Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Efter drygt två års förberedelser var det äntligen dags att fira SMAD:s 15-års jubileum lördag 21 april 2012. T.ex. tackade Martin Markvardsen ja 20 april 2010 till att komma och leda provningen. Ett antal månader senare började han undra vilket år som gällde. Extremt tidigt som vi bokade provningen. Men till en början visste vi inte hur vi skulle få tag på 15 olika destilleributeljeringar från Highland Park eftersom så många inte fanns tillgängliga på marknaden. Men genom den långa framförhållningen så löste det sig utan några större problem. Provningen planerades för 186 deltagare redan från början och endast för medlemmar samt deltagande på plats. Inga miniatyrer erbjöds denna gång. Liksom vid 10-årsjubiléet så var det ett paket som erbjöds, provning och mat, och till ett förmånligt pris.
Så småningom fick vi också OK från Gerry Tosh att även han skulle komma. Men genom att han ändrade arbetsuppgift från Global Brand Ambassador till Market Manager så var det andra engagemang som omöjliggjorde ett deltagande. I stället flög hans efterträdare Daryl Haldane från Skottland för att vara med och leda jubileumsprovningen tillsammans med Martin. Från Maxxium Sverige deltog dessutom Anneli Sjöblom, Mats Jansson och Joakim Leijon. Även vår meste provningsledare, Janne Groth, deltog som specialinbjuden gäst.
För att väcka intresset så informerades vid flera tillfällen om provningens innehåll m.m. Så här i efterhand så får man väl säga att vår marknadsföring av evenemanget lyckades väldigt bra. Inom knappt tre dygn var alla platser bokade till den största provningen betr. deltagarantal i SMAD:s historia. Martin Markvardsen berättade också att detta var den största Highland Park-provning som han kände till (antal deltagare x antal whisky). Något som kändes extra stimulerande för oss i styrelsen. Det finns ingen provning som har innehållit i närheten av så mycket förberedelse som den här provningen. Det visade sig sedan också vid provningen att allt förflöt utan missöden. I ett tidigt skede diskuterades hur vi skall hantera så många glas och om det krävs diskning i halvtid och upphällning av resterande whisky. En tidsödande process. Men med hjälp av Munskänkarna Borlänge och Avesta Whiskysällskap så kunde få fram erforderliga närmare 3000 glas.
Kl. 09.00 samlades styrelsen plus ytterligare några medhjälpare för att förbereda provningen och där den stora uppgiften naturligtvis var att hälla upp och ställa ut alla whisky. Naturligtvis hade Henric Madsen designat underlägg speciellt anpassade till provningen. Dessutom hade ett litet PM tagits fram som med några ord beskriver varje whisky. Dessutom lades en broschyr från Highland Park vid varje provningsplats.
Framåt 12.30 började de första medlemmarna anlända och möttes då bl.a. av en entréwhisky, Highland Park 1998. Innan dörrarna öppnades kl. 13.15 var kön lång och trängseln stor i Domnarvsgårdens entréhall. Många som ville vara i tid för att få en bra plats? Insläpp och lottförsäljning fungerade smidigt och på utsatt tid, kl. 14.00, kunde ordförande Anders hälsa välkommen.
Martin och Daryl lotsade oss sedan genom flight 1 och de sju HP som ingick. Dom berättade lite om Orkney´s historia, tillverkningen hos HP och presenterade resp. whisky. I pausen mellan flighterna serverades kaffe och resterande lotter såldes slut. Totalt såldes 1600 lotter - med god marginal nytt rekord. Efter pausen presenterade Anders våra gäster samt överräckte ett diplom till Joakim Leijon för Årets malt 2011 - Laphroaig 25yo buteljerad 2011. I flight 2 med åtta HP fortsatte Martin och Daryl sin presentation. Jag och flera med mig reagerade med fascination över att det var så tyst i lokalen även mot slutet av provningen. Whiskyn och föredragshållarna fångade tydligen all uppmärksamhet från auditoriet. Provningsledarna avtackades med varma applåder och på traditionsenligt sätt även med dalahästar modell större. Samt naturligtvis varsin SMAD-keps. Bernt höll också ett litet jubileumstal där några milstolpar i SMAD:s utveckling presenterades.
