Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno | 024-07-25 Inbjudan ute till Whiskykräftskiva med Hasse Nilsson
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Glenburgie grundades 1810 under namnet Kilnflat Distillery nära byn Kinloss. Pannorna som användes då rymde bara 400 liter. 1870 stängdes destilleriet men moderniserades och öppnades igen åtta år senare. Man hade nu en mäskpanna som rymde 6800 liter och en spritpanna om 3600 liter. 1925 försattes ägarna i konkurs men produktionen startade på nytt 1936. 1958 installerade man två Lomond pannor och i dessa tillverkade man en Glencraig. Dessa var i drift till 1980 och byttes då ut mot vanliga pot stills. Det finns fortfarande en del Glencraig att köpa för inte allt för höga priser. När Allied övertog destilleriet 2004 gav dom det en helt fräsch start. Istället för att renovera så rev dom det och byggde upp det på nytt. Det enda som behölls var kopparpannorna och kvarnen. Kostnaden var 4.3 millioner pund. Efter bara fem månader kunde produktionen starta på nytt. Destilleriet är ultra modernt och hela destillerings processen kan skötas av bara en person. Destilleriet har en kapacitet om 2.8 millioner liter alkohol och producerar för närvarande 1.7 millioner liter. Det produceras numera ingen officiell buteljering.
Kornsorten som används är Chariot. Phenolhalten i malten får inte överstiga 3 ppm. Allt vatten tas från Burgie springs. Man använder sig av en prydlig gammaldags mashtun i gjutjärn med kopparlock. I tunnrummet finns 13 st washbacks, varav sju är i rostfritt utförande och sex i traditionell modell av oregon furu. Jäsning tar 70 timmar. Pannorna är lökformade och har raka släta svanhalsar. Lagringen sker till största del på second och refill bourbon barrels, även en del på sherryfat.
Glenburgie är en av huvud beståndsdelarna i Ballantines. Whiskyn är svår att beskriva eftersom den är mycket komplex. Den kräver både tid och eftertanke. Smaken har en viss kemiskt oljig ton balanserad med bland annat frukt malt och lite sherry.
Glencadam grundades 1825 utanför staden Brechin 1891 tog en blendningsfirma över för att säkra leveranserna till sin Gilmor Thomsons Royal Blend. 1954 Såldes det till Hiram Walker. 1959 genomgick det en kraftig modernisering. År 2000 stängdes det av Allied som köpte Hiram Walkers firma 1987. All personal utom en sparkades. Nu såg det mörkt ut för Glencadam. Men. 2003 köpte Angus Dundee Distillers destilleriet. Förra året släpptes en 15 årig officiell buteljering. Kapaciteten är 1.5 millioner liter och ungefär 1 % går till single malt.
Mäskningen sker i en semi lauter mash tun. Av de sex washbacks man använde är två rostfria och 4 i gjutjärn. Alla är försedda med trälock. Jäsningen sker med en blandning av destillerijäst och bryggerijäst. Man har endast 2 små kittelpannor av lökmodell i ett litet pannhus. Man fyller en del av sin whisky på fat som tidigare innehållit Sour Mash Whiskey vilket är ovanligt. Den mesta av lagringen sker dock på en blandning av exbourbonbarrels och sherycasks. Mäskvattnet tas från det kommunala vatten nätet. Kylvattnet kommer från en damm utanför destilleriet.
Maltwhiskyn Glencadam buteljerades tidigare inte av destilleriet utan fanns endast från oberoende buteljerare. Äldre buteljeringar kan ha en kraftig honungs sötma. Den ingår som bas i Ballantines.
Glentauchers grundlades den 29 maj 1897 av James Buchanan. Syftet var att få maltwhisky för tillverkning av blended whisky. Destilleriet ligger mellan floderna Spey och Isla. Mäskhuset och mältningsavdelningen byggdes om helt 1923-1925. 1969 lades all mältning ner. Destilleriet lades i malpåse 1985 och startade igen i augusti 1989. Glentauchers är ett stort destilleri med en kapacitet på 3.4 millioner liter och man kör idag på full kapacitet. Det produceras idag inga officiella buteljeringar. Den enda nämnda är den vi har idag.
Man har lagringskapacitet för 300 ton malt på destilleriet. Mäsktunnan är av gjutjärn. Man har endast sex washbacks, byggda av lärkträ. De rymmer hela 60000 liter vardera. Pannorna som används har ett rengöringsystem inbyggt som automatiskt rengör pannorna efter varje sats. De två lagerhusen invid destilleriet har plats för endast 6000 fat. Man har två olika dammar. En för processvattnet och en för kylvattnet.
Maltwhiskyn som produceras är mycket komplex och har en tung nästan oljig maltighet med en tydlig rökighet i eftersmaken. Whiskyn används i bla Ballantines.
