Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
I samband med Whisky Convention i Nacka september 2010 så var vi ett antal medlemmar som kom i kontakt med Joanne Brown från Bruichladdich och imponerades av hennes utstrålning. När Joanne nu återkom till Sverige för att delta i Nackamässan så gav våra långvariga diskussioner med den svenske importören Bibendum ett positivt resultat. Av de kommentarer jag hörde efter provningen så var Joanne en uppskattad provningsledare.
Bruichladdich grundades 1881 och ser i en del avseenden ut ungefär som vid den tidpunkten. Destilleriet ligger vid Loch Indaal med Bowmore i synfältet rakt över vattnet. 1994 var Jim Beam ägare och stängde då destilleriet. I slutet av 2000 köptes destilleriet av Murray McDavid med Mark Reynier i spetsen. 2001 anställdes Jim McEwan som produktionschef och gick också in som delägare. 29 maj 2001 gjordes den första destillationen och det var Port Charlotte. Första destilleringen av Octomore gjordes 3 oktober 2002. I augusti 2012 köptes Bruichladdich av Rémy Cointreau. En händelse som många vid destilleriet ser positivt på.
Bruichladdich är den största privata arbetsgivaren på Islay med sina 55 anställda. En orsak till så många anställda är att man som enda destilleri på Islay även buteljerar vid destilleriet. Genom ägarförändringen så planeras för utökning av såväl produktion som buteljeringsanläggning. Jim McEwan planerar att gå i pension sommaren 2013 efter att ha gjort 50 år i whiskybranschen. Joanne var dock inte helt säker på att det blir så. Ägarförändringen och nya förutsättningar kan kanske få Jim att ändra sig.
Under 2012 har Bruichladdich för första gången sedan 2001 etablerat en s.k. core range. D.v.s. whisky som alltid skall finnas i programmet. Utöver The Laddie Ten som lanserades 2011 har nu även The Laddie Sixteen och The Laddie Twenty Two lanserats. Under året kommer också Octomore 10yo att lanseras.
Bruichladdich är det mest innovativa destilleriet i Skottland och har givit ut mängder av olika single malt whisky. Bland nyheterna finns nu också Bruichladdich som destillerats på korn från Islay. Man har kontrakt med ett antal spannmålsodlare som levererar sitt korn till
Bruichladdich.
De whisky som ingick i dagens provning är alla nyheter och de flesta av dom har inte lanserats i Sverige än, varför vi med hjälp av Bibendum har privatimporterat sex av kvällens åtta whisky.
Som en liten avslutning och överraskning bjöds deltagarna på Bruichladdich Rocks som serverades med en isbit. Whiskyn är gjord för att drickas på det sättet.
Inte bara vi som var nöjda med eftermiddagen. Även Joanne var nöjd och vi fick följande hälsning.
Hi!
Back safely to Glasgow yesterday and now working hard at my desk!
It was a pleasure to conduct a tasting for such a well organized and enthusiastic Whisky Club.
Take care and I'll see you again in Sweden or Islay soon!
Best Regards Joanne
Glas 1 | Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%; 499:- kr | 7 | poäng |
Glas 2 | Bruichladdich The Laddie Ten, 46%; 439:- kr | 20 | poäng |
Glas 3 | Bruichladdich The Laddie Sixteen, 46%; 699:- kr | 27 | poäng |
Glas 4 | Bruichladdich The Twenty Two, 46%; 1099:- kr | 114 | poäng |
Glas 5 | Bruichladdich Black Art 3, 22yo, 48,7%; 1199:- kr | 102 | poäng |
Glas 6 | Bruichladdich DNA 4, 27yo/1985, 49,3%; 2999:- kr | 56 | poäng |
Glas 7 | Port Charlotte Multi Vintage (The Peat Project), 46%; 449:- kr | 69 | poäng |
Glas 8 | Octomore 5.1, 59,5%; 1199:- kr | 37 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%
Doft: Ung, äpplen, sälta, kryddor
Smak: Ung, lite rå, sälta, kryddor
Eftersmak: Ung, sälta, vanilj, lång
Poäng: 72
Bruichladdich The Laddie Ten, 46%
Doft: Choklad, lite ek, sherrytoner, lite ungdom
Smak: Choklad, godis, vanilj, frukt, kryddor
Eftersmak: Choklad, lite ek, frukt, vanilj, lång
Poäng: 84
Bruichladdich The Laddie Sixteen, 46%; innehåller ca 20 år gammal whisky
Doft: Choklad, mjuk, ek, fat, bourbon toner, vanilj
Smak: Choklad, frukt, godis, ek, fat, bourbontoner
Eftersmak: Choklad, frukt, godis, ek, lång
Poäng: 88
Bruichladdich The Laddie Twenty Two, 46%
Doft: Vanilj, frukt, balanserad, ljus choklad, fattoner
Smak: Choklad, frukt, godis, citrus, sötma, godis, balanserad, lite ek, vanilj
Eftersmak: Godis, choklad, frukt, ek, lång
Poäng: 92
Bruichladdich Black Art 3, 22yo/1989, 48,7%
Doft: Mjuk, lite spritig, choklad, obalanserad, liten sherryton.