Är en fantastisk upplevelse när man får möjlighet att prova olika buteljeringar från ett destilleri som i det här fallet Highland Park. Det är då man verkligen märker skillnaderna och hur fatkompositionen ger olika karaktär. Det som för mig var mest överraskande var, att det hade använts amerikansk ek i så många av dagens whisky. Min huvudsakliga erfarenhet sedan tidigare är, att den europeiska eken är dominerande i Highland Park. Men här kom den kunskapen på skam då det visade sig att amerikansk ek med sin vanilj var vanligare än den europeiska. Man lär så länge man lever.
Eftersom såväl provning som middag genomfördes i samma lokal, källaren på Domnarvsgården, så krävdes en längre paus för duka om. Nu blev det äntligen tillåtet för deltagarna att köpa av den jubileumsöl som tagits fram till den här dagen. En öl som verkade falla många i smaken. Anders hade också gjort i ordning en tipspromenad så att medlemmarna "tvingades" gå ut och insupa lite frisk luft. När tipslappen lämnades in så erhöll resp. medlem en liten överraskningspresent - en t-shirt som tagits fram speciellt för provningen och med rockstjärne-t-shirt som förebild. I stället för turnéplan på ryggen så fanns här en förteckning på alla whisky som var med i provningen och i den turordning som de provades. Eftersom styrelsemedlemmarna bar t-shirten redan under provningen så hade intresset väckts hos många deltagare som också ville ha en likadan.
Vad vore ett jubileum utan säckpipa? Vi hade lyckats engagera en säckpipeblåsare från Stockholm som spelade före provningen, i pauserna och i samband med middagen. Vilket härligt instrument! Ger riktiga Skottlandsvibbar.
Till middagen anslöt även några respektive så att vi var 200 personer som avnjöt en härlig middag. Hans Sundquist från Avesta Whiskysällskap förärade SMAD en liten gåva med anledning av de 15 åren - deras present till gäster, nämligen en mörksugga. Framåt kl. 23 vandrade många nöjda gäster hemåt (och styrelsen drog en suck av lättnad när nu allt var överståndet) och med vetskapen om att whisky för drygt 140.000 kr hade avnjutits.
Även våra provningsledare var helnöjda med tillställningen och förmånen att få komma och leda provningen. Så här skriver dom i mail efter provningen.
Först Martin Markvardsen: It was one of the greatest event in my time with Highland Park. The people that participated made the anniversary truly an evening to remember. Thank you once again for inviting Highland Park for this event it was a true and great honour to be there. hope to see you and all members again soon.
Daryl Haldane: I had an amazing time and it was a privilege to be part of your celebrations!! I look forward to my next trip to Borlange.
Glas 1 | Highland Park 12yo, 40%, 399 kr | ||
Glas 2 | Highland Park Leif Eriksson, 40%, 559 kr | ||
Glas 3 | Highland Park 1994, 40%, 559 kr | ||
Glas 4 | Highland Park 18yo, 43%, 589 kr | ||
Glas 5 | Highland Park 1990, 43%, 636 kr | ||
Glas 6 | Highland Park 21yo, 47,5%, 1490 kr | ||
Glas 7 | Highland Park 25yo, 48,1%, 1995 kr | ||
Glas 8 | Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus Ed. 1, 52,6%, 1049 kr | ||
Glas 9 | Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus Ed. 2, 55%, 1049 kr | ||
