta var den största Highland Park-provning som han kände till (antal deltagare x antal whisky). Något som kändes extra stimulerande för oss i styrelsen. Det finns ingen provning som har innehållit i närheten av så mycket förberedelse som den här provningen. Det visade sig sedan också vid provningen att allt förflöt utan missöden. I ett tidigt skede diskuterades hur vi skall hantera så många glas och om det krävs diskning i halvtid och upphällning av resterande whisky. En tidsödande process. Men med hjälp av Munskänkarna Borlänge och Avesta Whiskysällskap så kunde få fram erforderliga närmare 3000 glas.


Kl. 09.00 samlades styrelsen plus ytterligare några medhjälpare för att förbereda provningen och där den stora uppgiften naturligtvis var att hälla upp och ställa ut alla whisky. Naturligtvis hade Henric Madsen designat underlägg speciellt anpassade till provningen. Dessutom hade ett litet PM tagits fram som med några ord beskriver varje whisky. Dessutom lades en broschyr från Highland Park vid varje provningsplats.


Framåt 12.30 började de första medlemmarna anlända och möttes då bl.a. av en entréwhisky, Highland Park 1998. Innan dörrarna öppnades kl. 13.15 var kön lång och trängseln stor i Domnarvsgårdens entréhall. Många som ville vara i tid för att få en bra plats? Insläpp och lottförsäljning fungerade smidigt och på utsatt tid, kl. 14.00, kunde ordförande Anders hälsa välkommen.


Martin och Daryl lotsade oss sedan genom flight 1 och de sju HP som ingick. Dom berättade lite om Orkney´s historia, tillverkningen hos HP och presenterade resp. whisky. I pausen mellan flighterna serverades kaffe och resterande lotter såldes slut. Totalt såldes 1600 lotter - med god marginal nytt rekord. Efter pausen presenterade Anders våra gäster samt överräckte ett diplom till Joakim Leijon för Årets malt 2011 - Laphroaig 25yo buteljerad 2011. I flight 2 med åtta HP fortsatte Martin och Daryl sin presentation. Jag och flera med mig reagerade med fascination över att det var så tyst i lokalen även mot slutet av provningen. Whiskyn och föredragshållarna fångade tydligen all uppmärksamhet från auditoriet. Provningsledarna avtackades med varma applåder och på traditionsenligt sätt även med dalahästar modell större. Samt naturligtvis varsin SMAD-keps. Bernt höll också ett litet jubileumstal där några milstolpar i SMAD:s utveckling presenterades.


Är en fantastisk upplevelse när man får möjlighet att prova olika buteljeringar från ett destilleri som i det här fallet Highland Park. Det är då man verkligen märker skillnaderna och hur fatkompositionen ger olika karaktär. Det som för mig var mest överraskande var, att det hade använts amerikansk ek i så många av dagens whisky. Min huvudsakliga erfarenhet sedan tidigare är, att den europeiska eken är dominerande i Highland Park. Men här kom den kunskapen på skam då det visade sig att amerikansk ek med sin vanilj var vanligare än den europeiska. Man lär så länge man lever.


Eftersom såväl provning som middag genomfördes i samma lokal, källaren på Domnarvsgården, så krävdes en längre paus för duka om. Nu blev det äntligen tillåtet för deltagarna att köpa av den jubileumsöl som tagits fram till den här dagen. En öl som verkade falla många i smaken. Anders hade också gjort i ordning en tipspromenad så att medlemmarna "tvingades" gå ut och insupa lite frisk luft. När tipslappen lämnades in så erhöll resp. medlem en liten överraskningspresent - en t-shirt som tagits fram speciellt för provningen och med rockstjärne-t-shirt som förebild. I stället för turnéplan på ryggen så fanns här en förteckning på alla whisky som var med i provningen och i den turordning som de provades.  Eftersom styrelsemedlemmarna bar t-shirten redan under provningen så hade intresset väckts hos många deltagare som också ville ha en likadan.


Vad vore ett jubileum utan säckpipa? Vi hade lyckats engagera en säckpipeblåsare från Stockholm som spelade före provningen, i pauserna och i samband med middagen. Vilket härligt instrument! Ger riktiga Skottlandsvibbar.


Till middagen anslöt även några respektive så att vi var 200 personer som avnjöt en härlig middag. Hans Sundquist från Avesta Whiskysällskap förärade SMAD en liten gåva med anledning av de 15 åren - deras present till gäster, nämligen en mörksugga. Framåt kl. 23 vandrade många nöjda gäster hemåt (och styrelsen drog en suck av lättnad när nu allt var överståndet) och med vetskapen om att whisky för drygt 140.000 kr hade avnjutits.


Även våra provningsledare var helnöjda med tillställningen och förmånen att få komma och leda provningen. Så här skriver dom i mail efter provningen.


