Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Så var det då dags för japan nr 2 till SMAD. För några år sedan hade vi besök av Ichiro Akuto. När man jämför dessa två personer, så är det väldigt olika personligheter som framträder. Ichiro håller en lågmäld och nästan tillbakadragen profil men uppvisade enorma kunskaper om whiskytillverkning. Tatsuya är en öppen och pratglad person och som uppvisar en enorm energi. Eller som ordförande Anders uttryckte det hela – en duracellkanin. Tatsuya har bott i Skottland i 15 år så han behärskar det engelska språket bra.
Första gången jag träffade Tatsuya var 2002 då han arbetade på en whiskybar i Edinburgh – M4. Några år senare flyttade han till Craigallachie där han arbetade hos och var delägare i Highlander Inn. Tatsuya bor fortfarande kvar i Craigallachie.
Yamazaki – det var där japansk whiskytillverkning startade för 90 år sedan (1924). Ägare var Shinjiro Torii och som destilleriansvarig Masataka Taketsuru. Den första whiskyn som lanserades 1929 blev dock ingen succe. Alldeles för rökig och kraftig för de japanska smaklökarna. Efter detta skiljdes också Toriis och Taketsurus vägar, och Taketsuru startade 1934 Nikka – det andra stora japanska whiskyföretaget.
Suntory har växt och är idag en av världens stora inom dryckesvärlden. En position som man intog i och med köpet av Beam. Därmed är Suntory ägare till både Bowmore och Laphroaig när det gäller Islaydestillerier.
Tatsuya var ute på en turné till dalaklubbar och hade besökt Säter och Malung tidigare. Dagen efter vår provning avslutades turnén i Avesta. Därefter blev det hemresa till Skottland igen.
Vad skall man då säga om dagens whisky? En ganska jämn och hög standard blir mitt omdöme om whiskyn från världens mest komplexa maltwhiskydestilleri. Totalt kan Yamazaki tillverka ca 60 olika single malts. Tillsammans med ca 40 olika från Hakushu, så betyder det att inom Suntory tillverkas ca 100 olika single malt-typer. Finns alltså ett stort utbud av olika karaktär att blanda samman till whiskyn som man säljer med framgång. Personligen var jag mest begeistrad av att vid samma provning kunna få prova två olika Mizunaralagringar. Mizunara är japansk ek. Den japanska eken är en stor bristvara och det är starka restriktioner för hur mycket som får avverkas per år. Hos Yamazaki har man tillgång till 100 nya fat med Mizunara per år. Naturligtvis den sällsyntheten som skapat ett extra tryck efter den typen av whisky. Var kanske påverkad av detta fenomen när jag satte mina poäng. Men vad gör det? Min upplevelse var i varje fall stor.
Benrt Sjödin
Glas 1 | Yamazaki 12yo 43% 565:- | 9 | poäng |
Glas 2 | Yamazaki Puncheon 48% 997:- | 6 | poäng |
Glas 3 | Yamazaki Bourbon Barrel 48% 997:- | 24 | poäng |
Glas 4 | Yamazaki Mizunara 48% 2495:- | 13 | poäng |
Glas 5 | Yamazaki Sherry Cask 48% 997:- | 32 | poäng |
Glas 6 | Yamazaki 18yo 48% 1185:- | 93 | poäng |
Glas 7 | Yamazaki 1999 TIB S Single Cask DQ7003 12Y 58% 2830:- | 33 | poäng |
Glas 8 | Yamazaki Mizanura sample, blend av olika fat från 17Y 52% | 66 | poäng |
Doft: Ek, kryddor, godis, lite choklad
Smak: Ek, kryddor, sötma, vanilj, godis
Eftersmak: Kryddor, sötma, vanilj, ek, lång
Poäng: 85
Doft: Sötma, vanilj, ljus choklad, sötma, godis, toffee
Smak: Choklad, ek, toffee, sötma, kryddor, lite vanilj
Eftersmak: Ek, vanilj, kryddor, godis, mycket lång
Poäng: 88
Doft: Sötma, vanilj, godis, choklad, mjuk
Smak: Kryddor, choklad, ek, vanilj, sötma, kokos, citrus
Eftersmak: Kryddor, sötma, kokos
Poäng: 87
Doft: Spännande, kryddor, ek, sötma, vanilj, rökelse
Smak: Kryddor, rökelse, ek, choklad, mild, toffee
Eftersmak: Kryddor, ek, vanilj, sötma, lång
Poäng: 90
Doft: Sherry, krutrök, kryddor, choklad
Smak: Sherry, krutrök, choklad
Eftersmak: Sherry, bär, körsbär, frukt, kryddor, choklad, inte lika lång som de andra
Poäng: 86
Doft: Sötma, vanilj, godis, toffee, ek, ålder, kryddor, komplex
Smak: Ek, choklad, kryddor, toffee, ålder, läder, tobak, sötma
Eftersmak: Kryddor, ek, godis, frukt, bär
Poäng: 90
Doft: Choklad, sötma, ek, godis, kryddor, känns äldre komplex
Smak: Kryddor, sötma, vanilj, godis, nougat
Eftersmak: Kryddor, choklad, bär, godis, lång
Poäng: 89
Doft: Ek, vanilj, sötma, godis, kryddor, rökelse, komplex
Smak: Choklad, ek, vanilj, sötma, choklad, känns gammal, kryddor, rökelse
Eftersmak: Choklad, sötma, vanilj, ek godis, lång med ek på slutet
Poäng: 95
Kommentar: En whisky som nästan kräver vatten, de speciella egenskaperna kommer inte fram annars
Jag ger den 92 poäng utan vatten.
Färg: Mörk guld
Doft: Fruktig, vaniljtoner
Smak: Oljig, kryddig, fruktig
Eftersmak: Lite fat, sötma, lite vanilj och torkad frukt, ganska lång
Poäng: 88
Färg: Guldfärgad
Doft: Kryddig, lite vanilj, frukttoner
Smak: Kryddig, vanilj, choklad
Eftersmak: Vanilj, kryddig, lite torkad frukt, ganska lång
Poäng: 90
Färg: Mörk guld
Doft: Kryddig, vanilj
Smak: Sötma, fattoner, vanilj, äpplig
Eftersmak: Kryddig, vaniljtoner, lite sötma
Poäng: 87
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Fattoner, kryddig
Smak: Fyllig, kryddig
Eftersmak: Lång, kryddig, torr, chokladtoner, kanel-nejlika
Poäng: 92
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Stor, Oloroso, torkad frukt, kryddig
Smak: Stor, oljig, fattoner, torkad frukt
Eftersmak: Sötma, torkad frukt, choklad, fikon, russin
Poäng: 92
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Choklad, stor, toner av torkad frukt
Smak: Lite fat, fruktig, torkad frukt, kryddig
Eftersmak: Kryddig, torkad frukt, choklad, komplex
Poäng: 92
Färg: Guldfärgad
Doft: Vaniljtoner
Smak: Eldig, vanilj, sötma
Eftersmak: Lång, vanilj, lite sötma, chokladtoner
Poäng: 91
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Svårdefinierad men jag kände ört- och trätoner
Smak: Choklad, torr, torkade russin
Eftersmak: Choklad, lite fat, lång, örttoner, fyllig
Poäng: 94
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024