Glas 10 | Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon Ed. 3, 54,9%, 1730 kr | ||
Glas 11 | Highland Park 16yo Thor Edition 1, 52,1%, 1295 kr | ||
Glas 12 | Highland Park 30yo, 48,1%, 3495 kr | 3e | Plats |
Glas 13 | Highland Park 1978/2011, 47,8%, 2850 kr | ||
Glas 14 | Highland Park 37yo/1973-2010, 50,6%, 5500 kr | 2a | Plats |
Glas 15 | Highland Park 40yo, 48,3%, 11995 kr | 1a | Plats |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Highland Park 12yo, 40%
Doft: Sötma, honung godis, kola
Smak: Äpplen, lätt rö, lite honung, godis, ungdom
Eftersmak: Äpplen, lätt rök, sötma
Poäng: 82
Highland Park Leif Eriksson, 40%
Doft: Sötma, ung, äpplen, lite bitter, lite ek
Smak: Mjuk, choklad, godis, citrus, kryddor
Eftersmak: Mjuk, choklad, godis, citrus, kryddor
Poäng: 85
Highland Park 1994, 40%
Doft: Honung, lätt rökton, frukter, lite sherry
Smak: Lätt rök, choklad, kryddor, godis
Eftersmak: Choklad, lätt rök
Poäng: 86
Highland Park 18yo, 43%
Doft: Citrus, honung, godis, sötma, choklad, lätt ek
Smak: Honung, choklad, lätt ek, lite rök
Eftersmak: Choklad ek godis, kryddor
Poäng: 87
Highland Park 1990, 43%
Doft: Honung, sötma, lätt citrus, lätt ek, kryddor
Smak: Citrus, choklad, lätt ek, kryddor
Eftersmak: Honung godis, kryddor, lätt ek
Poäng: 88
Highland Park 21yo, 47,5%
Doft: Fin sötma, lätt honung, lite ek, lätt touch av taniner, lite spritig
Smak: Ek, choklad, godis, kryddor, sherry, frukt
Eftersmak: Sherry, torkad frukt, choklad
Poäng: 91
Highland Park 25yo, 48,1%
Doft: Ek, choklad godis, lätt sherry, frukter, citrus
Smak: Ek choklad, nötter, taniner, godis, komplex
Eftersmak: Godis, frukt, choklad, ek taniner
Poäng: 92
Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus Edition 1, 52,6%
Doft: Sötma, lätt spritig, lite rök, honung, citrus, kryddor
Smak: Sötma, choklad, kryddor, ek, vanilj
Eftersmak: Ek, ljus choklad, kryddor, ek vanilj
Poäng: 89
Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus Edition 2, 55%
Doft: Lätt rök, äpplen, ung, kryddor, sherry
Smak: Rök, kryddor, peppar, sälta, ek, läder
Eftersmak: Sälta, ek, rök, kryddor
Poäng: 87
Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon Edition 3, 54,9%
Doft: Lätt ek, honung, godis, frukter, kryddor, torr, choklad, vanilj
Smak: Vanilj, lätt rök, godis, kryddor, sälta, kakao
Eftersmak: Rök, choklad, kryddor, lite ek
Poäng: 90
Highland Park 16yo Thor Edition 1 Valhalla Collection, 52,1%
Doft: Frukt, lätt rök, ek, choklad
Smak: Choklad, ek, rök, vanilj, sötma
Eftersmak: Bär, godis, ek, lite rök, lång
Poäng: 91
Highland Park 30yo, 48,1%
Doft: Ek, choklad, komplex, taniner, frukt, fikon, dadlar, sherry toner
Smak: Choklad, honung, apelsin, persika, ek, frukter, godis, komplex, gräddkola
Eftersmak: Ek, frukter, kryddor, godis
Poäng: 93
Highland Park 1978/2011, 47,8%
Doft: Frukt, ek, choklad, sötma, godis, torkad frukt, honung, sherrytoner, vanilj
Smak: Choklad, godis, ek, honung, sötma, vanilj
Eftersmak: Ek, vanilj, choklad, godis, lång
Poäng: 94
Highland Park 37yo/1973-2010, 50,6%
Doft: Mjuk, choklad, ek, sherry, torkad frukt, godis, komplex, tropisk frukt
Smak: Ek, choklad, nötter, gräddkola, komplex
Eftersmak: Ek, frukter, choklad, godis, mycket lång