Först Martin Markvardsen: It was one of the greatest event in my time with Highland Park. The people that participated made the anniversary truly an evening to remember. Thank you once again for inviting Highland Park for this event it was a true and great honour to be there. hope to see you and all members again soon.


Daryl Haldane: I had an amazing time and it was a privilege to be part of your celebrations!! I look forward to my next trip to Borlange.


 

Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Highland Park 12yo, 40%, 399 kr



Glas 2

Highland Park Leif Eriksson, 40%, 559 kr     



Glas 3

Highland Park 1994, 40%, 559 kr



Glas 4

Highland Park 18yo, 43%, 589 kr



Glas 5

Highland Park 1990, 43%, 636 kr



Glas 6

Highland Park 21yo, 47,5%, 1490 kr



Glas 7

Highland Park 25yo, 48,1%, 1995 kr



Glas 8

Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus Ed. 1, 52,6%, 1049 kr



Glas 9

Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus Ed. 2, 55%, 1049 kr



Glas 10

Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon Ed. 3, 54,9%, 1730 kr



Glas 11

Highland Park 16yo Thor Edition 1, 52,1%, 1295 kr



Glas 12

Highland Park 30yo, 48,1%, 3495 kr

3e

Plats

Glas 13

Highland Park 1978/2011, 47,8%, 2850 kr



Glas 14

Highland Park 37yo/1973-2010, 50,6%, 5500 kr

2a

Plats

Glas 15

Highland Park 40yo, 48,3%, 11995 kr

1a

Plats

Provningsnoteringar Per Eriksson


Highland Park 12yo, 40%

Doft:                Sötma, honung godis, kola

Smak:             Äpplen, lätt rö, lite honung, godis, ungdom

Eftersmak:      Äpplen, lätt rök, sötma

Poäng:            82


Highland Park Leif Eriksson, 40%

Doft:                Sötma, ung, äpplen, lite bitter, lite ek

Smak:             Mjuk, choklad, godis, citrus, kryddor

Eftersmak:      Mjuk, choklad, godis, citrus, kryddor

Poäng:            85


Highland Park 1994, 40%

Doft:                Honung, lätt rökton, frukter, lite sherry

Smak:             Lätt rök, choklad, kryddor, godis

Eftersmak:      Choklad, lätt rök

Poäng:            86


Highland Park 18yo, 43%

Doft:                Citrus, honung, godis, sötma, choklad, lätt ek

Smak:              Honung, choklad, lätt ek, lite rök

Eftersmak:      Choklad ek godis, kryddor

Poäng:            87


Highland Park 1990, 43%

Doft:                Honung, sötma, lätt citrus, lätt ek, kryddor

Smak:             Citrus, choklad, lätt ek, kryddor

Eftersmak:      Honung godis, kryddor, lätt ek

Poäng:            88


Highland Park 21yo, 47,5%

Doft:                Fin sötma, lätt honung, lite ek, lätt touch av taniner, lite spritig

Smak:             Ek, choklad, godis, kryddor, sherry, frukt

Eftersmak:      Sherry, torkad frukt, choklad

Poäng:            91


Highland Park 25yo, 48,1%

Doft:                Ek, choklad godis, lätt sherry, frukter, citrus

Smak:             Ek choklad, nötter, taniner, godis, komplex

Eftersmak:      Godis, frukt, choklad, ek taniner

Poäng:            92


Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus Edition 1, 52,6%

Doft:                Sötma, lätt spritig, lite rök, honung, citrus, kryddor

Smak:             Sötma, choklad, kryddor, ek, vanilj

Eftersmak:      Ek, ljus choklad, kryddor, ek vanilj

Poäng:            89


Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus Edition 2, 55%

Doft:                Lätt rök, äpplen, ung, kryddor, sherry

Smak:             Rök, kryddor, peppar, sälta, ek, läder

Eftersmak:      Sälta, ek, rök, kryddor

Poäng:            87


Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon Edition 3, 54,9%

Doft:                Lätt ek, honung, godis, frukter, kryddor, torr, choklad, vanilj

Smak:             Vanilj, lätt rök, godis, kryddor, sälta, kakao

Eftersmak:      Rök, choklad, kryddor, lite ek

Poäng:            90


Highland Park 16yo Thor Edition 1 Valhalla Collection, 52,1%

Doft:                Frukt, lätt rök, ek, choklad

Smak:             Choklad, ek, rök, vanilj, sötma

Eftersmak:      Bär, godis, ek, lite rök, lång

Poäng:            91


Highland Park 30yo, 48,1%

Doft:                Ek, choklad, komplex, taniner, frukt, fikon, dadlar, sherry toner

Smak:             Choklad, honung, apelsin, persika, ek, frukter, godis, komplex, gräddkola

