Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Nytt rekord! Så var det dags för den andra Japanprovningen under 2015 – första året med mer än en. I förhållande till den Karuizawa-provning som genomfördes i maj så kan detta sägas vara raka motsatsen. Här är det frågan om den nya ”trenden” för japansk whisky – en koncentration mot s.k. No Age Statement, d.v.s. whisky utan åldersangivelse. Beklagligt men den krassa verkligheten.
När det gäller Nikka, så har dom helt och hållet lämnat åldersangivelse för sitt standardsortiment. Det ryktas om samma sak även från Suntory (Yamazaki och Hakushu). Även om mängden NAS-whisky ökat även från Skottland, så är det inte alls i samma omfattning som från Nikka. Skälet till detta är, att det råder en akut brist på maltwhisky i Japan. Som Micke Nilsson berättade vid föregående provning, så minskade produktionen mellan 1980 och 2009 med 75 %! När nu suget ökar, så finns det inte tillräckligt med whisky i lager.
Bristen på whisky märks också på priserna. Förhållandevis höga priser även på ung whisky. För att inte tala om de lite äldre. Här har priserna skenat de senaste två åren. De två single cask som ingick i provningen hade köpts på Whisky Auction till egentligen alldeles för hög peng. Men vi ansåg att det måste finnas åtminstone något exklusivt. Här lyckades vi bara få tag på en flaska av vardera, varför deltagarna genom lottning fick en av de två. Med tanke på röstningsresultatet så kan väl ingen sägas ha blivit missgynnad eftersom det fick så gott som lika många röster och blev klara vinnare för kvällen.
Några ord om resp., whisky.
• Nikka All Malt – en blandnig av pot still whisky från Yoich och Miyagikyo och column still whisky från Miyagikyo.
• Yoichi No Age – ??
• Nikka Pure Malt – blandning av pot still whisky från Yoichi och Miyagikyo.
• Nikka Coffey Malt – maltwhisky som destillerats i column still, något som är ytterst sällsynt för en maltwhisky. Blandning av whisky inom intervallet 5 – 20 år.
• Nikka from the Barrel – maltwhisky från Yoichi och Miyagikyo och grainwhisky från Miyagikyo. Mest sålda Nikkawhisky i Europa. Varför 51,4 %? Är lika med 90 UK Proof.
• Miyagikyo 1999-2013 – en single cask som idag bara går att få tag på vida auktion.
• Yoichi 1989-2013 – ännu en single cask som är lika svår att få tag på.
Kvällens provningsledare, Sayumi Oyama är Nikkas European Brand Ambassador. Första gången under sina besök i Sverige som hon varit utanför Stockholm! Samma förhållande som gällde för Ian Millar, Glenfiddich, när han besökte oss för ett par år sedan. Sayumi åkte direkt från Borlänge till mässan i Nacka där hon bl.a. fick vara med och ta emot utmärkelser. Nikka from the Barrel erövrade en guldmedalj. Också den som fick störst uppskattning av kvällens deltagare förutom de två single casks.
Vad är då mina intryck av de whisky som provades? Med undantag av de två single casks, så är det inget som jag skulle jaga speciellt mycket för att få tag på. Känns tyvärr som en ordentlig kvalitetssänkning jämfört med vad vi varit vana vid att få från Japan. Jag har svårt att tro, att den kvalitetsnivå som visats här kommer att vara positivt för framtidsutvecklingen. Finns så många skottar som är bättre och mer prisvärda. Tror därför att det kommer att dröja ett antal år innan Japan är tillbaka på banan igen med kvalitet. Men sammanfattningsvis så tycker jag ändock att det var en provning som var väl värd att delta i. Den gav en aktuell status för japansk whisky och då i första hand Nikka.
Här är inbjudan som skickades ut
Glas 1 | Nikka All Malt, 40 %; 358 kr | 7 | poäng |
Glas 2 | Yoichi No Age, 43 %; 565 kr (50 cl) | 28 | poäng |
Glas 3 | Nikka Pure Malt Black, 43 %; 566 kr (50 cl) | 72 | poäng |
Glas 4 | Nikka Coffey Malt, 45 %; 999 kr | 129 | poäng |
Glas 5 | Nikka from the Barrel, 51,4 %; 379 kr (50 cl) | 107 | poäng |
Glas 6A | Miyagikyo 1999-2013 cask 300092, 61 %; 3850 kr | 202 | poäng |
Glas 6B | Yoichi 1989-2013 cask 100215, 62 %; 10600 kr | 198 | poäng |
Färg:Mörk guld – ljus bärnsten
Doft:Lite sötma, vanilj, röktoner
Smak:Sötma, lite rök/rök som växer, frukttoner
Eftersmak:Rök, pepprig, vaniljtoner, ganska kort
Poäng:80
Färg:Mörk guld – ljus bärnsten
Doft:Vanilj, lite maltig
Smak:Sötma, vanilj, kryddig/tannin
Eftersmak:Lite rök, vanilj, fattoner, kryddig
Poäng:84
Färg:Mörk guld – ljus bärnsten
Doft:Vanilj, fruktig, gula äpplen
Smak:Sötma, äpple, fattoner/kryddig
Eftersmak:Kort, lite vanilj, röktoner, lite choklad
Poäng:86
Färg:Mörk guld – ljus bärnsten
Doft:Vanilj, mycket äpple
Smak:Fat, kryddig, eldig
Eftersmak:Kaffetoner, fat, vanilj, lite sötma
Poäng:80
Färg:Mörk guld – ljus bärnsten
Doft:Röktoner, vanilj, äppeltoner
Smak:Sälta, vanilj, rök, fat
Eftersmak:Vanilj, fat, rök
Poäng:82
Färg:Guldfärgad
Doft:Vanilj, ganska stor
Smak:Sötma, vanilj, fat
Eftersmak:Vanilj, sötma, äpplig, ganska lång, lite fat
Poäng:91
Färg:Ljus bärnsten
Doft:Rök, torvig, fruktig, eldig
Smak:Eldig, rökig
Eftersmak:Lång, rökig, vaniljsötma, fruktig
Poäng:93
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024