Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Redan under 2005 hade jag påbörjat arbetet med att genomföra en turné i Svenska Whiskyförbundets regi med representant från Gordon & MacPhail (G&M). Men det tog tid innan framgången kom. I samband med 2006 års Whisky Convention började det röra på sig i positiv riktning. Så det var med tillfredsställelse som jag äntligen i slutet av 2006 fick klart med turnén, vilket faktiskt blev under mitt stipendiebesök hos G&M.
Gordon & MacPhail bildades redan 1895 och är därmed den näst äldsta oberoende buteljeraren i Skottland. Cadenhead startade ca 50 år tidigare. Redan från starten så var inriktningen att satsa på single malt whisky. Alltså 70-80 år innan destillerier började marknadsföra sin maltwhisky. G&M är den idag ledande oberoende buteljeraren och har i sina lager ca 14.000 fat. Hälften i sitt lager i Elgin och hälften hos resp. destilleri. Dessutom har man 4.000 fat från Benromach i lager. Finns inte heller någon, varken destilleri eller buteljerare, som har så mycket gammal whisky i lager. Man sitter alltså på en riktig guldgruva med tanke på det kraftigt stigande intresset för single malt.
G&M har betytt otroligt mycket för att sprida single malt whiskyns popularitet. Tillsammans med Glenfiddich (och till viss del Glen Grant) så är dom pionjärerna till den nuvarande maltwhiskyboomen.
G&M var också den första oberoende buteljeraren som köpte ett destilleri. 1993 köptes Benromach. Efter en total renovering så återstartades destilleriet igen 1998. Senare är det fler oberoende buteljerare som köpt destillerier, nämligen Murray McDavid-Bruichladdich, Signatory-Edradour och Ian Mcleod-Glengoyne.
När mitt whiskyintresse väcktes ordentligt 1995, så var det G&M det första företaget jag kom i kontakt med i Skottland. Genom den legendariska Ardbeg 1974 som buteljerats av G&M så upptäckte jag namnet. Jag gjorde också mina första inköp i Storbritannien från just G&M. Paketen skickades till min dotter som på den tiden bodde i England. Så varje besök hos dottern innebar att jag fick med mig några intressanta whiskyn till Sverige. G&M var också dom som tipsade om Loch Fyne Whiskies. Ett företag som såväl jag som SMAD därefter haft en hel del kontakter med.
I samband med 2006 års Whisky Convention i Nacka, så förärades jag det första ”Whisky Scholarship”, ett stipendium från Gordon & MacPhail. Innebar att jag fick tillbringa 2 dagar hos dom i slutet av november 2006. Betyder ju också, att jag upplever mig ha lite speciella relationer till G&M.
Till provningen i Borlänge (och ytterligare 4 whiskyklubbar) kom Neil Urquhart. Han tillhör den fjärde generationen i ägarfamiljen och kommer säkerligen att i framtiden vara en av dom som går in i högsta ledningen hos G&M. Idag är det den tredje generationen bestående av tre bröder och en syster som utgör den högsta ledningen.
Neil hälsade väl hemkommen efter veckan i Sverige…
’The entire week was excellent, trains connected smoothly, hotels were great,
and the members of each whisky club could not have been more friendly.
Please pass on my best wishes to all at the Academy of Dalecarlia,
and my thanks for the beautiful horse, which now watches me in my office’
Provningsnoteringar Per Eriksson
Färg: Mycket blek
Doft: Vanilj, viss sötma, mörk ek och gräs
Smak: Beska, citrus, pepprig och blommig
Eftersmak: Verkade kort först men växte sen, pepprig
Poäng: 80
Färg: Mycket blek – lätt gyllene
Doft: Blommig, äpple liten rökton, syrlig godiston
Smak: Lätt syrlig rök, lite sherry, lätt ekton lite kryddor
Eftersmak: Syrlig rök som ligger kvar
Poäng: 80
Färg: Mycket mörkt brunaktig
Doft: Sherry, ek, godistoner, komplex, frukt, russin och äppelkaka
Smak: Sherry, ek, lite taniner, choklad, frukt, sötma och fikon
Eftersmak: Eken ligger kvar med en biton av bränt socker
Poäng: 87
Färg: Gyllene med lätt grön ton
Doft: Härlig doft, blommor, frukt, söt sirapston, ek och vanilj
Smak: Ek, sötma, Taniner, blommig, vanilj, en del godis Mycket bra
Eftersmak: Ligger kvar och lätt ek
Poäng: 92
Färg: Gyllene
Doft: Citrus, viss sötma, jordig, vanilj, en del ek, blommor, Vinner på vatten
Smak: Mjuk, en del ek, söt torkad frukt, toffé och honung
Eftersmak: Mycket ek, viss sötma och russin
Poäng: 86
Färg: Ljust gyllene
Doft: Rök, sötma, viss ungdom, syrlig frukt, spritig och lite gräs
Smak: Rökig, konstig sötma väl gräsig
Eftersmak: Viss sötma
Poäng: 72
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus, vitt vin
Doft: Apelsin, nötton, hötoner, vanilj
Smak: Lätt, kryddig, fattoner, torr, frisk
Eftersmak: Medellång med vissa fattoner
Poäng: 82
20% first fill sherry + 80% first fill bourbon
Färg: Mörk guld
Doft: Fruktig, nöttoner, svaga röktoner
Smak: Medelfyllig, röktoner, vissa fattoner, först viss sötma men som övergår i torrhet
Eftersmak: Medellång med liten rökighet, fattoner, mörk choklad
Poäng: 78
First fill sherry butts
Färg: Bärnsten
Doft: Fikon, julgodis, stor, nöttoner
Smak: Choklad, fyllig, fruktkaka, fattoner, torr men samtidigt lite sötma, mörk choklad
Eftersmak: Lång med fikonaktiga fattoner, mörk choklad och sötmatoner som lyftes fram med vatten
Poäng: 89
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, stor, mogna gula äpplen, fruktig
Smak: Lätt – medelfyllig, lite blyg, vanilj som kommer och växer
Eftersmak: Medellång - lång med tydliga vaniljtoner som sitter i länge, elegans
Poäng: 86
Färg: Bärnsten
Doft: Måttlig, apelsin, svaga nöttoner, sötmaton
Smak: Medelfyllig – fyllig, fattoner, torkad frukt, sötmaton, oljig, mörk choklad
Eftersmak: Lång med mycket torkad frukt, svaga fattoner, mörk choklad
Poäng: 92
Färg: Guldfärgad
Doft: Maltig, ung, tvålig, svag rökighet
Smak: Medelfyllig, maltig/smak av korn
Eftersmak: Medellång med sädestoner
Poäng: 70
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024