Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Enligt ursprungligt program skulle Frank McHardy ha besökt oss för att leda en Springbank-provning 6 april. Men av familjeskäl så kunde han inte komma till Sverige. Michael Urquhart från Gordon & MacPhail och Benromach var tänkt för en senare provning, men det gick nu att ordna så att han kom vid detta tillfälle i stället. Som lite kuriosa kan nämnas, att Michael skulle ha besökt SMAD i november 2010, men då tvingades han ställa in besöket av familjeskäl! Frank tänkte dock på oss och skickade via Michael en hälsning till SMAD.
I wish to pass on best regards to all my friends at the Single Malt Academy of Dalecarlia . I am so sorry that I cannot be with you tonight, however, I am sure that you will all have a wonderful evening with Michael . I hope to come back to Sweden later on this year and carry out a Springbank tasting for you. In the meantime if any of you are planning to be in Campbeltown on May 23 rd for our open day I would look forward to a chat and to share a dram with you. Have a great night.
Slainte
Frank
Så vi ser nu fram mot att Frank kan komma till SMAD under senare delen av hösten 2013.
24juli 1895 öppnade Gordon & MacPhail sin livsmedelsaffär i Elgin. En av delägarna var James Gordon som sedan tidigare hade goda kontakter med destillerier och därför kunde köpa från olika destillerier. Michael Urquharts farfar började arbeta hos G&M vid 14 års ålder och när affären var nyöppnad. 1915 blev han delägare för att någon månad senare bli ägare till hela företaget. Idag köper G&M eller har i lager från ett 80-tal destillerier. G%M är den överlägset störste oberoende buteljeraren i Skottland. Eftersom dom började sälja maltwhisky tidigt så är dom också en av de verkliga pionjärerna inom området. Fram till början av 1980-talet hade man ingen eller liten konkurrens inom maltwhiskyområdet. När det gäller gammal whisky så finns det ingen, varken oberoende buteljerare eller destilleri som kan uppvisa en sån mängd gamla fat som G&M.
Det har länge varit en dröm hos G&M att äga ett eget destilleri. Första gången man var med i en budgivning var 1950 då Strathisla såldes. Michaels farfar var beredd att bjuda £900 för destilleriet, men slutpriset för en annan köpare blev £960.
1993 kunde dock drömmen förverkligas. Benromach köptes av Diageo. Benromach hade stängt 1983 och all utrustning hade tagits bort, så vad man egentligen köpte var en byggnad och en vattenkälla. Målsättningen redan från början var att bland annat göra klassisk Speyside whisky av den typ som tillverkades på 1950-talet och tidigare, d.v.s. med en viss rökighet. Standard för Benromach är 12 ppm. Oktober 1998 var installationen klar och destilleriet kunde starta produktion. Invigningen förrättades av prins Charles. Den aktuella produktionsnivån är 135.000 liter alkohol/år och allt går till single malt. Benromach är därmed ett av Skottlands minsta destillerier. Produktionen som bedrivs vardagar under dagtid sköts av två personer, destillerichefen Keith Cruickshank och Mike (vet inte efternamn). Genom att man arbetar fen dagar så betyder det att det som jäser under helgen får en lång jästid. Man vill gärna ha lång jästid då man anser att det ger en mer smakrik och komplex whisky. När det gäller fat så har man 80 % bourbonfat (mest Heaven Hill) och 20 % sherryfat (mest Williams Humbert). Totalt har man 19.000 – 20.000 fat i lager; ca 7.000 i Elgin, 7.000 – 8.000 vid olika destillerier och resten hos Benromach.
När jag talade med Michael efter provningen så var han mycket nöjd. Han var också otroligt imponerad av att alla deltagare var på plats i tid! Lika kommentar som vi fick av Richard Paterson. Således inte helt vanligt att det är på det sättet. På väg till nästa provning i Örebro så fick jag följande hälsning via mejl från Michael.
Just a quick note to thank you and your colleagues from the SMAD board and members for your most generous hospitality during my stay in Borlange. It was great to be able to be able to tell everyone about what we do at G&M and Benromach and our philosophy in why we do what we do.