Eftersmak:      Ek, frukter, kryddor, godis

Poäng:            93


Highland Park 1978/2011, 47,8%

Doft:                Frukt, ek, choklad, sötma, godis, torkad frukt, honung, sherrytoner, vanilj

Smak:             Choklad, godis, ek, honung, sötma, vanilj

Eftersmak:      Ek, vanilj, choklad, godis, lång

Poäng:            94


Highland Park 37yo/1973-2010, 50,6%

Doft:                Mjuk, choklad, ek, sherry, torkad frukt, godis, komplex, tropisk frukt

Smak:             Ek, choklad, nötter, gräddkola, komplex

Eftersmak:      Ek, frukter, choklad, godis, mycket lång

Poäng:            95


Highland Park 40yo, 48,3%

Doft:                Ek, ålder, choklad, sherry, taniner, mycket komplex

Smak:             Ek, ålder, lite rök, kryddor, citrus, taniner, godis, enorm

Eftersmak:      Ek, ålder, rök, balanserad

Poäng:            96


Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Highland Park 12yo, 40%

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Russintoner, aningen ungdomlig, honungstoner

Smak:             Sötma, kryddig, röktoner

Eftersmak:      Röktoner, sötma, russintoner, aning fattoner

Poäng:            80


Highland Park Leif Eriksson, 40%

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Vaniljtoner, mogna äpplen

Smak:             Sötma, honung, russin, vanilj

Eftersmak:      Vanilj, kryddig, sötma, chokladtoner kommer efter någon minut

Poäng:            82


Highland Park 1994, 40%

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Kryddtoner, knuten, aning frukttoner

Smak:             Vaniljtoner, oljig, lite frukt

Eftersmak:      Aning fat, vanilj, lite torkad frukt, aning choklad

Poäng:            83


Highland Park 18yo, 43%

Färg:               Mörk guld

Doft:                Torkad frukt, fattoner

Smak:             Torkad frukt, kryddig, sötma

Eftersmak:      Fattoner, torkad frukt, torr, honungstoner, lite choklad

Poäng:            87


Highland Park 1990, 43%

Färg:               Mörk guld

Doft:                Citrustoner, frisk, äpple

Smak:             Aning lätt, kryddtoner

Eftersmak:      Aning fat, äpple/frukt

Poäng:            85


Highland Park 21yo, 47,5%

Färg:               Mörk guld 

Doft:                Lite torkad frukt, vaniljtoner, röktoner 

Smak:             Fyllig, vanilj, fattoner

Eftersmak:      Vanilj, söt, lite russin, lång

Poäng:            89


Highland Park 25yo, 48,1%

Färg:               Bärnsten     

Doft:                Torkad frukt, stor, fattoner

Smak:             Torkad frukt, mycket sherry, fattoner

Eftersmak:      Lång med mycket torkad frukt, chokladtoner

Poäng:            92


Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus Edition 1, 52,6%

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:                Vaniljtoner, lite torkad frukt, äppeltoner

Smak:             Sötma, vanilj, aning fat

Eftersmak:      Vanilj, vaniljsötma

Poäng:            87


Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus Edition 2, 55%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Röktoner, vaniljtoner, lite russin

Smak:             Sötma, vanilj, lite fat

Eftersmak:      Söt, vanilj, äpplig

Poäng:            85


Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon Edition 3, 54,9%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Torkad frukt, aning vanilj och fat

Smak:             Torkad frukt, sötma

Eftersmak:      Söt, vaniljtoner, russin

Poäng:            90


Highland Park 16yo Thor Edition 1 Valhalla Collection, 52,1%

Färg:               Mörk guld

Doft:                Vaniljtoner, äpplig

Smak:             Vanilj, lite torkad frukt, sötmatoner

Eftersmak:      Vaniljsötma, vanilj, lite russin

Poäng:            84


Highland Park 30yo, 48,1%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Stor, torkad frukt

Smak:             Söt, mycket torkad frukt, fattoner, "krämig"

Eftersmak:      Choklad, torkad frukt, lång

Poäng:            94


Highland Park 1978/2011, 47,8%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Lite knuten, vaniljtoner?, äpple

Smak:             Fruktig, vanilj, sötmatoner

Eftersmak:      Vaniljtoner, fattoner

Poäng:            90


Highland Park 37yo/1973-2010, 50,6%

Färg:               Bärnsten

Doft:                Måttlig, aning vanilj

Smak:             Fyllig, vaniljtoner, lite torkad frukt

Eftersmak:      Vaniljtoner, kryddig-kryddpeppar, lite choklad kommer så småningom

Poäng:            90


Highland Park 40yo, 48,3%

Färg:               Bärnsten

Doft:               Torkad frukt, fattoner

Smak:             Mycket torkad frukt, sötmatoner, fattoner

Eftersmak:     Torkad frukt, sötma, aning fat, lång, lite vanilj

Poäng:            93


2012-05-07

Bernt Sjödin