Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Som framgick av inbjudan, så var det den överlägset mest långväga provningsledare som besökt SMAD. Ungefär dubbelt så lång resväg som Ichiro Akuto från Japan. Kan kanske kalla honom en antipod?
Tasmanien är ett centrum för whiskytillverkning i Australien och det finns tiotalet destillerier på ön. Med tanke på belägenheten söder om själva Australien på väg mot Antarktis, så finns det också en del likheter med Skottland klimatmässigt.
Hellyers Road är ett av de destillerier som startats på Tasmanien under senaste 20-årsperioden. Ägare är ett mjölkkooperativ som ville bredda sin verksamhet. Den första destilleringen skedde i januari 1999. Kunskapen inom företaget när det gällde whiskyproduktion var obefintlig till en början/de första åren. Efter några år och när Mark Littler hade tillträtt som destillerichef, så arbetade Gordon Mitchell, f.d. destillerichef Arran, som konsult åt Hellyers Road och bidrog mycket till den utveckling som skedde.
Produktionsvolymen är måttlig, 120.000 flaskor/år. Ungefär i samma storlek som Spirit of Hven. Kapaciteten är väsentligt högre, men kan än så länge inte utnyttjas.
Personligen kan jag väl inte säga att jag är så imponerad av Hellyers Road. Har en lång väg att gå innan dom i min gom kan matcha många skottar. För mig var SWF-buteljeringen den klart bästa whiskyn och den enda som jag med nöje tar flera drams av. Men med mer kunskap, erfarenheter och lagringstid så kanske det blir något annat som erbjuds från Hellyers Road.
Glas 1 | Hellyers Road Original Roaring 40s ca 7yo, 40 %; 738 kr | 1 | poäng |
Glas 2 | Hellyers Road Original 10yo, 46,2%; 1270 kr | 21 | poäng |
Glas 3 | Hellyers Road Pinot Noir Finish ca 7yo,46,2 %; 1093 kr | 74 | poäng |
Glas 4 | Hellyers Road 12yo Bottled for SWF, 46,2 %; 729 kr | 62 | poäng |
Glas 5 | Hellyers Road Slightly Peated ca 7yo, 46,2 %; 972 kr | 60 | poäng |
Glas 6 | Hellyers Road Peated, 46,2 %; 1127 kr | 53 | poäng |
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Kryddtoner, fruktig/bärig, apelsin, aning vanilj
Smak:Apelsin, fruktig, lite vanilj
Eftersmak:Vanilj, pepprig, kort - medellång
Poäng:78
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Vanilj, fruktig, körsbär, apelsintoner
Smak:Vaniljtoner, lätt, lite kryddig
Eftersmak:Pepprig, kort - medellång, lite vanilj, körsbär, sötma
Poäng:80
Färg:Guldfärgad med rödton
Doft:Vinös, kryddig/ingefära
Smak:Vinös, kryddig, fattoner
Eftersmak:Fattoner, lite vanilj, vinsötma
Poäng:78
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Fruktig, vanilj, kryddtoner, apelsin
Smak:Apelsin, lite vanilj, fattoner
Eftersmak:Vanilj/mycket vanilj, apelsin, fruktig, pepprig
Poäng:87
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Vanilj, röktoner, apelsin
Smak:Vanilj, fat, pepprig
Eftersmak:Röktoner, vanilj, frukttoner, lite sötma
Poäng:82
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Rök, vanilj
Smak:Rök, rök, lite vanilj, pepprig
Eftersmak:Rök, lite vanilj
Poäng:83
70 % peated whisky som lagrats 12 år + 30 % Tasmanian whisky
Bernt Sjödin
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024