Glas 1 | Benromach 10yo, 43%; 247 kr (35 cl) | 13 | poäng |
Glas 2 | Benromach Organic, 43%; 499 kr | 13 | poäng |
Glas 3 | Benromach Peat Smoke, 46%; 585 kr | 25 | poäng |
Glas 4 | Benromach 30yo, 43%; 2599 kr | 134 | poäng |
Glas 5 | Linkwood Côte Rotie 21yo/1991-2012, 45%; 965 kr | 70 | poäng |
Glas 6 | Speymalt Macallan 1980-2012, 43%; 2725 kr | 150 | poäng |
Glas 7 | Old Pulteney 30yo/1980-2011, 45,8%; 1875 kr | 91 | poäng |
Glas 8 | Tamdhu 30yo, 43%; 1649 kr | 128 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Benromach 10yo, 43%
Doft: Sötma, vanilj, ljus choklad, mjölkchoklad, fruktkola
Smak: Liten ton av rök, choklad, kola, frukt, nötter lite ek
Eftersmak: Kryddor, choklad, nötter citrus, lite rök, frukt
Poäng: 84
Benromach Organic, 43%
Doft: Ung, ton av rök, sälta, vanilj, frukt, kryddor, peppar, citrus
Smak: Lite rök, sälta, kryddor, nötter, choklad, kola
Eftersmak: Rök, choklad, kryddor, sälta, godis
Poäng: 85
Benromach Peat Smoke, 46%
Doft: Ung, rökig, vanilj, frukt, äpplen
Smak: Äpplen, rök, ung, kryddor, choklad, sälta
Eftersmak: Rök, choklad, sälta, kryddor,
Poäng: 85
Benromach 30yo, 43%
Doft: Frukt, ek, choklad, godis, balanserad, fruktkola, toffee
Smak: Sötma, ek, choklad, vanilj, frukt, gräddkola, fudge
Eftersmak: Vanilj, ek, godis, frukt, choklad, lång
Poäng: 89
Linkwood 21yo/1991-2012 Côte Rotie, 45%
Doft: Sötma, vin, vanilj, frukt, bär, godis, känns ung, gräddkola
Smak: Vin, svavel, gräddkola, frukt
Eftersmak: Svavel
Poäng: 76
Speymalt Macallan 1980-2012, 43%
Doft: Vanilj, godis, ek, frukt, kryddor, lite taniner
Smak: Vanilj, sötma, kokos, ek, kryddor, frukt, choklad, godis
Eftersmak: Choklad, kokos, godis, ek, vanilj
Poäng: 92
Old Pulteney 30yo/1980-2011, 45,8%
Doft: Ek, frukt, sötma, choklad, vanilj, bär
Smak Ek, frukt, godis, vanilj, malt, kryddor, ljus choklad
Eftersmak: Ek, kryddor, vanilj, ljus choklad, godis, torkad frukt
Poäng: 91
Tamdhu 30yo, 43%
Doft: Sötma, ek, vanilj, ljus choklad, godis, komplex, mjuk, balanserad, kryddor
Smak: Ek, kryddor, choklad, godis, parfym, sötma
Eftersmak: Sötma, ek, choklad, vanilj, godis
Poäng: 90
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Benromach 10yo, 43%
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, svaga röktoner, gula mogna äpplen
Smak: Kryddig, lite fat, vanilj, choklad
Eftersmak: Kryddig, sötmatoner, lite torkad frukt, vaniljtoner, röktoner.
Poäng: 88
Fat: 9 år bourbonfat + 1 år sherryfat
Benromach Organic, 43%
Färg: Guldfärgad
Doft: Stor, citrus, vanilj, aning fat, svaga röktoner
Smak: Rund med vanilj och kryddighet
Eftersmak: Rökig, vanilj, oljig, lite sötma
Poäng: 87
Kommentar: 12 ppm i malten. Nästa utgåva av Organic blir med helt orökt malt. Benromach först i världen med 100% organisk whisky.
Benromach Peat Smoke, 46%
Färg: Ljus, halmfärgad
Doft: Röktoner, vanilj, fruktig
Smak: Rökig, kryddig, fattoner, vanilj
Eftersmak: Rökig, vanilj, gröna äpplen, sötmatoner
Poäng: 84
Fat: 100% bourbonfat, lkagrad 9 år
Kommentar: 53 ppm i malten, d.v.s. ungefär som Ardbeg
Benromach 30yo, 43%
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Ganska stordoft med vanilj, sötma, aprikos och lite fat
Smak: Medelfyllig, fat, torr
Eftersmak: Medellång – lång med fat, vanilj, fikon, mörk choklad
Poäng: 92
Fat: First + refill sherry casks
Linkwood 21yo/1991-2012 Côte Rotie, 45%
Färg: Mörk guld med tydliga rödtoner
Doft: Fattoner, röd frukt (vintoner?)
Smak: Torr, fattoner, fruktig
Eftersmak: Medellång, torr, kryddig, lite choklad, frukttoner
Poäng: 89
Kommentar: Totalt 1900 flaskor buteljerade
Speymalt Macallan 1980-2012, 43%
Färg: Ljus bärnsten – mörk guld
Doft: Fattoner, torkad frukt, ganska stor, vaniljtoner
Smak: Torkad frukt, fat
Eftersmak: Fattoner, torkad frukt, sötma, vanilj
Poäng: 88
Fat: First fill bourbonfat
Old Pulteney 30yo/1980-2011, 45,8%
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, måttlig/lite knuten, smågodis
Smak Vanilj, fattoner, torr, kryddig
Eftersmak: Ganska kort, lite fattoner, vanilj, lite choklad
Poäng: 86
Fat: Refill American hogshead
Tamdhu 30yo, 43%
Färg: Bärnsten, brun
Doft: Kryddig, mycket torkad frukt
Smak: Torkad frukt, kryddig, fat, choklad, torr
Eftersmak: Choklad, torr, fattoner, ganska lång
Poäng: 92+
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024