Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Bushmill är världens äldsta destilleri, de fick sin licens redan 1608. Det är ett destilleri som har allt från mältning till destillering i huset. De är ett av de få destillerier både i Skottland och på Irland som mältar allt sitt korn själva. Det blir så mycket som 120 ton i veckan !. Detta ger 1.5 miljoner liter alkohol per år. Maximal kapacitet är hela 2.5 miljoner liter.
Whiskeyn de gör trippeldestilleras vilket gör den mjukare än den skotska. Den första destilleringen görs upp till 20% alkohol, den andra till 70% och den tredje till hela 85%. De har 4 pannor för den första destilleringen 3 st för den andra och 2 för den tredje.
Bushmill är mycket noga med sin lagring av whiskeyn. De anser att minst 50% av smaken kommer från lagringen. De använder Sherry, Portvins och Madeira fat samt även en del Bourbon fat från wild turkey. Faten används 3 gånger. Bushmill tillverkar sina egna fat på plats i Spanien som sedan ”lånas” ut till Sherrylagring hos Antonio Payez.
Colum höll samma provning i Karlstad, Göteborg och Stockholm som hos oss. Det var flest besökare hos oss. Göteborg kom på andra plats med 55 delatagare dvs långt från de 70 som besökte vår provning. Den röstning som vi gjorde stämmer inte riktigt med riksgenomsnittet då whiskeyn på bourbon fat vann.
2004-10-13
Bernt Sjödin/Per Eriksson
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Whisky med ålder 10-13 år ingår.
Färg: Ljus guld
Doft: Sädig, aning sherry och honung
Smak: Sädig/Mycket korn, vanilj, både sötma och torr
Eftersmak: Kort-medellång med tydliga sädestoner, aning choklad
Poäng: 80
Blandning av bourbon- och sherryfat som slutlagrats 6-9 månader på portvinsfat. Första utgåvan släpptes 1996.
Färg: Guldfärgad
Doft: Aning maltig, knuten, nöttoner
Smak: Ganska fyllig, sötmatoner, aning malt, chokladtoner
Eftersmak: Medellång med aning sötma, chokladtoner
Poäng: 85
Lagring 21 år på bourbon- alt. sherryfat och slutlagring 2 år på madeirafat; alltså en whisky som egentligen är 23 år gammal.
Färg: Bärnsten, röda toner
Doft: Tydliga malttoner
Smak: Torr, maltig, sötmatoner kommer, mörk choklad
Eftersmak: Medellång-lång med sötmatoner, malt, aning mörk choklad
Poäng: 83
Lagrad på romfat från början.
Färg: Ljus guld
Doft: Mjuk, malttoner, vanilj
Smak: Fyllig, söt, maltig, aning pepprig, aning choklad
Eftersmak: Ganska lång med malt, aning sötma, lite bitter, chokladtoner
Poäng: 87
Lagrad på bourbonfat från början.
Färg: Ljus guld
Doft: Vanilj, malttoner
Smak: Aning sötma, aning maltig, lite bitter
Eftersmak: Medellång med maltiga bittra toner
Poäng: 82
Lagrad på sherryfat från början.
Färg: Bärnsten
Doft: Sherrytoner, nötig
Smak: Mycket sötma, aning malt
Eftersmak: Medellång-lång med malttoner, ganska torr mot slutet, aning choklad
Poäng: 85
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024