Smak: Vin, svavel
Eftersmak: Svavel, vin, romtoner
Poäng: 75
Kommentar Väldigt svår att få grepp om. Doften stämde inte alls med smaken. Inte alls min stil
Bruichladdich DNA 4, 27yo/1985, 49,3%; tot. 1698 flaskor
Doft: Mjuk, frukt, lite vanilj, lite taniner.
Smak: Frukt, godis, vanilj, fräsch, balanserad
Eftersmak: Frukt, godis, ek, vanilj, lång
Poäng: 93
Port Charlotte Multi Vintage (The Peat Project), 46%
Doft: Ungdom, rök, sälta, kryddor, vanilj
Smak Rök, sälta, lite ung, animalisk rök, kryddor, vanilj
Eftersmak: Rök, vanilj, godis, sötma, lång
Poäng: 86
Octomore 5.1, 59,5%; 169 ppm
Doft: Spritig, rök, sälta
Smak: Rök, sälta, spritig, malt, vanilj
Eftersmak: Rök, sälta, vanilj
Poäng: 80
Provningsnoteringar Bernt Sjödin.
Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%
Färg: Ljus guld - guld
Doft: Vanilj, ungdomlig, äpplig
Smak: Sötma, vanilj, eldig, ungdomlig
Eftersmak: Eldig, vanilj, äpplig
Poäng: 78
Fat: 100% bourbonfat
Bruichladdich The Laddie Ten, 46%
Färg: Guld
Doft: Vaniljtoner, lite russin/torkad frukt, sötmatoner, röktoner
Smak: Kryddig, ganska lätt, vaniljtoner
Eftersmak: Medellång med vanilj- och fattoner, sötma
Poäng: 82
Fat: 90% bourbonfat + 10% sherryfat
Bruichladdich The Laddie Sixteen, 46%; innehåller ca 20 år gammal whisky
Färg: Guld – mörk guld
Doft: Fruktig, vinösa toner, lite vanilj
Smak: Vanilj, kryddig
Eftersmak: Vanilj, smörkola, fattoner, lite choklad, sötma
Poäng: 88
Fat: ”100% bourbonfat” + lite Virgin oak
Bruichladdich The Laddie Twenty Two, 46%
Färg: Ljus guld - guld
Doft: Fattoner, vanilj, citrus
Smak: Vanilj, kryddig
Eftersmak: Medellång med mycket vanilj, äpplen
Poäng: 87
Fat: 100% bourbonfat – ”Bruichladdich at it´s peak”
Bruichladdich Black Art 3, 22yo/1989, 48,7%
Färg: Brun med tydliga rödtoner
Doft: Kryddig, vinös, aning fattoner
Smak: Choklad, fyllig, fattoner
Eftersmak: Lång med torkad frukt, choklad, mogna äpplen
Poäng: 93
Fat: Sex olika typer av fat men vilka är en hemlighet som Jim McEwan bär med sig.
Övrigt: 350 flaskor kommer till Sverige senare under 2012.
Bruichladdich DNA 4, 27yo/1985, 49,3%; tot. 1698 flaskor
Färg: Ljus guld
Doft: Vanilj, mogna äpplen
Smak: Vanilj, lite oljig, äpplen
Eftersmak: Mycket vanilj, mogna äpplen och choklad
Poäng: 92
Fat: 100% bourbonfat
Port Charlotte Multi Vintage (The Peat Project), 46%
Färg: Ljus guld
Doft: Rök, ungdomliga toner
Smak Rök, vanilj
Eftersmak: Rök, söt, vanilj; lite endimensionell
Poäng: 80
Fat: 100% bourbonfat
Octomore 5.1, 59,5%; 169 ppm
Färg: Ljus guld
Doft: Rök – brandrök – öppen spis
Smak: Rök, sträv, eldig, vanilj
Eftersmak: Lång med mycket rök, vanilj, söt
Poäng: 88
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024