Poäng: 95
Highland Park 40yo, 48,3%
Doft: Ek, ålder, choklad, sherry, taniner, mycket komplex
Smak: Ek, ålder, lite rök, kryddor, citrus, taniner, godis, enorm
Eftersmak: Ek, ålder, rök, balanserad
Poäng: 96
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Highland Park 12yo, 40%
Färg: Guldfärgad
Doft: Russintoner, aningen ungdomlig, honungstoner
Smak: Sötma, kryddig, röktoner
Eftersmak: Röktoner, sötma, russintoner, aning fattoner
Poäng: 80
Highland Park Leif Eriksson, 40%
Färg: Guldfärgad
Doft: Vaniljtoner, mogna äpplen
Smak: Sötma, honung, russin, vanilj
Eftersmak: Vanilj, kryddig, sötma, chokladtoner kommer efter någon minut
Poäng: 82
Highland Park 1994, 40%
Färg: Guldfärgad
Doft: Kryddtoner, knuten, aning frukttoner
Smak: Vaniljtoner, oljig, lite frukt
Eftersmak: Aning fat, vanilj, lite torkad frukt, aning choklad
Poäng: 83
Highland Park 18yo, 43%
Färg: Mörk guld
Doft: Torkad frukt, fattoner
Smak: Torkad frukt, kryddig, sötma
Eftersmak: Fattoner, torkad frukt, torr, honungstoner, lite choklad
Poäng: 87
Highland Park 1990, 43%
Färg: Mörk guld
Doft: Citrustoner, frisk, äpple
Smak: Aning lätt, kryddtoner
Eftersmak: Aning fat, äpple/frukt
Poäng: 85
Highland Park 21yo, 47,5%
Färg: Mörk guld
Doft: Lite torkad frukt, vaniljtoner, röktoner
Smak: Fyllig, vanilj, fattoner
Eftersmak: Vanilj, söt, lite russin, lång
Poäng: 89
Highland Park 25yo, 48,1%
Färg: Bärnsten
Doft: Torkad frukt, stor, fattoner
Smak: Torkad frukt, mycket sherry, fattoner
Eftersmak: Lång med mycket torkad frukt, chokladtoner
Poäng: 92
Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus Edition 1, 52,6%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Vaniljtoner, lite torkad frukt, äppeltoner
Smak: Sötma, vanilj, aning fat
Eftersmak: Vanilj, vaniljsötma
Poäng: 87
Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus Edition 2, 55%
Färg: Bärnsten
Doft: Röktoner, vaniljtoner, lite russin
Smak: Sötma, vanilj, lite fat
Eftersmak: Söt, vanilj, äpplig
Poäng: 85
Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon Edition 3, 54,9%
Färg: Bärnsten
Doft: Torkad frukt, aning vanilj och fat
Smak: Torkad frukt, sötma
Eftersmak: Söt, vaniljtoner, russin
Poäng: 90
Highland Park 16yo Thor Edition 1 Valhalla Collection, 52,1%
Färg: Mörk guld
Doft: Vaniljtoner, äpplig
Smak: Vanilj, lite torkad frukt, sötmatoner
Eftersmak: Vaniljsötma, vanilj, lite russin
Poäng: 84
Highland Park 30yo, 48,1%
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, torkad frukt
Smak: Söt, mycket torkad frukt, fattoner, "krämig"
Eftersmak: Choklad, torkad frukt, lång
Poäng: 94
Highland Park 1978/2011, 47,8%
Färg: Bärnsten
Doft: Lite knuten, vaniljtoner?, äpple
Smak: Fruktig, vanilj, sötmatoner
Eftersmak: Vaniljtoner, fattoner
Poäng: 90
Highland Park 37yo/1973-2010, 50,6%
Färg: Bärnsten
Doft: Måttlig, aning vanilj
Smak: Fyllig, vaniljtoner, lite torkad frukt
Eftersmak: Vaniljtoner, kryddig-kryddpeppar, lite choklad kommer så småningom
Poäng: 90
Highland Park 40yo, 48,3%
Färg: Bärnsten
Doft: Torkad frukt, fattoner
Smak: Mycket torkad frukt, sötmatoner, fattoner
Eftersmak: Torkad frukt, sötma, aning fat, lång, lite vanilj
Poäng: 93
2012-05-07
Bernt Sjödin
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024