1897, då drottning Victoria firade sitt diamantjubileum, byggdes destilleriet. därav namnet och kronan på Kölnan, som p.g.a. rost togs ner i samband med den stora renoveringen 1955. Bygget är i rött Aberdeentegel, vilket skulle förhindra de vanliga bränderna, som destillerier ofta drabbades av. Destilleriet designades av Charles Doig och startades 1898 av Thomas Mackenzie för att förse blendedindustrin med whisky. Men redan 1899 blev det nedgång och destilleriet las i malpåse där det befann sig till 1919. Sedan drevs det till 1925 då det stängdes. 1955 tog SMD (Schottisch Malt Distillers Ltd) över och renoverade destilleriet, efter 10 år, 1965 dubblerades kapaciteten. 1985 stängdes det igen för att stå i 4 år, till 1989 då Allied Distillers körde igång, men även de valde att lägga destilleriet i malpåse 1998.
Vattnet tas från Ballington Burn. Maltet tas från Burghead Maltings och håller ca 6 ppm. Mäskkaret i rostfritt tar 11,5 ton. Jäskaren av lärkträ är 6 st. och rymmer 56 500 liter var. De två mäskpannorna är av lanternamodell och tar 18 800 liter var och värms med värmeplattor. De två spritpannorna är av traditionell modell och tar 21 000 liter var och värms med värmeplattor och interna ångrör. Man har lagerhus på området. Processvattnet måste av temperaturskäl ledas genom en lång kanal för att kylas innan det får släppas ut i floden.
Imperial klassas som en rökig Speyside och ingår i många blendedwhisky.
Ska vara kryddig och söt. Finns i ett par andra sorter i beställningssortimentet på bolaget
Den håller 46 % och kostar ca 500 kronor.
1824 grundades destilleriet söder om Elgin av Andrew Peary och Robert Bain. Det var ett av de första destillerierna i Skottland som erhöll licens. Tidigare var det ett 50-tal illegala destillerier på den då svårtillgängliga trakten. James Grant, ägare av Highland Park Distillery ägde även Miltonduff under några år. 1866 köptes det av William Stuart, som i slutet av1890-talet renoverade och expanderade det. Under världskrigen tvingades även Miltonduff stänga p.g.a. restriktioner på korn. 1964 till 1981 producerades en whisky kallad Mosstowie i samma destilleri, som nu ägdes av Hiram Walker & Sons. Dessa tillverkade en stor mängd blendedsorter och behövde stora mängder olika whisky. Man installerade två kopparpannor av Lomondmodell vilka kunde destillera olika sorters sprit för att refluxen gick att reglera. Tyvärr var dessa komplicerade att sköta och underhålla så man byggde om pannorna för att tillverka enbart Miltonduff. Årsproduktionen hamnade på 5,4 miljoner liter. 1992 köptes destilleriet av Allied Distillers Ltd, som på området har stora delar av sin övriga verksamhet. Huvuddelen av produktionen går till blendedindustrin framför allt till Ballantines, som har samma ägare. Singel Maltwhiskyn buteljeras av Gordon & MacPhail.
Vattnet tas från källan Black Burn och egenborrade brunnar. Kornet tas från Muntons Maltings. Mäskkaret i rostfritt stål tar 14,5 ton. Jäskaren i stål är 18 st. och rymmer 38 000 liter var. De tre mäskpannorna och tre spritpannorna är av lökmodell, 4,5 m höga med lynearms som sluttar 30 grader. Mäskpannorna rymmer 17 000 liter var och värms av externa värmeväxlare som får värmen från mäskpannan själv. Spritpannorna är något mindre och värms av interna ångrör.
Spriten lagras i huvudsak på first fills bourbonfat, i mindre utsträckning på sherryfat. Faten lagras på plats i stora lagerhus, som rymmer 54 000 fat. Även andra egna sorter lagras där.
Årsproduktionen är för närvarande drygt 3 miljoner liter.
Miltonduff klassas som fruktig och mild med lätt kropp.
Har inte hittat någon på bolaget.
Den håller 46 % och kostar ca 570 kronor.
1958-1960 byggdes destilleriet, vilket var det första som byggdes på 1900-talet. Tormore betyder DEN STORA KULLEN på gaeliska. Det byggdes för att säkra tillgången på whisky till Long John´s blendedsorter. Byggnaderna som är designade av Sir Artur Richardson är mycket viktorianska och utmärkande till sin utformning. Destilleriet är K-märkt. 1972 beslutade Long John att utöka kapaciteten till 8 pannor. 1975 övertog Allied Distillers verksamheten. En mycket liten del går till singel malt.
Vattnet tas från källan The Achvochkie Burn. Maltet är lätt rökt. Mäskkaret i stål tar 10 ton. Jäskaren i rostfritt stål är 8 st. De har 8 pannor som är internt uppvärmda med ånga. Spriten lagras endast på bourbonfat i lagerhus på området.
Tormore ska ha svag doft av rök, söt smak med lite vaniljtoner. Lång eftersmak.
Det finns ett antal sorter i beställningssortimentet på bolaget.
Den håller 46 % och kostar ca 570 kronor.
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024